onsdag 29 april 2009

Lallande rödvinshjärnor och spritkaos i hjärnor

Har ni sett dolda bilder någon gång? Ni vet en sådan där bild där man ser en vacker vårskog, ända tills man plötsligt ser att bilden föreställer Jesus, Per Gahrton eller någon annan figur.

När man väl har sett den där figuren så undrar man hur sjutton man kunnat undvika att se den.

Så är det med forskning också. Man ser ett, ända tills man upptäcker att det legat något helt annat framför ögonen.

Vad värre: Så är det med spriten och medierna också. Plötsligt får vi höra det alla vet, att det inte är rasism, galenskap eller kvinnohat som får människor att gå över gränsen och slå, sparka, våldta och mörda. Det är alkohol med i de flesta brotten. I åtta av tio misshandelsfall har hjärnorna slutat fungera. Där spriten går in, går vettet ut.

Det har väl alla vetat, men det är kanske dags att medierna nämner det i samband med brotten trots att journalister själva lätt bli ganska dragna. Det är förresten därför man inte kan lita på snacket att de inte får avslöja sina källor - i fyllan och villan (inte i domstol) talas det ganska öppet...

Det finns de som inte tror att det finns rödvinshjärnor. Men det finns det. Jag ha träffat dem i Svenskt Näringsliv, i politiken förstås - ska berätta vid tillfälle - och i debattsammanhang.

Det finns rödvinshjärnor i teve också förstås. Sätter upp bilden av nedanstående rödvinshjärna på vinboxen när det finns folk i närheten som börjar dricka för mycket. Så man vet vad som händer när hjärnan börjar koka över. De slutar direkt.

12 kommentarer:

  1. Birger, är du nykterist eller nykter alkoholist eller något annat? Dricker du vin eller öl eller vad? Läste i någon intervju för länge sedan att du hade fått skäll när du och dina partikamrater var ute och tog en öl efter en tevedebatt. Var det starköl i bägarna?

    (Det har sagts i samband med en fest i Mariestad att du avstår från vin/öl i sammanhang där det kan finnas alkoholister, stämmer det så tycker jag att du är ett föredöme om än aningen trist.)

    Fredagsvinsdrickare

    SvaraRadera
  2. Bengt F är förskräcklig, han ger verkligen rödvinshjärnan ett ansikte. Småpundig.

    SvaraRadera
  3. P1-morgon hade ett intressant inslag om mordet på John Rhon förra veckan. Alholist-dåd snarare än utryck för nazism:
    http://ericsecher.blogspot.com/2009/04/john-rhon-och-cirkeln-baklanges.html

    SvaraRadera
  4. Jag är glad att du också tar upp det här problemet, Birger! Jag häpnade också över SRP1:s Kalibers reportage, och över att alkoholen inte tas upp mer i nyhetsrapporteringen...

    Jag skrev ett inlägg om det igår, här:
    http://www.maiburogu.se/2009/04/28/viktigt-att-alkoholens-effekter-uppmrksammas/

    SvaraRadera
  5. Märkligt att det inte uppmärksammas mer, men tror att Birger har en poäng där dold alkoholism och skam hindrar nog media att ta upp detta oftare. Har en bekant som är nykter Alkoholist och med i AA som berättar att i hans hemstad där han går på AA-möten brukar det komma en del lokal politiker och även en känd advokat.

    Minns för 20 år sedan att jag hade en skol kamrat som var med i BSS (bevara sverige svenskt)tror inte dom finns mer, men minns att dessa grabbar brukade samlas ett gäng hemma hos någon fredag kväll och drack sprit/öl fram till 9-10 tiden på kvällen. I kombination med blå/gula kampsånger bar det sen ut på stan. Inte märkligt att det slutade med krossade rutor misshandel av invandrare m.m Tror inte dessa 20 åriga grabbarna hade vågat sig på att gapa och slåss som vildar på stan utan att hjärnan var duktigt imprignerad av sprit.

    SvaraRadera
  6. Hörde Isabella Lövin i dagens Obs Kulturkvarten. Hon är modig, vågar säga det som mp:s språkrör inte vågar säga: konsumtionssamhället bör avvecklas. Isabella och Birger Schlaug som språkrör när Maria och Peter slutar efter valet skulle vara ett verkligt lyft för mp:s ideologiska framtoning och möjlighet att verkligen försöka förändra vår lilla del av världen.
    Mona

    SvaraRadera
  7. I Josefssons program framkom det, att det är måttlighetsdrickarna som är problemet. De anser sig gå före med gott exempel, varvid mången betraktare tror att alkoholbruk är okej. Några faller genom sållet. Det är dessa som behöver vår solidaritet. Därför helnykterhet.

    Gröna tankar.

    SvaraRadera
  8. TV4 var väl först med att göra reklam för alkoholbruk, men under "konsumentupplysningens" täckmantel.

    Nu har statliga, avgiftskrävande SVT tagit efter, och låter vackra, glittrande människor hantera flaskorna med största ömhet, informerande om vinlandskapets jordmån, dryckens bouquet etc. Men
    om folkgiftet med tillhörande tragedier, som döljer sig bakom fasaden, inte ett ord!

    Kravet, att annonser ska förses med varningstext, gäller ju inte i TV. Oj, vad branschen måtte mysa!

    Samma kanaler kan sedan i andra program oja sig över alkoholkulturens följder. De borde se sig i spegeln!

    SvaraRadera
  9. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5018312.ab

    Och det är likadant med alla andra socialförsäkringar. Sverige är i dag ett instabilt samhälle. Välfärden är raserad. Vi hänger alla på gärdsgårn.Vi blir blåsta på de pengar vi betalat in till trygghetssystemen. Det svenska ledarskapet präglas i dag av inkompetens, korruption och ren skurkaktighet. Nu måste fackens ekonomi granskas och redovisas. Det är ifrågasatt om medlemmarna överhuvudtaget får någonting för pengarna. Den enskilde garderar sig rationellt genom extremt sparande. Framöver står detaljhandeln på öronen och den ekonomiska krisen fördjupas genom svåra interna missförhållanden.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  10. 16:53 har så rätt!

    Isabella och Birger vore det perfekta rör-paret i MP. Då bleve inte bara det kvinnliga och manliga företrätt, utan även ungdomens nytänkande och "ålderdomens" erfarenhet.

    Men samtidigt skulle ett sådant arrangemang innebära en frontalkrock med partistyrelsens nya ideologi. Därför kommer drömmen inte att uppfyllas.

    SvaraRadera
  11. Rättelse: 16:35 ska det vara.
    Förlåt omkastningen av siffrorna!

    SvaraRadera
  12. Konstigt att ingen verkar bry sig om ämnet, att sverige nästan har världsrekord i våldtakter. Det var en sorglig samling kommentatorer och bloggare.

    Jonas Gardeheim

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.