lördag 13 mars 2010

Assur vågar det politiker inte vågar

Jens Assur är fotograf. Skicklig sådan. Han har nu gjort det som inte någon enda politiker i Sverige vågat göra. Ifrågasätta konsumtionssamhället.

- Idag konsumerar vi som en bulimiker äter: vi konsumerar och slänger. Vi måste börja tänka mer långsiktigt... Gemene man är inte rädd för att ändra sig, inte om de känner att det är rätt. Men för att de ska göra det krävs en debatt, säger Jens Assur.

Exakt. Politik är inte bara det demokratiska hantverket i riksdagen etc, politik är minst lika mycket opinionsbildning. När det enda parti som skulle kunna ifrågasätta konsumtionsvansinnet hade en klimatkampanj fanns ordet konsumtion inte med. När regeringen införde det så kallade jobbavdraget så undvek detta parti att driva den mest självklara gröna kampanjen på temat: Nu kan ni jobba mindre för samma pengar - sänk arbetstiden och lev mer! Jag begriper inte vad som hänt - varför sudda bort det som var motivet till partiets bildande?

Så nu gör Jens Assur mer för den nödvändiga samhällsförändringen än politikerna vågat. Han lanserar fotoprojektet Hunger. Som omfattar fem böcker och en utställning. Både Maria Wetterstrand och Peter Eriksson lär få boken, den delas ut till 1000 politiker, journalister och andra.

- Jag ville vända på begreppet hunger. Hunger är inte nödvändigtvis att människor svälter. Hunger kan också vara begäret efter mer, att vilja äta mer, konsumera mer. Säger Jens Assur.

Kul - precis samma meningar använde jag i valrörelsen 1994. Inte så konstigt. Det är det mest självklara som kan sägas. Fast det råkar vara politiskt obekvämt - och kan skrämma en och annan så kallad "väljare".

Men å andra sidan, om det upprepas tillräckligt ofta, kan en och annan väljare tänka längre. och opinion skapas. Och då, när vågen rullar, då, men först då, kommer politiker att vilja surfa med.

22 kommentarer:

 1. Ja!
  Men hur fick du tag på en bild av Mona på en bräda?

  SvaraRadera
 2. Tack för inspirationskicken!

  En ny sång börjar ta form:

  Jag är den mest tandlösa ståuppan du nånsin sett
  Mina repliker är kemiskt befriade från bett
  Innan jag uttalar mig om något som har hänt
  Skelar mina ögon mot några få procent
  Av väljarkåren - törs jag ha en åsikt?
  Jag är politiker.

  SvaraRadera
 3. Jens Assur har sitt på det torra, han är världsberömd, kan sälja sina fantastiska foton till höga priser. Så det är klart att han vågar, men en stackars politiker med procentsnara runt halsen vågar inte för sin överlevnads skull.
  Platsori

  SvaraRadera
 4. I TV framgick häromdan, att MP omformats till ett modernt parti.

  "Kapats" är väl annars rätta ordet.

  Men gjort är gjort. Nu gäller det att hitta det ur grönt tänkande minst dåliga partiet, inför den 19 september.

  SvaraRadera
 5. Mp har ju omformats från "de gröna" till "de vänstre"
  Hörde även på TV att det var problem med sammanhållningen i Stockholm.

  SvaraRadera
 6. Man vill nästan ropa "Hjälp!"

  Hur 17 ska man kunna rösta i höst, när det tycks bli knasigt, hur man än väljer?

  Röstar man MP då får man sossepolitik, låt vara lite uppsnofsad.

  Röstar man Allians då får man samma politik som idag, eller ännu värre. Kanske ännu mer NATO-samarbete.

  Röstar man på avvikaren, alltså SD, då får man visserligen en megafon mot EU-medlemskapet, men samtidigt mer kärnkraftfixering, monarki-tjafs och annat otyg.

  Jo, det finns visst en avvikare till: Landsbygdsdemokraterna. Vet någon hur (L) ställer sig till annat, än blott "en levande landsbygd"?

  Hjälp!

  SvaraRadera
 7. Jens Assurs projekt är väl ett utmärkt exempel på hur civila samhället (till skillnad från det mer utpräglat politiska samhället = staten, och det ekonomiska = marknaden) är den sfär som är rationell, sakligt argumenterande och därför fullständigt nödvändig som positiv förändringskraft.

  Vi är alltså mycket mer än bara väljare (som är aktiva vart fjärde år och bara i en enda relation till den politiska sfären). Som civilsamhälle har vi ett eget handlingsutrymme där vi kan visa alternativ till politiska och ekonomiska intressen. Assur gör det som fotograf, andra gör det utifrån deras förutsättningar.

  Annelie

  SvaraRadera
 8. sorry, "sina" förutsättningar...

  SvaraRadera
 9. Erik Gandini aktualiserade också detta med sin dokumentärfilm Surplus (för sju år sedan) - http://www.youtube.com/watch?v=BqINLEEHOhk

  SvaraRadera
 10. Apropå skamlig politik, var det någon som såg Peter E. i teven generat, precis som Mona S. försöka förklara bort varför mp i partiprogrammet vill skrota monarkin? Han skyllde på andra, som inte tänkt sig för, och att kongressen liksom lurats på konfekten(!?) Jag blir inte bara bestört, jag blir förbannad...vad är det för en person, det där språkröret, som jag både varit kompis och kollega med (och som också varit tung i reviderandet partiprogrammet)? Vad är det för giriga "monster" det politiska systemet skapar; så fartblinda, så maktsugna och ansvarslösa..?

  En gårdlös var

  SvaraRadera
 11. Ja, 17:32, det var ynkligt att höra/se Peter E åla sig bort från partiets linje.

  Hur kan någon enda vettig människa förorda blodets betydelse för statschefskapet i demokratins tidevarv? Är inte detta med kunglighet släkt med apartheid/rasism?

  Snart medlem i RepF (se hensidan!)

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendalör mars 13, 08:12:00 em

  Girighet är kanske ett bättre ord än hunger.

  "The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms – greed for life, for money, for love, knowledge – has marked the upward surge of mankind"
  - Gordon Gekko, Wallstreet (1987)

  Tricket är att dock att länka girigheten i goda banor. Att ha lagar som skyddar liv, frihet och egendom. I ett sådant samhälle kan man bara tjäna genom att betjäna andra: Kamprad blir en av världens rikaste samtidigt som hundratals miljoner människor kan köpa billiga möbler

  SvaraRadera
 13. Inget kan stoppa den idé vars tid har kommit, nåt sånt gick väl talesättet.

  Men visst kan förändring ske. I vår gamla sommarstuga finns en å annan gammal relik som påminner om forna tider, som ger reflektion. Bla. en gammal handpumpad spruta för insektsmedel, skulle gissa att den är från tidigt 60-tal med en glad kvinna sputandes DDT tryckt på burken.. Tänk att man tom. sprutade DDT inomhus! Mindboggling.

  Så visst sker det förändring. Ibland upplever vi det att gå sakta, ibland alldelens för fort.

  -steelneck

  SvaraRadera
 14. Fy fan vad Peter Eriksson är ynklig! Hörde honom om mp:s krav på republik och hur han äckligt ynkligt slingrade sig ut, skyllde på andra och bar sig åt som en riktig skitpolitiker.

  SvaraRadera
 15. 21:04 Du må tro, att det stank DDT i vår lilla stuga på 1940-talet, när pappa medelst flitsprutan sprejade DDT i sovrummet för att vi skulle slippa flugor och mygg i den varma sommarnatten!

  DDT, det var grejer det, sa de vuxna. Och i trädgården stank det varje vår av ett liknande medel, detta för att vi skulle få frukt utan maskhål.

  Behöver jag säga, att jag ofta var svullen i halsen? Skolläkaren sa: "de där halsmandlarna ska vi allt knipsa". På den tiden gick mammorna i "långa rader" med sina barn till sjukhuset om somrarna, för att få körtlarna borttagna.

  Men våra mandlar gjorde ju bara sin plikt, dvs motstånd mot förgiftningen.

  Gröna tankar
  (opererad)

  SvaraRadera
 16. HB 22:58 Ja du, om MP gör ett succéval, så är det inte tack vare Eriksson, utan trots Eriksson.

  Det är Wetterstrand som är flötet, medan resten är sänken.

  Hennes "flytförmåga" måste vara enorm, om ett maktskifte ska äga rum.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 17. Jag ser fortfarande MP som det minst dåliga gröna partiet och kan bli ännu bättre om alla som klagar här går med och arbetar för de tankar som i majoritet förs fram här på webben. Vi är fortfarande många i partiet som vill dessa tankar och vi behöver ännu mer hjälp, inte bara höra er klagosång.
  MVH
  EW

  SvaraRadera
 18. 09:06

  Du har rätt på nåt sätt.
  Men risken är väl
  att vi då nyttjas som gröna alibin, dvs som vettar.

  SvaraRadera
 19. Jag håller med EW 09:06, gå med i MP och jobba för det ni tror på i stället för att sitta här och klaga!

  Sen håller jag inte med om att MP skulle tiga om konsumtionshysterin. På www.mp.se finns en flik "Vår politik" och klickar man på den kan man bland annat läsa följande:

  "Omställningen till det gröna samhället ser vi som ett positivt steg framåt. Det kräver nya investeringar i miljöteknik, skapandet av framtidens jobb och mer fokus på livskvalitet istället för kortsiktig konsumtion." (Jag som fetstilat, hoppas det funkade med HTML-taggarna, det är första gången jag använder dem så här ...)

  SvaraRadera
 20. 13.40
  Jag är inte rädd att vi som vill ha ett bra MP som utmanar maktmissbruk, organisationsformer, konsumtion, vettig arbetstid etc på något vis skulle bli "vettar". Nej, jag tror det handlar om mod och att våga stå upp för det vi tror på. Det pyser här och där i MP över saker många av oss inte gillar men försöker vi få MP att bli en "levande organism"rörelse så kommer vi att bli det parti vi önskar och vill. Men ju fler som står utanför desto jobbigare blir det. Så jag säger "häng på" istället för att planera för nya partier. Det är klart det går.
  MVH
  EW

  SvaraRadera
 21. Det är inte det skrivna ordet i MP:s kultur som räknas.

  Det som räknas är sådant, som MP uträttar i riksdagen och (snart) i regeringen.

  SvaraRadera
 22. Birger, vi vill ju förstås skicka dig böckerna - men vart? maila mig jennie@assur.se

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.