lördag 23 januari 2010

"Guds straff för att Haiti ingick pakt med djävulen..."

Den högerkristne väckelsepredikanten Pat Robertson - som också varit presidentkandidat - hävdar att jordbävningen var straffet för att Haiti gjort en pakt med djävulen i samband med självständighetskampen mot Frankrike.

Knäppt? Sjukt? Eller bara vad en troende faktiskt kan utläsa ur Bibeln? Så här lät det i alla fall:


I den svenska kristna tidningen Världen idag kan man läsa hur en del kristna i Sverige ser på saken:

"Robertson ställer den högst rimliga frågan om varför Haiti är så hårt drabbat och fattigt, när grannlandet på andra halvan av ön är tämligen välmående.

Kan det även finnas andliga (religiösa) förklaringar? Denna tidning har ingen anledning att försvara Robertson och man kan ifrågasätta ordval och tidpunkten för hans uttalande. Men Robertsons frågor är väl värda att beakta. Och de borde inte vara främmande för dem som har en bibliskt rotad världsbild."

Nej, det är helt riktigt. Det kan inte vara främmande för dem som har en bibliskt rotad världsbild. Faktiskt inte, hur mycket snälla, demokratiskt sinnade kristna anser motsatsen. En gud som i kollektiv vrede slaktar hundratusentalet människor - som en sorts Stalin eller Hitler - finns faktiskt beskriven i den heliga skriften. Vem säger att det är de snälla, humanistiska, kristna som tolkar sin religion rätt? För mig räcker det med att konstatera att den Jesus, som det berättas om i de historier som finns samlade i en känd bok, var en filosof värd att lyssna till. Mer om det här.

Pat Robertson har givetvis fått kritik för sitt uttalande även från kristna - men också stöd: Baptistpastorn Wiley Drake hävdar att det som skett kan vara en effekt av Haitis allians med Satan. Dagen påminner om att denne Drake fick rubriker när han försökte få bort president Obama "bland annat genom att uppmana folk att be för hans död."

PS!
Förresten läser jag en intervju där den frälste evangelisten Göran Skytte vidmakthåller att det var Gud som räddade honom då han blev påkörd för en tid sedan. Haitier straffas kollektivt, i socialistisk kollektiv anda, av samma Gud som räddar högeryttern Skytte individuellt.

PS2! Mer om filosofen Jesus i detta ps.

20 kommentarer:

 1. Birger! Jag har givetvis redan kommenterat Världen Idags totala brist på att "sätta allt i ett större sammanhang" (som de säger att Pat Robertson gör):
  Världen Idag är dålig på världen igår

  SvaraRadera
 2. Kolla hemsidan för Världen idag och klicka i vänterspalten på Maria Anderssons blogg. MA är ledarskribent och därmed representativ för "Vid".

  Läs vad hon skriver om hjälpen till Haïti och om Israels hjälpsändningar till Gaza!

  SvaraRadera
 3. Bra med två prickar över "i" i Haïti, så man vet att det inte ska uttalas Hajti, eller Hejdi, som usanerna säger.

  SvaraRadera
 4. Allt sådant religiöst dravel är bortom - och ofattbart för - en normalt fungerande, empatisk hjärnverksamhet. Eller måste man till det vara något slags bekännande agnostiker för att lyssna och försöka uppfatta något vettigt i dessa mörkrets talesmän.
  "Religionen förgiftar allt!"

  Hjälp Haitis folk!

  SvaraRadera
 5. Instämmer till fullo i PS2.
  Livet...
  Varsamheten...
  Tacksamheten...
  Tystnaden...

  SvaraRadera
 6. Vetande i stället för trolör jan. 23, 11:17:00 fm

  Varför överhuvud taget dra in religiösa människor i debatten. De är ju inte kloka. De har ju lagt sina hjärnor på hyllan, vilket innebär en förnedring av människan. Vi lever 2010 och fortfarande har intellektet inte segrat. Det är förfärligt, otroligt.

  SvaraRadera
 7. När jag var barn hörde jag hur många troende släktingar fann tröst inför motgångar genom att säga att det var "Hans vilja".
  De var passiva, fogliga.

  Lyckligtvis hörde jag aldrig en enda hänge sig åt sådana perversa förklaringar till naturkatastrofer som Pat Robertson levererar.
  Han är aktiv, ond.

  Jag är inte troende, men förmår se godhet och kärlek i många kristnas handlingar.
  Att utvinna hat ur samma bibel som de använder till att finna kärlek gör Pat Robertson till en naturkatastrof.

  SvaraRadera
 8. En stor anledning till att Haitis grannland Dominikanska republiken är mer välmående, är att Haiti huggit ner nästan all sin skog. På flygfoto kan man i stort se gränsen mellan länderna - det är där skogen slutar. Se t.ex. http://cornubot.blogspot.com/2010/01/hispanola-tva-varldar.html

  SvaraRadera
 9. Varför är skogen nedhuggen?
  Som bränsle till en allt för stor befolkning? Haiti är tydligen ett överbefolkat land med ett invånarantal som växer hela tiden.
  En annan sak. Såg just i tidningen att polisutredningarna om djurplågeri med anledning av djurrättsalliansens anmälningar troligen kommer att läggas ner då ingen av fotograferna vill ställa upp som vittnen. Detta är tråkigt då det kan ge grund för misstanke att alla bilder inte är äkta utan är montage. Det kan även påstås att dom kommer från ett annat svinhus. Vad göra ?

  SvaraRadera
 10. Varför kommenterar du inte att Hugo Chavez har gått ut med att jordbävningen är USA:s fel? Han tror seriöst att den berodde på att USA satte in ett jordbävningsvapen mot Haiti.

  Att extrema religiösa ledare uttrycker stolligheter är en sak, deras argumentation bygger ju på det som händer styrs av något icke männskligt. När en president, dock synnerligen anti-demokratisk, uttrycker fullständiga galenskaper är det mycket allvarligare. Han är just trots allt en person med omfattande makt, dessutom hyllas han (!) av många människor i Sverige.

  http://www.youtube.com/watch?v=Q9QtZkT8OBQ

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendalör jan. 23, 06:09:00 em

  Komiskt, på samma tema.

  Vänsterpresidenten Hugo Chavez tror det var USA som låg bakom jordbävningen. Amerika ska ha testat ett jordbävningsvapen i Haiti inför det verkliga anfallet på Iran.

  SvaraRadera
 12. Fristående länkar nedan på dagens ämne om läget på Haiti och "Världen idag". Jag har förstått att Världen idag är en tidning som aktivt besvakas av Expo, vilket kanske säger en del om dess innehåll... Även om jag aldrig skulle drömma om att bli prenumerant kan man ju inte låta bli att vara nyfiken på det material som bara finns tillgängligt för de som loggar in...

  http://www.etc.se/noterat/


  http://www.expo.se/2007/48_1962.html

  SvaraRadera
 13. Haiti var en koloni till Frankrike vid tiden för Franska revolutionen.

  Efter den förebilden så gjorde det svarta Haitien revolution och gjorde sig fritt från Frankrike 1804.
  Detta uppskattades inte av USA som höll på med slavhandel.
  I USA fans många svarta slavar. Tänk om de skulle få för sig att bete sig som de svarta på Haiti.
  För att inte den smittan skulle uppstå, Så utsåg det lilla landet USA, Haiti till sin huvudfiende.
  Därefter så bidrog Frankrike med USAs välsignelse, till att återställa den koloniala oordningen på Haiti.

  SvaraRadera
 14. Högerkristna är rena natta. Dessutom kan de inte sin bibel: Nya Testamentet tar tydligt avstånd från det där tänkandet, och pekar på att ondskan drabbar blint. Men högerkristna och stollar i alla tider har använt otäcka händelser för att skrämma folk och vinna anhängare, som man sedan kan plocka på pengar.

  Men noga taget ör inte högerkristna kristna, utan ger sig bara ut för att vara det. Falska profeter kallas det.

  SvaraRadera
 15. För att fortsätta där Roland L slutade:
  Haiti fick betala för sin frihet. I form av guld till Frankrike. I 150 år höll de på. 1947 var skulden till Frankrike äntligen betald.

  År 1900 gick 80% av Haitis nationalinkomst till att betala skulden till den forne kolonialherren.

  Och Robertsons USA lånade villigt ut pengar, som användes för att betala av skulden...

  Kanske hade Haiti ändå en deal med djävulen. Förklädd i en skepnad av koloniala Frankrike.

  SvaraRadera
 16. Monica: Din blogg har jag givetvis koll på, för att få lite balans...

  Vetande istället för tro: Varför dra in religiösa i debatten? En kvalificerad majoritet av världens befolkning är religiös. Det är vi andra som är i minoritet. Och, dessutom, vårt vetande är alltid något som förflyttas, det finns alltid ett bäst-före-datum för vad som är att "vi vet". Och ju mer vi "vet" ju mer "onatruligt" (i bemärkelsen "obegripligt", "ologiskt", "osannolikt") ter sig livet. Kvantfysik, bara som ett exempel.

  RL och Monica: Tack för historielektion.

  Alla: Tack för era kommentarer!

  SvaraRadera
 17. Naturen (=gud?) dödar många människor där det är bristfälliga ledare (med ev.vis bristfälliga byggregler)

  SvaraRadera
 18. VITTNESBÖRD : EN PAKT MED DJÄVULEN
  Mitt namn är Raul Gonzalés. Jag är en spansk. Jag var lärare i en skola i norra Spanien.En dag hörde jag om den pakt med djävulen och jag bestämde mig för att göra det eftersom min personliga behov överstiger min lön. Jag måste också leva som de rika i den här världen.och när jag började göra research, fick jag veta att nästan alla av de rikaste människorna i världen har lyckats deras gör den pakt med Satan.Så gör i min forskning har jag snubblat på en bra tjänare av Satan, som kallas den Högsta ledaren KINHA. Det är han som har hjälpt mig att förändra mitt liv. Jag lämnade undervisning. och idag är jag min egen chef och jag har företag överallt i världen. Jag är även delägare i flera företag.Jag bor för närvarande på kanten av havet i Miami med min fru och mina barn.Om du också vill att kontakta den som hjälpte mig. här är hans adress : grandpretrekinha@gmail.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.