måndag 19 januari 2009

Gaza

Dagens krönika i KK, om Gaza, finns här... Det är allt som skall sägas idag. Hörde någon tala om försoning... För det krävs oändligt stora människor. Det krävs också en del för att stå ut med försvar av det som kan betraktas som ren slakt av människor.

13 kommentarer:

  1. Läste inlägget av Jackie Jakubowski (chefred Judisk krönika) på DN idag. Man blir illa berörd, så enkelt våldet kan rättfärdigas! Många israelers slutsats är nog som han citerat "Hellre omvärldens fördömanden av ett existerande Israel än omvärldens beklaganden på Israels begravning."
    Vi kan inte acceptera detta argument. För vad skulle det innebära? Att vi accepterar våldet och ondskan som ofrånkomliga i vissa lägen? Att vi står ut med allt under vissa förhållanden, som växt fram genom och tolkas av relativt få enskilda personer med makt? Häri ligger alla judars ansvar, att stå upp för att vi aldrig ska följa argument (bra/dåliga) som rättfärdigar dödandet av hundratals barn. Aldrig.
    Israels situation är ohållbar, inte bara för dem själva och de israeliska barn som nu växer upp, utan för hela vår värld. Vi måste kringgå detta nystan av hat i regionen, genom ett starkt neutralt FN, och attackera problemet vid dess rot. Och hur ser den roten ut? Är den så djupt nere i jorden att den inte kan blottläggas? Den MÅSTE upp.

    SvaraRadera
  2. Tycker det är lika illa med allt krig vem som än håller i kulsprutan. Våldtagna kvinnor , handikappade barn, gamlingar som saknar armar och ben, vem vill vara med i sånt elände

    SvaraRadera
  3. Det går i dagsläget åt rätt håll, men jag vill stärka fredskrafterna i Israel (om de finns???) och minska Hamas inflytande. Jag lyssnar inte på potentater(Hamas) som sitter i Syrien ocjh uttalar sig. Lyssna gärna på dem som finns i Gaza och Västbanken, men inte på dem som befinner sig i Syrien och Iran.Montera gärna ner muren vid Västbanken till att börja med så vi får igång en dialog.

    SvaraRadera
  4. Låt oss nu gå vidare! Krig är krig, talet om slakt är ovärdigt debatten.

    SvaraRadera
  5. 16.24 : Krig är inte krig, många varianter finns det. Det här är over-killing.

    SvaraRadera
  6. C vill attackera problemet vid dess rot.

    Ja, självklart. Men var finns roten? Finns den i historieboken? Finns den vid året 1948? Kan någon påläst berätta, hur Israel skapades? Vet vi inte det, då lär vi heller inte hitta någon rot.

    SvaraRadera
  7. Det som jag tycker är intressant är det enorma stör som kriget har i Israel, och vilket moraliskt förfall det talar om, när en hel nation så öppet stödjer denna masslakt. Särskilt när det är Israel, som kan man tycka borde vetta bättre.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. 'Öga för öga, tand för tand' används idag som ett uttryck för hämndlystnad, men var på sin tid en maning till återhållsamhet. 'Hämnas i proportion till den skada du lidit, inte i proportion till den vrede du känner'.
    med 1100 dödade palestinier som hämnd för 39 israeler dödade av Hamas raketer känns den uppmaningen mer aktuell än någonsin.

    SvaraRadera
  10. Undrar hur långt det skall gå innan Israels strateger och politiker inser att Hamas leder dem i nosring? De förbrukar Israels sympatikapital betydligt snabbare än vad Hamas skulle kunna hoppas på.

    SvaraRadera
  11. Hur gör vi då med terrorbalansen? Jag tror att roten till stor del består av samma sak som angreppen mot World trade center. Väst och den muslimska världen har en hel del att ta itu med. Israel är skapat av väst..Om jag får drömma; skulle USA och Iran mötas i respekt. Och FN vara starkt, neutralt och globalt.

    SvaraRadera
  12. Bekämpa Hamas, inte Israel! Hamas vill förinta Israel, hur kan någon "glömma" det!

    SvaraRadera
  13. Anonym:
    Hur tror du Hamas tänker sig at förinta Israel? Med Qassam-raketer? Knappast. Deras strategi går helt uppenbart ut på att provocera Israel till angrepp, med två mål:
    * Att försvaga Israels stöd i omvärlden
    * Att få arabländerna i området att ingripa militärt

    Det enda sätt som Hamas kan förinta Israel är om Israels ledare fortsätter att låta sig provoceras. Min främsta invändning mot Israels strategi är inte att den är moraliskt och folkrättsligt förkastlig, utan att den inte gagnar Israels intressen.

    Israel har två alternativ, och endast två alternativ att välja mellan.
    Antingen kommer de överens med Palestinierna eller så utplånar de dem fullständigt. Vi kan nog vara överens om att det senare skulle innebära Israels undergång, så egentligen har de bara ett val och det är att hitta ett sätt att komma överens med Palestinierna.

    För varje gång Israel låter sig ledas som en ko till slakt in i dessa övergrepp gör de det ännu något svårare att uppnå det målet och för således landet Israel ett steg längre bort från att säkra sin existens.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.