måndag 8 september 2008

Aktivitet i en bloggares hjärna...

Att blogga har sina fördelar. Man befinner sig på samma bänk som ledarskribenter: man kan tycka lite vad som helst, ingenting man tycker behöver hänga ihop och man slipper ta något ansvar - man kan efter något förvirrat inlägg glatt rusa vidare nästa dag med något annat.

Likheten med en berusad humla är slående: fladdrande från blomma till blomma.

Dessutom: det här med bloggar är inte mycket att hålla på med om man vill nå folk. Bloggandet är överskattat. FRA-debatten till trots.

I veckans Fokus påminner man om Nordicoms senaste internetbarometer. som visar att bara 6 procent av alla nätanvändare läser bloggar, medan 26 procent av desamma läser dagstidningar på nätet.


Fördelen med blogg är dock att de som läser den själva söker upp den, av eget intresse. Det är ju ganska hedrande för bloggaren. Det känns, i alla fall för en avdankad politiker som sett sina bästa dagar, betydligt bättre än att avhålla ett torgmöte för folk som springer förbi och undrar vad det är för idiot som står och kastar slagord på dem (har ägnar alltför mycket tid åt denna förnedrande politiska verksamhet).

Och har man suttit tjugo timmar på tåg för att prata inför tre personer i Boden, utan att någon enda journalist dykt upp, för att sedan ta sig tillbaka till hufvudstaden med tåg i tjugo timmar, då kan det ju betraktas som ganska effektivt att på detta skrivande sätt nå människor. Som kan kommentera, respondera via mejl eller till och med höra av sig för att tipsa om nya ämnen. Vilket ni gör, kära läsare!

Dessutom är det ganska roligt att skriva för den som har skrivklåda. Kanske håller det gång en åldrande hjärnas tendenser att tappa taget... Tror jag.

Fundera gärna på vilken av hjärnorna ovan som är en bloggares - den med minst flöden, eller den med mest flöden. Man kan undra ibland.

Eventuellt tillhör alla tre hjärnor bloggare. Möjligen kan något också tillhöra ledarredaktionen på SvD, men om detta vet man intet. Kan bara ana.

Nej, dags för frukost. Tack för att du läst ända hit.

12 kommentarer:

 1. Kan inte riktigt hålla med dig detdär om att bloggandet är begränsat.

  Själv skickar jag länkar och texter från bloggarna via mina chatt och massmeilar mina kontakter som i sin tur mass mailar vidare om det är av vikt osv.

  Därav kan man inte heller kartlägga antal läsare eller kategorisera dem för den delen helt korrekt heller.

  SvaraRadera
 2. Okej, du har en poäng förstås. Vilket gläder mig...

  SvaraRadera
 3. Hur mäter man antalet bloggbesökare?

  Nyfiken Grön

  SvaraRadera
 4. Måste säga att Birgers blogg är ovanligt trevlig.
  Inte bara för att man får veta en del som media av utrymmesskäl eller annat, valt att inte rapportera.
  Utan också för att du själv går in och ger mothugg och kommenterar "under resans gång".
  Det finns andra bloggare som högst sällan skriver en rad till svar.
  Sådana tröttnar man på och uppsöker allt mera sällan.
  Dom når ju på detta sätt inte heller ut med sitt budskap.

  SvaraRadera
 5. Skulle tro att vi som är dina läsare har en gemensam nämnare - intresset för politik och samhälle i första hand. Jag är själv fd grön förtroendevald i en av Stockholms kranskommuner. De flesta sajter lämnar man efter ett tillfälligt påkommet besök. Läser din sajt, Thomas Nydahls och Peter Englunds - det ger en fin extra breddning utöver mediarösterna i SvD, AB, Ljusnan och The Guardian m.fl. / Hinke

  SvaraRadera
 6. Förr i tiden var det prästens och konungens ord som gällde.
  Sedan fick vi politisk demokrati och kören växte till att omfatta statsministern och de politiska partierna.
  Snart därefter kom radion. Min farfar öppnade fönstren ut mot gatan så att alla i kvarteret som ville lyssna fick göra det.
  Fotbolls-VM 1958 blev inkörsporten till televisionens epok. Ännu fler röster att hålla reda på och sortera.
  Min första dator skaffade jag 1982, tror jag att det var. 1996 kom Internet in i huset. Nu växte antalet röster snabbt.
  Sedan kunde var och en av oss få sin egen röst hörd – bloggandet tog vid.
  Där befinner vi oss i dag.
  En fantastisk utveckling!
  En utveckling som varit omöjlig utan ekonomisk tillväxt och konsumtions-håll-i-gång.
  Det du, Birger Schlaug!
  För övrigt rekommenderas boken ”Yppighetens nytta – Konsumtionens viktiga roll i samhället” av Jonas Frycklund, Timbro förlag.

  SvaraRadera
 7. Om det här är rätt tillfälle att framföra en synpunkt om denna bloggen så skulle jag vilja säga att jag önskar att du Birger var lite mer aktiv i att kommentera och besvara kommentarerna.

  SvaraRadera
 8. "PRESS-STOPP" (Ursäkta inhoppet!)

  Idag kom Miljömagasinet, nr 36.
  Varje läsare av Birgers blogg borde försöka skaffa denna tidning och där, på sidan 17, ta del av
  Roland von Malmborgs tankar om EU:s lobby inom Mp. Extremt viktigt!

  N.

  SvaraRadera
 9. Din självdistans, och självironi, har alltid varit mycket sympatisk, Birger. Lyssnade på flera av dina offentliga framträdanden som språkrör och de höll alltid en tilltalande avväpnande ton, till skillnad från dina debatter som var mycket vapenförsedda.

  SvaraRadera
 10. Nyfiken grön frågar hur man mäter bloggläsandet. Bloggportalen är t ex en som mäter. Varje bloggägare kan ju beställa tjänster från olika företag som också mäter antalet besök och varifrån läsaren kommer. Storebror ser dig!
  Maffe

  SvaraRadera
 11. Jag tänkte lägga ner mitt bloggande tills jag upptäckte att jag hade läsare. Vet inte vilka dom är men dom verkar finna nån form av underhållning i det jag skriver.

  SvaraRadera
 12. Humlor är härligt berusat Släkte!!
  Ville bara titta in på gode Birgers Blogg
  och påminna att det nu gått 492år
  sedan Thomas More år 1516 i Bok
  "Utopia" föreslog: religionsfrihet,utbildning för både män och kvinnor och Sex timmars arbetsdag.I Sverige är de två första förslagen sedan längre uppfyllda.Sextimmars dagen inte.Det får mig tänka på om det inte är "Arbetsmoralismen" och dyrkan av heliga 40-timmarsveckan och det djupt bland folk Djupt liggande "Trälsinnet" idag är ett Mycket större hot än både Partriarkat och och alla religösa fundamentalismer tillsammans!
  God Morgon!Janne M Göteborg

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.