onsdag 27 augusti 2008

Hur kan man bli förvånad?

När den georgiske presidenten Michail Saakasjvilis tog beslutet att bomba civilbefolkningen i Tschinvali, i Sydossetien, tog han det steg som med automatik lett fram till att Ryssland nu erkänt såväl Sydossetien som Abchazien som självständiga stater.

Hur någon kan bli förvånad över detta förvånar mig storligen.
Det förvånar mig dock än mer hur det kan komma sig att t ex Carl Bildt, som gått som barn i huset hos Saakasjvili, inte förmått klargöra för den föga genomtänkte georgiske presidenten vad följderna skulle bli. Om det nu inte finns krafter inom EU som gärna vill se konfrontation, i akt och mening att skaffa argument för en ytterligare militarisering av det man vill utveckla till Europas Förenta Stater.

Att Ryssland bär sig synnerligen illa åt, ger på intet sätt något moraliskt fribrev för Georgien. Vilket Bildt och EU borde ha vett att klargöra. Om tio år får vi se om Abchazien/Sydossetien eller Kosovo har erkänts av flest länder. Svaret är faktiskt inte givet, hur märkligt det än kan låta för den som läser svenska tidningar, i vilka "omvärlden" lätt reduceras till att omfatta Europa och USA.

8 kommentarer:

  1. Jag håller med dej.Tänk om stormakterna alltid följde folkrättens principer. Men tyvärr använder de den bara när det passar deras egenintresse.

    SvaraRadera
  2. 1) Att vi ska ogilla Rysslands åtgärder är väl närmast lagbundet. Det spelar då mindre roll, om landet är en diktatur (Sovjet) eller en demokrati (på väg att bli, alltså). "Tycka illa om Ryssland", det är vårt rättesnöre. Och TV-kommentatorerna försöker se till, att vi följer "snöret".

    2) Det talas hela tiden om att de båda nya staterna tillkommit i strid mot folkrätten. Kan någon nämna några länder som kommit till världen enligt folkrätten? Jo, Tjeckien och Slovakien uppfyllde det kravet. Annars har det nog mest varit stridshandlingar som föregått nya staters bildande.

    3) "Di gamle" påstår, att Ålands folk en gång i tiden krävde ögruppens avskiljande från Finland och anslutning till Sverige.
    Världssamfundet satte emellertid stopp för detta.

    När de ryskdominerade norra delarna av Georgien krävde skilsmässa från detta land, kunde samma samfund inte sätta stopp. Eller ville man inte?
    Var det tanken på Kosovo/Kosova som la hinder i vägen? Någon som vet?

    N.

    SvaraRadera
  3. Tyvärr hr du rätt.

    SvaraRadera
  4. Var kommer bilden ifrån, Birger?

    Är det möjligen Jan Jörnmark som
    tagit den?

    Hälsningar!
    Anders

    SvaraRadera
  5. Anders! Vet inte, jag fick den på mejlen härommånaden av någon som tycker att mina bildval är kul. Har set den förr, liknar ju faktiskt Jörnmarks fantastiska bilder. Är det Jan Jörnmark så skall jag skriva det noga! Och är den från boken Övergivna platser (vilket i så fall kan vara troligt) så skall det också framgå!

    SvaraRadera
  6. Du fick rätt, Schlaug, redan nu tycks fler länder ha erkänt de nya staterna än de som erkänt Kosovo!

    SvaraRadera
  7. Jag håller med dig Birger. Jag varnade för att erkänna gangsterstaten Kosovo med argumentet att det skulle destabilisera Georgien och Moldavien, men ingen lyssnar någonsin på mig. Carl Bildts agerande kan inte kallas annat än groteskt.

    /Starvid

    SvaraRadera
  8. Schlaug! Du använder min bild utan att berätta vem som är upphovsman. Du har inte undersökt detta, som du skriver i inlägget ovan. Bilden kommer från Övergivna Platser del 1, från avsnittet om Ytong!!!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.