söndag 12 oktober 2008

Välsignad raggmunk

Igår fick jag uppleva en mässa där en kyrkans man välsignade en raggmunk.

Den sistnämnda, som hade sällskap med några fläskskivor, hade just blivit vald till Östergötlands landskapsrätt. Den förstnämnda hade tidigare blivit vald till biskop i samma län.


Efter välsignelsen klämtade biskopen i en liten mässingsklocka. Jag var vid det tillfället glad att jag snarast definierar mig som troende ateist, det gränsade till pinsamhet både för raggmunken och biskopen.

Själv pratade jag om klimatsmart mat - visste du att det är lika korkat att kasta ätbart kött som att låta bilen stå på tomgång timme efter timme...? Oavsett om köttet är välsignat eller inte.

Personligen föredrar jag raggmunk, eller ännu hellre rårakor, utan fläsk, men med rårörda lingon. Ja, det är rent av en av de absoluta favoriträtterna. Vilket de journalister som frågade, på den tid jag var rör, trodde var fejkat för att jag skulle låta som en man från folket med enkla vanor.

För övrigt var det en av Åsa Domeijs favoriträtter också - en del bra politiska ståndpunkter inför valet 1988, till exempel idén om bastillägg istället för bostadsbidrag, mejslades ut i hennes kök i samband med intag av denna läckra rätt. Bastillägget skulle utgå enbart från familjens inkomst samt antal barn - i staden, med dyra hyror, kunde det användas som hjälp till höga bostadskostnader, på landet, med höga transportkostnader, kunde det användas för detta. Idén var att staten skulle likabehandla alla, sedan var det upp individerna att bo dyrt i stan eller billigt på landet.

12 kommentarer:

 1. En av mina favoriträtter också. Och självklart utan fläsk. :-) Potatis i alla dess varianter är ju något av det godaste som finns...stekt...gratäng...pommes...bullar...kroketter...mos...dillstuvad...kokt med gräddsås...jammy! O jag som bantar just nu - snyft!

  SvaraRadera
 2. Potatis kan tillredas så den blir förförisk, t.ex. som just rårakor. Kroppkakor på öländskt vis går heller inte av för hackor.

  Det gör däremot den som tillskansat sig för högt elakt kolesterol (LDL) och åkt på hjärtinfarkt. Dylikt kan uppstå om man tagit in för mycket kolhydrater och fått kalaskula. Potatis är kolhydrater, avstamp till högt LDL.
  Så, se upp för böveln!

  N.

  SvaraRadera
 3. Då blir det en välsignad kalaskula, N.

  SvaraRadera
 4. N, nu pratade vi om livets njutning...Men ska vi raskt in på akta-oss-området så tillhör jag själv den skara som tycker att det är betydligt mer okej med snälla kolhydrater (som i potatis) än med energifullare fetter. Själva potatisen är i mina ögon helt "ofarlig"! Värre med fetterna som tillkommer i form av såser, stekning och dylikt. Instämmer med viktväktarna, ät gärna mycket potatis.

  SvaraRadera
 5. Men biskopen menade väl, han är snäll och kan säga en massa bra saker också. Så ha överseende!

  SvaraRadera
 6. Vilken kyrka var du i?
  Antagligen en romersk katolsk?
  Inom den vanliga svenska kyrkan är väl Martin Lind fortfarande biskop i Linköpings stift.
  Det heter förresten stift, län är ett annat område med en landshövding i spetsen.
  Om jag inte tar fel är det i Östergötlands län Björn Eriksson,tidigare inte helt obekant rikspolischef bl.a.

  SvaraRadera
 7. Iden om bastillägg är intressant men allt för enkel. Då blir byråkraterna arbetslösa, så det går inte.
  Hörde en debattör med sossesympatier som en gång föreslog
  enhetliga bostadsbidrag.
  "Sen får dom bo bäst --- dom vill,
  åtta personer i ett rum och kök eller med ett barn i åtta rum och kök"

  SvaraRadera
 8. Får inte riktigt ihop det där med mässa och raggmunk.
  Firar man mässa har man nattvard med bröd och vin, inte raggmunk...
  Eller höll biskopen rentav på att välsigna maten?

  Eftersom så många här ovan har gett potatisen sin lovsång, får jag väl fortsätta. Har aldrig ätit vare sig raggmunk eller råkakor. Jag tror inte man gör det i Bohuslän.

  Men som utlandssvensk längtar jag varje sommar obeskrivligt mycket efter svensk färskpotatis. Det äter man inte på kontinenten (Äta potatis innan blasten gulnat? Då är den ju omogen...)
  Sitta på farstukvisten i sommarstugan och skrubba färskpotatis (helst pappas hemmaodlade) med en borste, vilken lycka!
  Ungarna skulle kunna äta sig mätta på bara färskpotatis. Älskar det.
  Finns det något mer typiskt svenskt?

  SvaraRadera
 9. Monica: Det var en matmässa, en mässa med regional mat. Jo, biskopen välsignade en tallrik med raggmunk som blivit utsedd till östgötas landskapsmat. Med fläsk och allt. Det blev så absurt...

  Raggmunk är att rekommendera...

  Anonym 18:32 - således en matmässa...

  SvaraRadera
 10. Birger.
  Fick tillfälle att läsa Norrköpings Tidningar måndag.
  Där stod ett referat om en matmässa och att raggmunk utsetts till landskapsrätt.
  Men inte ett ord kunde jag se om någon biskopsvälsignelse.
  Jag litar på dina uppgifter, men varför nämnde inte media något om en sådan ovanlig händelse?

  SvaraRadera
 11. Tja, du, inte vet jag varför NT inte omnämnde denna smått makabra underhållningsdetalj. Kanske var medierna inte där än, eller också tyckte de väl inte att det var nåt att skriva om... Det var det ju inte heller, egentligen. Däremot kna jag rekommendera getosten från ett företag i Valdemarsvik, inlagd som tärningar i kryddad rapsolja. Det finns också skäl att applådera för rökt rulle/bog från ett litet slakteri i Ydre. Suveränt, till skillnad från Scan och de andra.

  SvaraRadera
 12. Vet Birger, hur mycket areal det går åt för att framställa ett kilo nötkött? Och hur mycket vatten och energi det går åt?

  Hälsofrämjandet hävdar, att samma areal kunde föda åtskilligt många fler människor, om där istället odlades spannmål. www.halsoframjandet.se

  Gröna tankar

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.