lördag 1 augusti 2009

"Oerhört vacker antologi..."

Så har då DN recenserat den nya antologin om Elin Wägner. Man inleder så här:

Våren 1909, för exakt hundra år sedan, stod en svensk reporter utanför Holloway­fängelset i London och tog emot de just frigivna engelska suffragetterna. Reportern var den 27-åriga Elin Wägner, på plats för att referera från ”den största rörelse ­världen har sett”, den Internationella ­kvinnorösträttsalliansen som höll kongress i London.

Det dröjde inte länge förrän jublet ­förbyttes i sorg. I augusti 1914 utbröt första världskriget. ”De eniga millionerna” heter med skärande ironi Elin Wägners skildring av sammanbrottet, förlagd till själva hjärtat av kvinnorörelsen, ett internationellt rösträttsmöte. Som en bisvärm ur en antänd bikupa skingras världens ­rösträttskvinnor när telegrammet om ­kriget anländer mitt under kongressen.

Alltsedan dess har Elin Wägner stått ­centralt – och med ständigt växande ­aktualitet – i allt som rör fred, kvinnors röst och jordens fortlevnad. Till sextioårs­minnet av hennes död publicerar nu Elin ­Wägner-sällskapet tillsammans med ­Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka en ­oerhört vackert formgiven antolog...

Läs hela recensionen här!

Medlemskap i Elin Wägnersällskapet kostar 100 kronor. För mer info kontakta sällskapets sekreterare (gissa vem...:-)) Mer om Elin Wägner hittar du på min blogg om henne.


3 kommentarer:

  1. Antologin kostar 200 spänn och den vackraste bok man kan få för den summan! Förlag, redaktör och skribenter har gjort ett skitbra jobb! KÖP DEN, NJUT AV SKÖNHET OCH KVALITET!!! Den heter Det första fotstegets moder - det namnet är det enda som inte håller måttet på boken!
    Roffe Svensson, Göteborg

    SvaraRadera
  2. Roligt att ni fått så jättefina recensioner överallt! Tack alla som fått upp Elin Wägner på "dagordningen" igen.

    SvaraRadera
  3. När kommer SVT att göra ett ordentligt program om Elin?

    Det är ju tyvärr så, att man bör ha tagits upp i teve för komma någon vart. Ett program där, på rätt sändningstid, skulle ge EW-sällskapet en skjuts framåt och därmed ges ännu bättre möjlighet att lyfta fram Elins tankar.

    Kanske Birger, som har tumme med SVT, kunde puffa för något ditåt...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.