söndag 9 november 2008

Maxtid på dagis - heja moderater!!

Bortsett från Barack Obamas seger över McCain med några - förskräckande få! - procent och hans ganska fluffiga löfte om att 2050 ha minskat koldixoidutsäppen med 80 procnet (inga löften för sin egen mandatperiod är givna) så har en del annat hänt i veckan:

Maxtid på dagis.
Moderaterna har lagt förslag på att barn inte skall vara på dagis mer än 4o timmar i veckan. Bra! Även barn måste ha rätt till begränsad arbetstid. Men självfallet skriker sossar i högan sky: i det här fallet Nalin Pekul. Föräldrar skall, enligt förslaget från moderatgruppen, få ersättning för att kunna gå ner i arbetstid. Bra. Pekul protesterar, kallar det reaktionära åsikter. Göran Persson har rätt när han i sina memoarer skriver att jag inte älskar socialdemokraterna.

Själv föreslog jag maxtid på dagis istället för maxtaxa, i valrörelsen 1998, men mina partivänner sögs med när sossarna krävde införande av maxtaxa. Vi hade rejäla holmgångar om detta i riksdagsgruppen, en vacker dag skall jag offentliggöra mejlen. Jag var så förbannad! I underlaget för sossarnas maxtaxa fanns de verkliga orsakerna beskrivna: det var inte för barnens skull, inte för föräldrarna skull heller, det var för den ekonomiska tillväxtens skull. Fler skulle arbeta längre, halleluja! Men barn skall inte reduceras till medel för vare sig tillväxt eller för vuxnas möjlighet att förverkliga sig själva eller sin karriär.

Taskiga opinionssiffror för Trekanten.
Inte är jag överraskad av taskiga opinionsiffror för Trekanten: s, mp och v. Det som var bra för de borgerliga - att uppträda gemensamt - är definitivt inte bra för Trekanten. Det finns massor med sosseväljare som flyr Sahlin därför att de avskyr miljöpartiet. Peter Erikssons ihärdiga tjat om regeringssamarbete och gemensamt uppträdande inför valet kommer att ge Alliansen fortsatt regeringsinnehav efter valet 2010.

De tre oppositionspartierna har allt att vinna på att utforma sin egen politik, ge sina egna visioner och sedan kompromissa efter valet. För borgarna blev 1+1+1+1 mer än 4. För Trekanten blir 1+1+1 mindre än 3. Det är märkligt att de inte inser det. Förmodligen beror det på partieliternas största brister: innanförperspektiv.

Krav på handskakning.
I programmet Halal-teve fick inte Carl Hamilton skaka hand med de tre beslöjande programledarna. Vilket föranledde Hamilton, som annars tillhör dem som är värda att lyssna på, att uppmana kvinnorna att åka tillbaka till sina jordkulor. Jag blev oerhört besviken på honom.

I det holländska orginalet, som SVT kopierat, skakas det förresten hand utav bara den, skriver Monica Kolkman.

Själv har jag aldrig haft problem med handskakningar, finner det minst lika respektfyllt och vänligt sinnat att någon lägger sin hand på sitt bröst medan ögonen möts. Jag är vuxen nog att respektera det. Som politiker fann jag det däremot väldigt problematiskt att tala inför en del grupper där artighet och respekt krävde att jag skulle tala till den äldste, eller till ledaren, istället för till hela gruppen. Det vägrade jag alltid göra, vilket kanske kostade mp en del röster.

Gemensam ränta problem i EU.
Irlands finansminister Brian Lenihan påpekar hur orimligt det varit för Irland med en ränta satt för hela Euroområdet. När den heta irländska ekonomin behövdes kylas ner, eldades den istället på ytterligare eftersom räntan sattes på den nivå som lämpade sig för de stora länderna i EMU-området.

"Jag bara uppmärksammar objektiva ekonomiska faktorer", sa han lakoniskt när EU-kommissionen bannat det växande underskottet i Irlands budget. Medan Sydsvenskans Lars Gunnar Wolmesjö konstaterar att Irland har fått känna på att den gemensamma valutan "kan innebära nackdelar för ett litet land".

Jo, det är liksom finessen med eurosamarbetet att räntan sätts så att den passar de stora länderna.

15 kommentarer:

 1. Problemet med maxtiden på dagis är väl att det kan bli svårt för ensamstående som jobbar heltid att få ihop det. Men i övrigt så håller jag med.

  SvaraRadera
 2. Håller med om det mesta du skriver
  Att ta i hand uppfattas enligt lära i barndomen som en trevlig och vänlig gest.
  De som inte orkar göra detta uppfattas som vilja tillhöra överklassen och se ned på andra människor.
  Intressant att Irland protesterar mot EMU:s gemensamma räntesättning

  SvaraRadera
 3. Är dagis till för barnens bästa? Eller för föräldrarnas? Kan det inte få kosta lite, att låta barnen åtnjuta "lyxen" att i huvudsak bli uppfostrade av förälder, istället för kollektivt?

  I fråga om ensamstående förälder råder det en annan
  situation, att ta hänsyn till.
  Där är dagis en nödvändighet.

  SvaraRadera
 4. I den islamska kulturen är renlighet a och o. Därför är muslimer noga med att tvätta sig så ofta som möjligt. Att inte ta i hand, behöver inte vara betingat av oartighet. Det kanske har med smittorisken att göra. När vi i Sverige har influensatider, uppmanas även vi, att inte handhälsa.

  I Islams äldsta länder är det hett och matvaror for illa, innan man fick kylmöjligheter. Kanske judars och muslimers svinköttsförbud i resp. religion hade med klimatet att göra?

  SvaraRadera
 5. Har hört att grisen betraktas som ett orent djur eftersom den inte idisslar.

  SvaraRadera
 6. Väljarflykten från (s) är i första hand en flykt från Sahlin-Östroos-klicken som sitter och obstruerar partiets utveckling. Om inte gräsrötterna ryter till och byter ut ledningen så går det käpprätt neråt ju längre tiden lider. Oavsett vad Alliansen hittar på. På samma sätt är Ohly ett sänke för sitt parti. Det finns ju vettigt folk i båda partierna, varför agerar de inte? Att Miljöpartiets språkrör kramar Mona, beror väl i första hand på att hon numera äter ur deras hand som en tam ekorre. Med henne kvar i (s)-ledningen blir de Grönas inflytande optimalt. / Hinke

  SvaraRadera
 7. Lite som extra kuriosa kan jag berätta att även de holländska halal-tjejerna hade gränser för sitt handskakande.
  Efter ett hett men öppenhjärtligt samtal med holländske socialistledaren Marijnsen om marockanska invandrares ovilja att engagera sig i politiken, fick Marijnsen för sig att kyssa på hand. Gick bra med första halal-tjejen, men nr 2 drog undan sin hand.
  Med ett stort skratt från båda sidor, bör tilläggas.

  SvaraRadera
 8. "Ack så få procent"
  Obamas seger rubriceras i USA-media som en jordskredsseger. Det blir tydligen sällan så stor skillnad som 52%-46%. Kanske har det något att göra med systemet med elektorer?
  Jag vägrar i alla fall att inte vara glad! ;D

  SvaraRadera
 9. När sossar och gröna är "överens", beror det sannolikt på, att (mp) fått godta (s)´vilja.
  Det stora partiet är ju som ett granitblock som inte låter sig rubbas. Det kan välkomna Mp, men bara som grön dekoration, dvs utgöra mossan på blocket.

  SvaraRadera
 10. Ur Aftonbladet i dag:

  ”Slöjan är ingen klädsel. Den är ett religiöst påbud med tydliga patriarkala värderingar om könsroller, kvinnans underordning och hennes sexualitet som måste döljas för alla utom den äkta maken. Den ser kvinnan och hennes sexualitet som samhällets fördärv. Därmed är slöjan en skymf mot männen som inte anses kunna behärska sin sexualitet vid åsynen av en kvinna utan huvudbonad. Slöjan är således en symbol för förtryck av båda könen.”

  Dags att stoppa islamiseringen av Sverige!

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article3722344.ab

  SvaraRadera
 11. För sent, 21.10! För sent!

  SvaraRadera
 12. Tyvärr har nog 03:48 rätt.
  Tänk om det istället varit mannen Hamilton som vägrat ta en beslöjad kvinna i hand.
  Då ni hade det blivit annat ljud i skällan

  SvaraRadera
 13. Kul när du skriver en egen liten resumé över veckan som varit. Din kunskap om makten och partierna är inte att förringa. Men jag undrar över varför frågan om "äktenskap" inte finns med i denna annars intressanta text. Du borde väl kunna ge en insyn i hur det politiska spelet går, mediabilden, Reinfeldts roll och Hägglunds utanförskap......
  Mvh Johan

  SvaraRadera
 14. Konstaterar, att 06:56 inte formulerar sig politiskt korrekt.

  SvaraRadera
 15. till 09:36 och alla andra
  Må så vara men sådan är verkligheten

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.