lördag 3 oktober 2009

Tema riksdag: Mikael Oscarsson, abortmotståndare som vill sälja mer vapen

När Kristdemokraterna häromdagen arrangerade ett seminarium om vapenexport fanns ingen kritisk röst med. Svenska Freds fick enbart vara observatör.

Seminariet handlade om hur vi skall kunna sälja mer vapen i världen.

Alliansregeringen vill tillsätta en myndighet med den uppgiften. Krig är pengar, krig ger jobb, krig ger tillväxt - månde det blir valaffisch för Alliansen?


Ansvarig riksdagsledamot i KD, när det gällde seminariet, var Mikael Oscarsson. I radions Studio Ett berättar han hur viktigt det är att Sverige får sälja mer vapen, hur viktigt det är med försvarsindustrin - det lät nästan som han varnade för fred.

Samma man var med och bildade organisationen Ja till livet - organisationen som säger nej till aborter med motiver att man vill värna livet. Samme man är styrelseledamot i Svenska Evangeliska Alliansen, där man anställt en generalsekreterare som inte ser några moraliska hinder för dödsstraff.

Möjligen kan man tala om salig blandning.Ibland känner man att det är svårt att uppbringa respekt för politiker. Ohyggligt svårt.

Seminariet om försvarsindustrin hölls i riksdagen och arrangerades av Kristdemokraterna och Metall med Stefan Löfven i spetsen. Tre gamla partiledare - Alf Svensson, Ian Wachmeister och Göran Persson - talade varmt för ökad vapenexport. Åter igen en salig blandning.


Microsoft Explorer gillar inte alltid min blogg, vill du se hela så fungerar t ex Firefox, som har öppen källkod. Här hämtar du gratis.

29 kommentarer:

 1. Jag säger bara Harre Javlar, för att säga det milt. Det vidskepliga driver vilse i alla riktningar - och kan därför också vara farligt i alla sammanhang.

  SvaraRadera
 2. www.youtube.com/watch?v=U0kJHQpvgB8

  SvaraRadera
 3. TACK för att du tog upp detta, hörde den galna diskussionen häromdagen. Alltigenom bisarr och när ska någon egentligen avslöja Ian Wachtmeisters inflytande på vår krackelerande demokrati?

  Är det i själva verket han som är "demokratins svarta hål" som det brukar talas om i statsvetenskapliga sammanhang? Han sitter tydligen utanför alla möjliga politiska uppdrag och styr sina olika brödraskap med en marionettspelares skicklighet.

  Å så mycket salig blandning var det väl ändå inte som vi ju ser mellan benen...

  för den som tror att ideologi går före kön rekommenderas "Väninnan - rapport från Rosenbad" av Eva Franchell. Kuslig läsning om gänget kring Göran Persson. Socialdemokraterna måste dumpa den gamla ballasten för att någonsin bli trovärdiga igen. Och det inbegriper att göra upp med gaphalsarna i Metall. Annars blir det som vi tidgare talat om på den här bloggen ingen skillnad alls från den här mandatperiodens kaos.


  Ps. när man trycker på länkarna till dina gamla blogginlägg så visas bloggen i sin helhet. Det tyder nog på att något hände för en dryg vecka sedan som påverkar de nya inläggen...

  SvaraRadera
 4. Dagens bloggning är ruggig läsning. De här "bibeltrogna" fundamentalisterna är otäcka och blinda för vad de sysslar med.

  För en kristen mad radikal, grön inställning och en kristet grundad tro på människans rättigheter, är det fullständigt olidligt med de här samvetslösa galningarna. Det stärker min uppfattning att s.k. kristdemokrater varken är kristna eller demokrater.

  P.Gr.

  SvaraRadera
 5. Bra!

  Opinionsbildarens viktigaste uppgift? Att sticka hål på bubblor och påvisa hyckleri.

  Är mitt inne i Ewa Frankell. En del av det hon skriver kan man undra hur hon kan insikt i. Men inifrån-perspektivet, som skiljer sig från lejonparten av all "information", är ovärderlig.

  SvaraRadera
 6. Erik, hon har tydligen gjort en omfattande research inför boken, också om sådant som hon inte hade direkt insyn i medan hon jobbade där. Men jag tycker också som du att det är inifrånperspektivet som är så intressant. Hur hierarkierna skildras osv.

  Jag ville sedan länge svara dig på Johan Norberg-diskussionen för en tid sedan, men jag når inte det inlägget tyvärr. Eftersom jag inte ser gamla inlägg sedan bloggen "byggde om sig själv". Jag ber om ursäkt om jag var onödigt hård för din smak, men Johan Norberg hör enligt mig till av dessa bubblor som måste avslöjas. Och det finns en massa argument mot hans sakinnehåll som aldrig presenteras, en mängd forskning som skulle få honom platt men denna kommer i stort sett aldrig fram. Jag vände mig alltså mest mot att Norberg (och de krafter han har i ryggen) lyckas nästla sig in överallt och lägga beslag på agendan. Och de som skulle kunna smula ner hans sakinnehåll nämns ju aldrig i samma sammanhang.

  Hans bok "Till kapitalismens försvar" har t.ex. skrivits många gånger av många olika debattörer med kortsiktiga perspektiv och, i mitt tycke, starkt begränsad kunskap på det område de debatterar. T.ex. skrev Nordpolenfararen Andrée på sin tid en skrift "industrin och kvinnofrågan" med stora likheter med Norbergs argumentation.

  http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/arbete/pdf/andree.pdf

  Den skulle aldrig tas på allvar i dag, men uppenbarligen görs Norberg fortfarande det på dagstidningarnas ledarsidor och annat. Och det var det jag vände mig emot, jag tycker alltså helt enkelt inte att man bör ta hans sakinnehåll på allvar och därför var det lite svårt att i den kommentaren beakta det, men jag ber ändå om ursäkt om tonen var stötande.

  Vidare lästips när du läst ut Väninnan: Nina Björks "Fria själar".

  Grymt bra argumentation och Norberg skulle nog få svårt mot henne. Men det är väl lite symptomatiskt.. hon skriver på kultursidorna och Norberg debatteras på ledarsidorna och aldrig mötas de tu...

  SvaraRadera
 7. Härligt att du tydligt markerar svensk ingenjörskonst med att rödmarkera en "Kalle-Gustav"!

  Förövrigt är internationell vapenhandel trams (läs: internationell vapenpolitik). Brasilien kommer att välja det franska Rafale-planet, oberoende vilket som är bäst. Så fungerar det! På samma sätt som alla visste att Norge skulle välja JSF, bara naiva svenskar som seriöst trodde att Norge skulle bryta flygvapensamarbetet mellan Norge och USA.

  SvaraRadera
 8. Anos, på vilket sätt kommer du inte åt gamla inlägg????
  Mikaela Holm

  SvaraRadera
 9. Heja Hägglund,

  Det är inte en Carl Gustaf, det är en AT4. Men visst, den svenska vapenindustrin har så många globala försäljningssuccéer att det ibland kan vara svårt att hålla isär dem.

  /Starvid

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendalör okt. 03, 02:56:00 em

  Det handlar väl om att se skillnad på pacifism och liberalism(även om de flesta liberaler är för kvinnans rätt att få bestämma över sin kropp).

  Pacifisten tycker allt våld är fel, medan liberalen ansluter sig till icke-aggressionsprincipen, dvs bara initierandet av våld är fel. Våld för att hindra våld/tvång blir därmed legitimt. Att stoppa Hitler tex. var rätt.

  SvaraRadera
 11. Anso,

  Stort tack !
  Jag är också övertygad om att Norbergs bild inte håller. Men fascineras av att så få lyckas sticka hål på den - öga mot öga.

  Lyssnade för något år sedan på en debatt mellan Johan Ehrenberg och Johan Norberg om Globalisering.
  Skickliga debatörrer klarar sig alltid. Skolade i den konsten.
  Vad som många gånger (det gjorde det verkligen den där gången) är skickliga diskussionsledare som inte släpper taget när frågorna förblir obesvarade.

  Jag uppfattar att Johan N klarar sig väldigt långt på sitt käcka tilltal och glada uppsyn. Har nån sett honom tappa fattningen eller se bekymrad ut ?

  Nina B-boken du nämner vill jag sätta klorna i.

  Ladda ner Firefox så funkar det !!!

  SvaraRadera
 12. Mikaela Holm:

  Jag ser ingenting annat än de inläggen som är publicerade sedan den 26 sep då det här hände med bloggen. Jag lurar på om jag ska ladda ned firefox men jag hade från början andra datorproblem (dvs innan det här med bloggen hände) som gjort att jag just nu inte vågat ladda ned några nya program utan än så länge "nöjt" mig med de senaste inläggen. Men jag ser fortsatt ingenting på vänster sida eller, som sagt, något tidigare än 26 sep. jag trodde det skulle "hävas" så småningom utan att jag laddade ned något, men jag får väl ge upp mitt motstånd...

  Erik! Du har säkert rätt, han är som jag lite slarvigt skrev mycket slipad och kan def. debattera, men jag vet inte om han eg. har så mycket bakom orden... men men. Lyckat till med Nina! Vi tar den vid tillfälle - många lika tankar som Rosenberg i "Plikten, profiten etc."

  Hej hopp

  SvaraRadera
 13. Anso! Det hela tycks mig obegripligt. Bill Gates tycks inte gilla Birgers blogg, det gör inte kinesiska staten heller då den emellanåt är blockerad i Kina. Staten och kapitalet i samma båt, var det inte så det hette ;-)
  Mika

  SvaraRadera
 14. Hahaha, jo så är det nog, och det är nog ett bevis på att han lyckas ;-)

  Anso

  SvaraRadera
 15. Har personligen svårt att få ihop det där med att "älska era fiender" och vapenexport.
  Har jag sagt det förut på denna blogg?...

  Ps. Använder Google Chrome. När jag tittar på ett enskilt blogginlägg går vänsterkolumnen att se, när jag bara har Schlaug.com uppe syns den inte.
  Egendomligt, med tänkte på att Blogger och Google hör ihop.

  SvaraRadera
 16. Birger.

  Varför bytte du modell för denna blogg? Det var ju mycket bättre förr...

  Nu har även jag bytt till Firefox, så som du rekommenderade. Då kom visserligen även vänsterspalten med dess pålysningar om Elin, Lenas galleri etc. tillbaka. Men samtidigt blev "brödtexten" grå och oskarp (men läslig). Rubriker och bilder är dock klara som förr.

  Så, varför?


  Gröna tankar

  SvaraRadera
 17. Gröna tankar: Jag har inte bytt något.

  SvaraRadera
 18. Jag har en teori, sedan lämnar jag till er att bedöma om det är jag eller världen som är färdig för hispan...

  Innan min dator för ett par veckor sedan bestämde sig för att leva sitt eget liv, byta användare, skicka webbläsaren och dokument m.m åt fanders och gömma alla installerade program långt bak på hårddisken och allmänt göra slut med mig utan nämnvärd förklaring. inte ens: "det är inte dig det är jag osv", så hade märkliga saker skett i omgivningarna.

  Bo Frost, en lastbil med frysmat hade börjat köra i grannskapet. komma in i huset trots portkod (här kommer aldrig några försäljare in annars) lämna reklamblad om sin frysmat till min sambo osv. Ett par dagar senare ringer Bo Frost (!) - vi står inte i någon telefonkatalog eller dylikt - och frågar om vi bestämt oss för ett abonnemang, varpå jag svarar att vi hellre köper våra grönsaker färska och vill lägga på. Bo Frost blir arg, han menar att frysta grönsaker har mer vitaminer än färska ekologiska... jag avslutar kvickt. Men med en obehaglig känsla...

  Nästa dag möter jag Bo Frost-lastbilen i en helt annan del av stan och han stirrar så mycket på mig att hans bil nästan kommer över på fel sida vägen. Jag ryser. Han har ju aldrig tidigare sett mig - bara min sambo...

  Dagen därpå bryter datorn oförklarligt ihop utan minsta varning. Ingen av våra datorkunniga vänner, datortekniker osv vi anlitat kan säga varför. Jag menar därför att Bo Frost hade andra avsikter än frysmat med sitt besök... Hittills har ingen sett speciellt övertygad ut när jag dragit min förklaringsversion. Min sambo ser rent av lidande ut när jag drar den för ännu en datorsnubbe som tror att allt i världen beror på ettor och nollor...

  Ett par veckor senare börjar Birgers blogg leva sitt eget liv...

  ni se sambanden... Ingen kan förklara något. Men Bo Frost är så vitt jag vet ännu på fri fot.

  /Glöm inte var ni hörde det först

  SvaraRadera
 19. Jaha, Birger, men varför blev då vänsterspalten plötsligt helvit och bara funkade, när man klickat på "kommentarer"?

  Det var ju flera kommentatorer som sa sig ha problem med den spalten, eller hur? Något måste väl ha hänt?

  Firefox ställde tillrätta, det är sant. Men samtidigt blev det finstilta grått, som sagt.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 20. Gröna Tankar: Svaret har jag inte på din fråga. Använaren har inte kontroll över tekniken, det är i detta fall Bloger, som ägs av Google.

  Jag har själv Firefox och har inte drabbats av att det finstilta blivit grått.

  SvaraRadera
 21. PS! Om det är det finstilta under gårdagens inlägg, så är citaten från artikeln i SVT-opinion inlagada i svart, för att markera att texten är hämtad från en orginaltext i ett annat forum.

  SvaraRadera
 22. Tack, Birger!

  Det finns alltså många ställen på vägen, där konstigheter kan iscensättas. Allt i denna teknik är ju också så himla anonymt, att man sällan vet vart man ska vända sig.

  Det var på det sättet enklare förr, när man präntade ett brev, förseglade och skickade med drottning Kristinas kungliga postverk. Då visste man var på linjen något otyg hade hänt. :-)

  Nyss kom dock en blå ruta uppseglande på min skärm. Där frågades om återgång till Explorer önskades. Klickade förstås Ja tack!

  Resultat: Vänsterspalten är åter ett vitt fält, visserligen. Men texten är nu knivskarp på nytt.

  Gröna tankar
  (Explorer for ever? :-) )

  SvaraRadera
 23. Anso,

  Obehagliga känslor ska man ta på allvar.
  Jan Cederquist (Slumpen är ingen tillfällighet) kallar det för att vara "uppkopplad".

  Anfall är bästa försvar ?
  Går det inte att få kontakt med Bo Frost ? Öga mot öga.
  Är man lite lagd åt det "överkänsliga" hållet kan man lätt inbilla sig att folk tittar "konstigt" på en. Konfrontera honom med din "känsla".
  Har du någon (rationell..) förklaring till vad han kan ha åstadkommit ?

  Hispan ? Inte än ! :-)

  SvaraRadera
 24. EO, EO: Hejda tyrraniet, Eld.sön okt. 04, 04:55:00 em

  Demokratier för inte krig mot varandra, däremot blir de ofta angripna av demokratins fiender. Krigsmaterielförsörjning till demokratier borde naturligtvis uppmuntras gränslöst.

  Att försöka förhindra detta är det samma som att bidra till att med militärt våld störta ett demokratiskt styrelseskick.

  SvaraRadera
 25. Världen som vi bebor
  är galnare än någon tror

  Första steget som är en etta
  är att förstå detta

  Så småningom, mognaden, innebär
  tvåan, att alla ses där de är

  Tre, kan vara en brygga
  att bygga
  för att framtiden trygga

  Mot tidens yra
  behövs ett A-fyra eller att K-fyra

  Fem
  dags att gå hem

  SvaraRadera
 26. Eric. Är nämnde Cederquist identisk med den Expressen-redaktör som skrev boken "Miraklet i Järna", där han beskriver sin kamp mot en sjukdom medelst antroposofisk medicin?

  SvaraRadera
 27. Åh tack, Eric, för ett stöd i världsrymden! Måste kolla in den boken vid nästa Sverigebesök. Ironiskt att han använder metaforen "vara uppkopplad" det är ju just det som blir allt svårare...

  Jag tycker ju normalt inte att jag är så värst överkänslig, men det var något med allt oförklarligt som plötsligt ramlade över en samtidigt som Bo Frost dök upp över allt... Och det bara kort tid innan en annan osannolik karaktär: Anna Anka, skymmer sikten än mer...

  Det kan ju bara inte vara en slump att två med sådana oslagbara namn dyker upp samtidigt som "Antikrist" rullar för fullt på biograferna och allt som tidigare var "fast" förflyktigas...

  Kanske kommer antikrist rent av i en skåpbil med frysmat och envisas med att krig är fred och behandlad mat bättre än obehandlad... kanske arbetar han på FRA och når mig även om jag försöker nonchalera hans kontaktförsök.

  Nej, jag misstänker att någon menar att den här "avförtrollningen" har pågått länge nog nu och därför kapar ett par ettor och nollor där vi är som mest sårbara - på nätet.

  man får förlita sig på att vara god mot sin egen husvätte. Det är nog fortfarande hon/han som styr upp allt till det bästa till slut...

  Some say the world will end in fire, some say in ice... for me it was frysmat!

  SvaraRadera
 28. EO, du tycker att "Krigsmaterielförsörjning till demokratier borde naturligtvis uppmuntras gränslöst." Visste du att krigsmateriel som demokratier handlar med är samma krigsmateriel som används av diktaturer? Du förstår, demokratier SÄLJER krigsmateriel, det är hela poängen. Ofta med mellanhänder och svenska vapen används i fem dödlig akonflkter här och nu. De åker direkt från vapenindustrier där svenskar arbetar rakt in i kroppar i andra delar av världen. Är det så vi ska bekämpa diktatur? Genom at tgynna deras marknad och krig?

  SvaraRadera
 29. Haha! Mycket komiskt! Its basic irony, som Bill hicks säger när han pratar om ProLifers som mördar läkare.

  http://www.youtube.com/watch?v=BP-CtPR73S8&translated=1

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.