torsdag 19 november 2009

Grönt i kvarnen...

Det förekommer debatt om Miljöpartiet på Newsmill. Det började med att ett antal nyliberala tänkare friade ganska ohejdat till Det Nya Miljöpartiet.

Så småningom skrev ett av språkrören ett inlägg där liberalismen omfamnades mer än den gröna ideologin, vilket fick en debattredaktör att utbrista: "Det kunde varit skrivit av Bengt Westerberg!"

Jag kände mig, av här icke förklarade skäl, nödd att ingripa... Mitt inlägg i denna smått absurda debatt finns här.

För er som inte känner till det är Newsmill (Nyhetskvarnen) ett ställe där mer eller mindre kända, mer eller mindre avdankade, politiker och tyckare meddelar sina åsikter för att läsare skall nå fram till den reklamruta som finns mitt i texten... Speciellt intressant för vår tid blir det när reklam för långa flygresor finns mitt i en text om klimatet.

18 kommentarer:

 1. Två saker om den artikel du har i Newsmill:
  1: Den är alldeles otroligt förbaskat bra! Hoppas den nådda till sådana som bör ta del av den för att begripa!
  2: Kvalitén på kommentarerna på Newsmill är ofta väldigt låg, kunskapen och den politiska debatten tycks osannolikt låg. Kan det ha med att de som läser är nätangripna på så sätt att de bara skummar texter, tar in information utan att ta in kunskap? Pladdrigt helt enkelt.

  Lasse

  SvaraRadera
 2. Ett hjärta så grönt att det gör onttors nov. 19, 09:45:00 fm

  En sak om tillståndet i nationen:

  Vem i höga farao bryr sig om Johan Norberg?

  I nästa valrörelse ska Sverige få en ny regering för att ny GRÖN politik behövs. Vi behöver inte ett enda jota till mer med nyliberalism eller Johan Norberg. De rör som inte lyssnar på övriga medlemmar och gröna anhängare är säkert välkomna över till Timbro vid den valförlust som det kommer att innebära att omfamna liberalerna.

  Så. Back to work. Det finns förbannat mycket att ta tag i så låt dokusåporna hålla på med sådana här lågvattenflirtar.

  SvaraRadera
 3. Håller med Lasse ovan. Vilken låg nivå på kommentarer på Newsmill! Till och med Neiliberal Aganda, känd från kommentarer på denna blogg,växer till en gigant i jämförelse med pladdret på Newsmill! Tycks vara ungar som kastar ur sig en massa innan de rusar vidare till nästa info. Men huvudartiklarna är ju ofta ganska intressanta. Birgers bara 10 stjärnor av tio möjliga!

  SvaraRadera
 4. Vem har sagt att Schlaug är avdankad? Han toppar för andra dagen i rad alla listor på Newsmill, raderar Wetterstrand, Wijkman och andra. Finns bara en sak att säga: Kom tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Så du tycker inte om demokrati Birger. Utan att vi ska ha en utvald elit som tycker och tänker och i utvalda fall levererar sina åsikter på DN debatt utan digital tryckning som det var förr i tiden?

  Ledsen att behöva upplysa dig men den tiden är förbi och den elit som du tillhör måste numera kunna argumentera för att vinna diskussionen. Trist men sant.

  Jag tror nog inte att ni behöver vara oroliga för MP fortsatta utveckling då de redan är så insyltade i jakten på makten att dom till förvilling är lika dom andra partierna med undantaget av att ni är urusla generaldirektörer. Där har ni lite kvar till sossefrälset.

  SvaraRadera
 6. Lasse och Grrreenline2:
  Jag antar att ni däremot håller era egna kommentarer som litterära mästerverk med sällan skådad intelligent och genomtänkt analys...

  Birger Schlaug missade dock en sak som Newsmill. Det är sajt där redan frälsta skriver för redan frälsta, knappast någon ny blir där övertygad.

  SvaraRadera
 7. Bäste Nils Dacke! Varifrån har du fått att jag inte skulle gilla digitala medier??? Jag har ju en egen blogg. Det jag kommenterade var att det mitt i debattinläggen finns rutor med reklam, vilket på något sätt speglar vår tid bättre än alla debattinlägg...

  Newsmill domineras nog för övrigt av samma personer som dominerar DN-debatt. Men, som sagt, jag tror du missuppfattat mig.

  SvaraRadera
 8. Apropå Newsmill hade Ali Esbati för någon månad sedan lustiga exempel på sajtens användares världsbild, http://esbati.blogspot.com/2009/09/varldsbild-i-nyhetskvarnen.html

  Väldigt bra debattartikel också, förresten, även om det föranleder viss uppgivenhet kring vilket parti man egentligen kan rösta på.

  SvaraRadera
 9. Miss X med rätt till insyntors nov. 19, 12:48:00 em

  Nu har nästan 15 000 läst din artikel på Newsmill. Hur många dagar behöver du för att få så många läsare på din blogg? Tio?
  Så satsa mer på reklamfinanisierade Newsmill!

  SvaraRadera
 10. Tjen a Bigooos! Hittade din blogg. Skitbra. Du var ju blyg och tyst i skolan, nu tar du igen det. Heja!
  Klassträff snart?

  SvaraRadera
 11. Du ska ha heder av att du nosade på maktens champagneflaskor men blev inte berusad av den (eller i alla fall inte så mycket ). Det är helt rätt att du har en blogg med öppet kommentarsfält vilket är mycket bra.

  De sociala medierna och deras betydelse för att tippa maktordningen tillbaka till oss dödliga, är bara i sin linda och kommer succesivt att revolutionera politiken.

  SvaraRadera
 12. Vad trist!
  Jag funderade på att rösta grönt, i stället för rött - men om de gröna ska hoppa i säng med nyliberaler och låta riskkapitalbolag sno våra skattepengar, så...

  Det är illa nog att friskolor - som jag från början var beredd att ge en chans - alltför ofta lär ut elitistiska uppfattningar och hatiska värderingar samt använder för mycket outbildad personal och lämnar elever vind för våg.

  En hela rött, tack!

  SvaraRadera
 13. Fred:
  Vilka hatiska värdering är det som man lär ut på friskolor? Annars är ju den kommunala skolan känd för indoktrinering, men det ligger väl helt i sin ordning...
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1767621/lararen-laxas-upp-av-politiker

  SvaraRadera
 14. Hej, Birger. Det var en mycket skickligt skriven artikel, elegant retorik, fin humor, jättebra analys och väldigt, väldigt sorglig. Vad döljer sig bakom Mp:s fina partiprogram?
  G.G.

  SvaraRadera
 15. Grön hur länge till?tors nov. 19, 07:57:00 em

  Trodde aldrig jag skulle säga det men jag kanske blir sosse i stället... Här finns åtminstone ett frö till en tillväxtdebatt och den lär man inte få i Norbergs sänghalm...

  http://www.effektmagasin.se/socialdemokraterna-maste-slappa-tillvaxtjakten

  Fantastiskt att S sätter press på MP!

  SvaraRadera
 16. Fundersam,
  tack för ditt exempel!
  Jag tänkte snarare på religiösa friskolor, där man lär ut hat/intolerans mot de som utövar andra religioner (eller är ateister) och HBT-personer.

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agednators nov. 19, 10:42:00 em

  Det är ingen större skillnad mellan blocken, det tror jag de flesta ny(liberaler) håller med om.

  Anledning att MP ens har kommit upp till diskussion har att göra med FRA-lagen. Många liberaler blev grymt besvikna på borgarna. Inte ens en personröst på Federley var någon garanti. Statlig massavlyssning av medborgarnas kommunikation är helt enkelt oacceptabelt ur ett liberalt perspekt. Visst är trevlig med borgarnas skattesänkning på en tusenlapp, men man kan inte offra grundläggande rättigheter för att man ska få behålla lite mer av den inkomst man har slitit ihop.

  När Mona säger nej till FRA-lagen så vet vi att det bara är ett sätt för henne att plocka poäng. Hon skulle lika gärna kunnat röstat för lagen själv. Miljöpartiet upplevs däremot som principfast nog att säga nej, även om man aldrig kan veta.


  Men varför välja mellan pest och kolera. Själv kommer jag rösta på Liberala Partiet 2010, precis som jag gjorde 2006. Då slipper man ha FRA-lagar och annat oliberalt gods på sitt samvete.

  SvaraRadera
 18. @Birger

  Du skriver bra om det mesta och är insatt i miljöfrågor. Men vad är det som händer nu. Ingen grön blogg som jag läser har kommenterat det som bland annat Hans Egnell tar upp. http://motpol.blogspot.com/2009/11/klimatbluffen-avslojad.html

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.