fredag 10 april 2009

Långfredagsbön i tiden

Kära Tillväxt, som är vår framtid.
Helgat varde Ditt namn.
Tillkomme Ditt rike.
Ske Din vilja, såsom i Ditt Köpcenter,
så ock på Jorden.

Vår dagliga Konsumtion giv oss idag,
och förlåt oss våra tankar
om fri tid, kultur och andliga värden,
och inled oss icke i frestele,
utan fräls oss ifrån eftertanke.
Ty riket är Ditt och makten och
härligheten
i evighet.
Amen.

22 kommentarer:

  1. Den som hädar riskerar att skjuta bredvid målet.
    Den som skall hädas blir bara sårad.
    Och föga mottaglig.
    För övrigt.
    Svårt att angripa tillväxt, konsumtion och marknad.
    Vem ställer man till svars?
    Alla gömmer sig i demokratibubblan.
    Att jag bonusbarnen räcker inte, duger föga.
    Lättare med religion och fanatism
    Där naglar man prästen
    och sektens ledare.
    Amen

    SvaraRadera
  2. En hädelse i sann politikerstil. Varför spotta på det som redan ligger?

    SvaraRadera
  3. det är sorgligt att människan i sin iver att blunda för de mirakel som sker framför ögonen varje dag bland allt levande, ideligen måste skaffa sig nya tvingande bojor som fjättrar den fria tanken (och eftertanken).

    När de flesta av oss gjort sig fria från gud och nationen så rättar vår tids flagellanter ändå in sig i leden och piskar sig i marknadens och tillväxtens namn...

    mycket tänkvärd bön en dag som denna.

    SvaraRadera
  4. Tack för dagens första Gapskratt!! :-) Underfundig o klok som få.

    Varm påskkram på dig, Birger!

    Anneli

    SvaraRadera
  5. Tänkte ta mig friheten och ge Birger ett musiktips i samma anda.
    På TV Smith senaste skiva (In the arms of my enemy) finns det en låt som heter Clone Town. Bra text, kolla gärna upp den.
    Glädjande att det finns artister som fortfarande anstränger sig att tänka.
    Robert - Södermalm

    SvaraRadera
  6. Eller varför inte så här:

    Kära Birger, som är vår framtid.
    Helgat varde Ditt namn.
    Tillkomme Ditt rike.
    Ske Din vilja, såsom i Ditt parti,
    så ock på Jorden.

    Vår dagliga ideologi giv oss idag,
    och förlåt oss våra tankar
    om girighet, utsugning och egoism,
    och inled oss icke i frestelse,
    utan fräls oss ifrån dumhet.
    Ty riket är Ditt och makten och
    härligheten
    i evighet.
    Amen.

    SvaraRadera
  7. Så här ligger det till.

    Varje människa har sin uppfattning om hur ett bra samhälle bör se ut. Vi som gästar denna spalt bevisar dagligen att vi tycker olika.

    Valsystemet är sådant, att vissa åsikter som delas av många, kommer i maktställning, varvid de kan diktera resten att leva i den förhärskande åsiktens samhälle.

    Förnärvarande lever vi i det socialdemokratiska samhället.

    Va? Det är ju borgarna som styr!
    Jo, men de har närmat sig mitten där även S dväljes, och för övrigt är Sverige så genomsossigt sedan många decennier, att inte ens M skulle orka ändra på det.

    Ja, men Sverige är väl ett kapitalistiskt land? Javisst. Sossarna har nöjt sig med att förvalta det systemet, men samtidigt vara stötdämpare så det inte blir allt för galet.

    Inom systemets ram har S inspirerat bildandet av en socialism light, typ Unga Örnar, Coop, Folksam, OKQ8 m.fl., samt slutligen Fonus.

    Men nu finns det alltså folk som således vill ha ett annat slags samhälle. För att tillmötesgå alla önskningar, kunde väl landet delas upp i regioner, som var och en har sin politiska profil, allt från grönaste grönt, via rödaste rött till båaste blått, samt nyanser däremellan.

    Sedan slopar vi valsedlarna och röstar med fötterna.

    Besserwisser

    SvaraRadera
  8. Penningen är en god tjänare men en dålig herre (Svenskt ordspråk)

    Den här videon om "venus project" är rätt tänkvärd även om jag inte köper en del av deras åsikter, återstår väl att bevisa för dom att det fungerar i praktiken och det inte bara är svärmeri runt ämnet samhällsbygge.

    http://www.youtube.com/watch?v=FWylckZ9G64&feature=channel_page

    Glad påsk Birger, önskar Lars

    SvaraRadera
  9. :-) mycket bra! Tack för alla tänkvärda ord i denna riktning. Sluta aldirg

    Glad Påsk Birger

    SvaraRadera
  10. Bara en dumbom kan uttrycka sig på det sättet!

    SvaraRadera
  11. Ja, det har ju 16:46 bevisat ;-)

    SvaraRadera
  12. Tack för kommentarer och trevlig helg!!
    Anneli: Tack detsamma.

    SvaraRadera
  13. Det handlar om vilket huvud som ska va överst på Totempålen.

    SvaraRadera
  14. Långfredagsbön i tiden, är det en hädelse, att göra upp med kristendomen och behålla det värdefulla? Skit i det! Jag saknar att människor med varandra tillsammans med Solen och Jorden skapar ett Globalt medvetande och ett lokalt leverne. Varför jag skriver på detta sätt beror på att jag tycker att det är sent på Jorden.

    SvaraRadera
  15. Consumo, ergo sum - jag förbrukar, alltså finns jag.

    Birgers "bön" är ingen hädelse, utan tvärtom en alltför träffsäker formulering av vår tids religion. Det är en hård religion, som fordrar ständiga offer av naturtillgångar, energi, djur och människor. För att vi ska få konsumera mera grävs jorden sönder, skövlas skogar och åkrar, plågas djur i djurfabriker, pressas arbetare i andra länder till sista blodsdroppen för slavlöner. Tack vare att en arbetare i Indien, Kina eller Korea inte anses behöva anständiga levnadsförhållanden kan vi idag köpa en platt-TV för bara femtonhundra - konsumismen är fantastisk.

    Tvi. Allt vi köper har blodsmak.

    SvaraRadera
  16. Anonym 07.20
    Vi är helt överens. Allt vi köper har blodsmak.
    Blir tvungen att slå upp "häda". Enligt ordboken att smäda, kränka något som hålls heligt. Då kan man naturligtvis hävda att om man själv inte tillhör de troende så blir det inte hädelse. Men respekt för andras trosuppfattning är nog en bra ide. Ett bättre ord kanske är att man behöver inte såra. Vad finns det för anledning att använda den kristna trosbekännelsen när man vill kritisera konsumtionssamhället. Det blir om inte annat lite missriktat. De kristna utmärker sig knappast som konsumismens förtrupper (?)
    Jag är inte troende men uppvuxen med det djupa allvaret i långfredagen. Vore jag kristen skulle jag ta illa upp (utan att för den skull likt islamisterna kräva någon hämd) av Birgers vers.

    SvaraRadera
  17. Till Erik S: Jag är kristen med ser inget hädiskt i Birgers böneparodi. Tvärtom angriper den de grymma avgudar som plågar människor. En människas gud är det hon sätter sin tro och sin lit till. Och vad är det om inte konsumismen som dagens människa förleds att tro och lita på?

    Evangeliernas liknelse om Lasarus och den rike mannen passar förfärande väl in i detta mönster. Och det är vi som är den rike mannen. Vi ser inte Lasarus, även om han ligger vid våra fötter och svälter, medan vi äter up den mat han borde dela. Domen över oss kommer bli hård när den väl faller - sett ur kristet perspektiv.

    Anonym 7:20

    SvaraRadera
  18. Eric: "Vore jag kristen skulle jag ta illa upp." Två spekulationer på varandra, är inte trovärdigt. Birgers föregångare, Jesus var motståndare mot sin tids ekonomiska galenskap. Han slängde ut månglare från Temlet. Marx följde i hans spår och skrev DAS KAPITAL. Mill har skrivit tänkvärda böcker. Många har sedan skrivit om moralens förfall och girighetens tillväxt och hur detta kan sluta, långt före den nu "hälsosamma" situtionen.
    Jag har en Kristen bakgrund och kommer att sätta upp Birgers reformerade, Långfredagsbön i tiden, på väggen och läsa den då och då!

    SvaraRadera
  19. Samma säger jag Eric, jag tar inte illa upp jag är kristen. orginalet fader vår säger bland annat.Låt ditt rike komma
    Låt din vilja ske på jorden så som i himlen.

    Som jag ser det ber jesus om att jorden ska bli som himlen alltså paradisets återställelse. Birgers samhälls kritiska "bön" där pengar går före natur och etik många gånger är brilliant :)

    / Lars

    SvaraRadera
  20. Fader vår är kanske ingen trosbekännelse. Den bekännelsen ser annorlunda ut.

    SvaraRadera
  21. Mera vind i seglenlör apr. 11, 09:59:00 em

    Eric: "Svårt att angripa tillväxt, konsumtion och marknad.
    Vem ställer man till svars?"
    På domens dag, för mig idag, ställer Jag dig, Kapten Konkurs, du omedvetne, och alla dina andra medlöpare till svars för den vansinniga girighet, konsumtion och omedvetenhet som präglar vår framfart med ändliga resurser, vårt utsläckande av växt- och djurarter, vår påverkan på hav och klimat. För att ta det lite kort, på ett kristet språk, när det nu är påsk, kamelerna kommer aldrig in i himmelriket. Det gäller att puckla på de trensättande, galna och överkonsumerande, rika jordfräsarna och att visa föredöme. Vem ska vi utse till Påve, hur ska FN se ut och hur ska de nya byarna se ut? Redan idag finns människor och företag på rätt spår. Dessa bör vi samarbeta med. Har aldrig predikat förr. Fanns det något??

    SvaraRadera
  22. Tar inte heller illa upp...
    ;)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.