lördag 4 juli 2009

Frukost vid havet, välkommen!

Välkommen till frukost vid havet. På hamnplan i Simrishamn. Där pratar jag klockan halv nio på måndag morgon om Elin Wägner.

Och lite grand om Hjalmar Söderberg, för det var exakt 100 år sedan han satt vid havet i Dragör, riktade kikaren mot ett dambadhus och skrev en debattbok om de fula och misslyckade kvinnornas kamp för rösträtt...

Frukost serveras.

10 kommentarer:

  1. Nyfiken fråga: vad heter Hj. Söderbergs debattbok? Jag visste inte att han höll på med sådana dumheter.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  2. Ja, och vad sa han, Söderberg?
    Berätta gärna för oss som inte kommer till Simrishamn!

    SvaraRadera
  3. Birger lättar på förlåten här, Monica:http://schlaug.blogspot.com/2004/03/urvattnade-manliga-sjlar-i-smaklsa.html

    SvaraRadera
  4. Här var det..., du måste få med hela adressen, även delens om gömmer sig...
    http://schlaug.blogspot.com/2004/03/urvattnade-manliga-sjlar-i-smaklsa.html

    SvaraRadera
  5. Minns nu att jag har läst det här förut.
    Och så sade man att det var bättre förr...
    "kvinnor som misslyckats, icke sällan fula". Otroligt. Undrar vad han syftade på den gode Söderberg? Misslyckade kvinnor? De som inte lyckats skaffa sig en man pga att de var fula?

    SvaraRadera
  6. Birger, Skolkökslyftet var bra - för en gångs skull något vettigt, jag har till och med nämnt det i min blogg! Ekologiskt i skolan är det enda rätta, så att inte de ungas hjärnor förstörs av alla miljögifter, de behöver nämligen sina hjärnceller för att tränas i logiskt tänkande så att de kan avsätta korrupta politiker i framtiden! Du borde ha tagit med aspekten med hjärnans utveckling i talet, inte bara att det smakar bättre - det är sekundärt, i alla fall i dagsläget!

    SvaraRadera
  7. "Hjalmar Söderberg, författaren ni vet, menade att kvinnor på intet sätt var mäns like utan var att se "som små barn när det gäller politik". Han beskriver dem i boken Hjärtats oro (1911) som "oberäkneliga" och att kvinnlig rösträtt skulle leda till att "fosterlandet skulle feminiseras". Denna försvagning skulle utgöra en fara för vårt land. För övrigt var ledarna för rösträtten "egentligen bara kvinnor som misslyckats, icke sällan fula". Hans bok var ett svar på Elin Wägners böcker."

    Där förlorade Hj. Söderberg en hel del av den respekt och uppskattning jag hyst för hans författarskap, även om en del av dumheterna bara var uttryck för korkad tidsanda.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  8. Varför bli så förvånad? Som kvinna finner jag mig ständigt i situationer när jag måste respektera och ibland även beundra män (och kvinnor) för fantastiska saker de gör, skriver och säger, trots att samma personer i grunden är sexistiska och ojämställda, dvs. inte respekterar mig som människa och kvinna. Jga blir snarare förvånad de gånger någon uttrycker jämställdhet.

    Mycket dumheter som ligger i tiden är uttryck för korkad tidsanda och det ursäktar ingenting. Människorna, inte minst författarna, skapar tidsandan.

    SvaraRadera
  9. Lösningen är historienmån juli 06, 01:57:00 fm

    Ibland får jag en oemotståndlig lust att beskriva Världen utifrån lösningen!
    Rapport.
    Aktuellt.
    Rapport.
    Aktuellt.
    Också hela vägen, från när Apan klev ner från träden, blev människa och ett hot mot Jordens framtid!

    En som tar semester heter


    Roland Lidén

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.