fredag 19 juni 2009

Fundamentalism och juninatt.

Varför har du inte kommenterat partiledardebatten i riksdagen? frågar några av bloggläsarna i mejl till mig. Svaret är att jag har kommenterat debatten. Genom att inte kommentera den. Det finns någon sorts tragik över svensk politik, en visionslöshet jag inte upplevt under mitt politiskt medvetna liv. Blockpolitiken förlamar och reducerar.

Det är nästan ohyggligt, för ett politiskt djur som mig, att uppleva hur den politiska rädslan för annat än den etablerade världsbilden, med sin enfaldiga verktygskatalog, förvandlat den enstämmiga politiska debatten till något som liknar en samstämmig religiös trosbekännelse.

Politiker kritiserar fundamentalismen i religioner, men tycks inte se fundamentalismen i sitt eget tankesystem. De två blocken far fram på samma motorväg, i samma riktning, om än i var sin fil. Rädda för allt utanför det givna, godkända, tankemönstret. Allt som inte företräder kvantitativa mått som MER, SNABBARE, STÖRRE är bannlyst i den rikspolitiska debatten. Det är volym som mäts. Därför måste vi ha snabbare och bredare varuflöden, ständigt ökande konsumtion, ständigt ökande produktion, större volymer på ekonomin, mer lönearbete trots att vi automatiserat, robotiserat, effektiviserat, datoriserat. Det politikerna i båda blocken predikar är: Spring fortare, annars blir vi fattiga.

Juninatt. Milt regn. Ugglor, fladdermöss, ännu doft av syren. Svårt att klara mig en midsommarafton utan den här låten... Strofen Give yourself a little more time, riktar jag till politiker som inte tar sig tid att tänka efter utan bara springer.
Spelades in i gryningen den 4 april 1960, fyra minuter i sju för att vara exakt, i Studio B i Nashville. Man satte den på två tagningar. På sax är det Boots Randolph. Inspelningen avslutade en natt under vilken man spelade in 12 låtar, varav Fever, It´s now or never, I gotta know, Such a night, Are you lonesome tonight blev de mest kända. (Studio B byggdes tills dess att Elvis kom tillbaka från lumpen - han hade varit kritisk till den gamla studio som RCA hade).

18 kommentarer:

 1. Ovanstående BS-ord borde störa partiledarnas midsommarnattssömn, så att de fildelar över orden även till sin högra kreativa hjärnhalva. Varefter de nog drömmer en vacker dröm, att bättre än att enkelspårigt höger/vänster-samstämt, köra på mammons motorväg, är att oftare gå på en skogsstig i sommarkvällen och där bejaka omställningen för hela naturen och alla kulturer, mot en hållbarare framtid.

  SvaraRadera
 2. Eller så byter vi helt enkelt ut dem. Vi lever fortfarande i en demokrati. Det går att rösta bort visionslösa, trötta, stagnerade politiker. Även om de tillhör två olika "block".

  Vi startar ett grönt parti och börjar om där det blev fel. Det vill säga när politikerna tappade självförtroendet och tron på att politik kunde förändra samhället, och började tro att marknaden var den gud som felades oss i sekulariseringen. Vi går tillbaka till Elin Wägners tro på att gud faktiskt finns i människan och vi själva därför är i stånd att förändra liv, politik och samhälle. Vi måste inte vara slavar under system som bevisligen inte gör oss gott, bara för att några inflytelserika människor i någon generation före oss fick för sig att testa just detta skogstokiga system...

  För övrigt gjorde du helt rätt, Birger, i att negligera den tröttsamma partiledardebatten.

  Av alla bleka och trötta deltagare i debatten, tar ändå vår folkvalde statsminister priset.. vem talar han till? Vem tror han är så inihellskotta hjärndöd av hans undersåtar att de går på att sittande regering skulle ta ansvar för ekonomin? Hur då? genom att inte satsa på en hållbar framtid? Genom att inte ingripa i tid när den svenska bankmaffian sänkte Lettland? Eller kommer hans tjatande av att han faktiskt har gjort helt rätt analys - att vi redan stoppat bomull i öronen?

  SvaraRadera
 3. Apropå kvantitet och kvalite.
  Har precis återvänt från Skeppsbron. Som är helt ombyggt för att inkvartera Volvo Ocean Race. Otroligt snyggt, behagligt, välordnat. En slags kondenserad bild av vår tids ideal, själva sinnebilden av vackrare, snabbare, större. Efter en stund blir det som det brukar bli, för mig, att jag fastnar för det som inte hör dit.
  En enkel men välklädd gentleman, jag tippar i dryga åttioårsåldern, vandrar runt på området. Han ser reserverat nyfiken ut, verkar mer inne i sina egna tankar, stannar till korta stunder för att titta lite nogrannare men går snart vidare.
  På den amerikanska båten Puma, som vann den sista seglingen till Sandhamn, kliver en kvinna ombord med en tvåårig flicka i famnen. Hustru och dotter som får en kort stund tillsammans med maken och pappan som förverkligar sig på havet ? Som lever drömmen om större och snabbare.

  På söndag tar jag i alla fall min Soling,( köpt för 20.000 för tio år sedan och aldrig påkostad mer än bottenfärg) och seglar ut till Kanholmsfjärden för att rejsa tillsammans med Ericsson III, Ericsson IV, Puma, Telephonica Blue och de andra miljonbåtarna. Helt säkert kommer det att kännas mer för mig än för dom dom.

  Vi lever i en ytlig och på många sätt förljugen värld. Men det står fortfarande var och en fritt att se det man vill se. Ungefär som i Mannen utan öde ( Imre Kertesz).En överlevnadsstrategi ?? Eller bara ett sätt att ge upp kampen mot galenskapen ??

  SvaraRadera
 4. Om politik vet jag mindre, om musik vet jag mer. Redoncider. baby, med herr Presley och Co är oerhört bra, vidunerligt skickligt spelat, än mer makaköst när man får veta hur det gick till. Elvis var stor, när han ville nåt.
  Mac

  SvaraRadera
 5. Birger, du som är både klok och gammal i gamet. Kan du förklara för mig varför man har skrivit så lite i medierna om boken Rheinfeldt skrev som 28 åring 1993, "Det sovande folket"?

  Den som har försökt söka på internet kommer kunna konstatera att ingen intervju går att hitta där statsministern själv uttalar sig. Den som har försökt låna boken på ett bibliotek kommer se att den är listad som försvunnen både i Malmö, Göteborg och Stockholm.

  Boken talar om hur välfärden är en omöjlig konstruktion och att det svenska folket måste "väckas" genom att slitas loss från denna falska tryghet.
  Om boken kan man ju tycka hur man vill och så även om moderaternas politik, men var så snäll och förklara för mig varför medierna inte gjort en ordentlig genomgång av det hela.

  SvaraRadera
 6. Reconsider Baby är lika flottig som håret på Elvis - utan innehåll. Två tagningar är en för mycket. Mycket skit och lite verkstad...och allt han gjorde gick ut på att konsumera mera, förgifta naturen/klimatet med sina törstiga bilar, leva ett orättvist/ohållbart lyxliv, droga sig och utöver detta lyckades han aldrig själv skapa något eget.
  Men varför fick just han den rösten? En unik pipa som ingen kan ta ifrån honom.
  Ninna

  SvaraRadera
 7. Ninna missar killens historia, när han spelade in den här låten var han en lysande sångare som i princip producerade sina låtar själv.

  SvaraRadera
 8. Birger bad mig svara på Johan C:s inlägg eftersom jag inte bor i land som firar midsommar:
  Det stämmer inte att Reinfeldts bok inte finns att låna på bibliotek i t ex Stockholm - äldre lig art sorteras ofta bort, och denna bok kanske sorterades bort långt innan FR blev aktuell som statsminister. Du hittar den på Kungliga här:
  http://www.kb.se/soka/kataloger/regina/?func=find-b&find_code=WRD&request=Det%2Bsovande+folket&x=0&y=0

  SvaraRadera
 9. Boken gavs ut av moderata ungdomsförbundet och det mesta som ges ut av ungdosmförbund är bortplockat från bibliotek.
  Anna

  SvaraRadera
 10. Tack så mycket för svaret på första delen av frågan. Hur är det med andra delen av frågan, nämligen varför media inte har huggit hårdare i boken?

  Själv har jag också "förmånen" att bo i ett land där midsommar inte firas, men för er där hemma önskar jag en god midsommar.

  SvaraRadera
 11. Ja du Eric Secher, man kan undra vilken värld politiker lever i! Tittar man på hur systemet är uppbyggt så ÄR DET INGEN SKILLNAD på politikerna. Dom ljuger, skor sig själva & framför allt dom har inget ANSVAR!  Ordet demokrati är ju människan som uppfunnit för att man ska få människor tro att dom är delaktiga i någonting som dom faktiskt inte är delaktiga i. Jag menar inte själva röstningen utan jag menar att folk har ingen aning om vad politikerna hittar på sen när dom kommer till makten. Demokrati är ett förljuget ord. Vi lever i en förljugen värld. Om man ställer frågan. Vem säger att 51% ska bestämma över 49%?

  Ja det är ju NÅN som hittat på det engång i tiden för att få makten. Idag används ordet demokrati istället för AK 5, vildawestern, det är bara att dom flesta människor förstår inte det.

  Dom som förstår det & sätter sig emot kallas för laglösa(kriminella) & dom som inte sätter sig emot men inte röstar kallas för soffliggare(förtryckta) i demokratins tjänst.  Det finns ingen demokrati det är ett förljuget ord för att en liten klick människor(politiker) ska få makten att kunna styra över andra människor. Det rätta ordet för demokrati är DÅLD DIKTATUR.

  Det är inte bara Elin Wägner som sagt kloka saker. Här ett citat från Henrik Ibsen:

  " Den mest farliga fiende bland oss till sanning & frihet är den överväldigande majoriteten"


  Apropå BS:s inlägg om folk som arbetar förmycket så kan man väl säga så här:

  En cigarett förkortar livet med 2 minuter.

  En flaska vin förkortar livet med 4
  minuter.

  En arbetsdag förkortar livet med 8 timmar.

  / Iakttagaren

  SvaraRadera
 12. Med över 400 Elvis-CD i min skivsamling platsar jag väl inte i ditt samhälle. Märkligt att vi har samma musiksmak. Men jag kan avnjuta min musik, det kan rimligen inte du (Eller satte du stopp för den ekonomiska utvecklingen först efter att du själv tillägnat dig en CD-spelare?).

  SvaraRadera
 13. Böna och andra är så helt fångar i sin syn på ekonomi att man inte förstår vad du pratar om, Birger. Tillväxt förstår de inte vad det är: Tillväxt innebär inte att det växer på en åker, utan att det växer mer på åkern år efter år. Tillväxt, i ekonomiska termer, mäts ju exponentiellt, det vill säga tillväxten minskar enligt detta synsätt, även om volymen växer i reala tal, så kallad fysisk tillväxt.

  Det finns ingenting i Bönans resonemang som håller. Har hon haft 400 cd-plattor förra året och har kvar sina 400 i år så är det nolltillväxt och hon skulle enligt politikernas tes vara fattigare i år... Skulle cd-högen växa med 4 procnet per år skulle Bönan om 18 år ha 800 cd-skivor, om ytterligare 18 år ha 1600 plattor. Det är detta som är tillväxt i nationalekonomers värld.
  Handelshögskolan 1992

  SvaraRadera
 14. elvis e kung. basta.

  SvaraRadera
 15. Den som vill granska Reinfeldts "väckelsetrilogi" kan göra det här (de andra är minst lika uppseendeväckande):

  http://www.alliansfrittsverige.nu/search?q=v%C3%A4ckelsetrilogi

  där även nämnda bok, Det sovande folket, finns som nedladdning i PDF- det är som sagt mycket svårt att få tag på den i dag. Stark varning utfärdas dock för både innehåll och språk.

  Och Johan, om du undrar varför inte media granskat Reinfeldts bakgrund så är det antagligen av samma orsak som de underlåtit att granska allt annat väsentligt som sker just nu. Att borgerliga tankesmedjor styr debatten t.ex. och att grävande journalister inte är vad våra mediainstutioner prioriterar i marknadsekonomins tidevarv. De flesta duktiga journalister jag känner och känner till blir ju friställda nu och de billiga "copy-paste-pressmeddelande"-journalisterna blir kvar.

  SvaraRadera
 16. Böna, utveckling är inte detsamma som ekonomiks tillväxt, och ekonomisk tillväxt är inte samma sak som utveckling. MP3 istället för CD-plattor är snarast något som minskar tillväxten, men ökar utvecklingen!

  SvaraRadera
 17. som tur är granskas de på youtube åtminstone...


  http://www.youtube.com/watch?v=bE57-6yr1JY

  SvaraRadera
 18. Vad är ekonomisk tillväxt? Det tycks råda en stor förvirring på denna sida, och Birger Schlaug är den som sprider störst förvirring.

  Visst är det så att signatur Böna (som nog är en man…) har en viktig poäng med sina 400 Elvis-skivor. Birger är emot ekonomisk tillväxt, men han vill tydligen inte inse att mycket i hans egna livsval har och har haft som förutsättning just ekonomisk tillväxt.
  Går vi exempelvis 100 år tillbaka i tiden fanns det mycket mindre utrymme för en livsstil som vi känner igen och uppskattar i dagens samhälle. Men hur kom vi då fram till denna livsstil? Jo, genom ekonomisk tillväxt, som är synonymt med ekonomisk utveckling eftersom så gott som alla människor tycker att det är någonting bra och som vi därför inte heller önskar välja bort.

  Vi tycker om en bra sjukvård, vi vill ha bra kommunikationer, vi vill ha en bra skola och utbildning, vi vill ha alla de bekvämligheter som den moderna tekniken kan ge oss, och så vidare. I en del länder har man inte så mycket av detta, och därför talar man där om just ekonomisk utveckling som en väg ut. I Kina exempelvis startade en formidabel ekonomisk utveckling i slutet av 1970-talet. I dag har man med den ekonomiska tillväxtens hjälp lyft en stor del av befolkningen från fattigdom och knapphet till ett modernt och tryggt leverne. På liknande sätt förhåller det sig i Indien och i en lång rad andra länder. I andra länder har man av olika orsaker inte fått i gång den ekonomiska utvecklingen och därför lever stora delar av befolkningen i fattigdom och misär. Ekonomisk tillväxt är A och O. Omvänt gäller att så snart den ekonomiska tillväxten stannar av eller går tillbaka, då blir det kris i samhället. Det ser vi inte minst i dag.

  Vad jag kan förstå så älskar Birger sin blogg och sin dator. Han älskar även musik och att resa omkring och hålla föredrag. Det är ju inget fel i det. Men han vägrar att inse att om han levt i ett annat samhälle och i en annan tid, hade mycket av det han uppskattar i dag inte varit möjligt. Och då inställer sig en annan viktig fråga: Varför ska vi förvägra morgondagens människor det goda i livet som en fortsatt ekonomisk tillväxt och utveckling kan ge?

  Visst kan det tyckas vara absurt när människor som redan har allt vad de behöver skaffar sig ytterligare prylar. Birger bukar säga att han är ”utshoppad”. Men då ser vi bara till den kvantitativa sidan på tillväxten. Den viktiga sidan handlar om kvalitet. Så i stället för att slå undan ett fundament för det moderna samhället, borde vi diskutera tillväxtens innehåll. Detta sa man redan i början av 1970-talet då ”tillväxtens gränser” diskuterades livligt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.