tisdag 1 juli 2008

Yes, yes, yes! Folkfest!

I helgen var det folkfest i Vingåker. Och enligt lokalavisen meddelas att det "kan förmodas att folkfesterna kommer att avlösa varandra den närmaste tiden".

Och visst: vi behöver folkfester. Härliga stunder när vi kan förenas i en gemensam glädje över livet och undret av att finnas till.

Därför är vi så lyckliga över Outletområdet i Vingåker. Det är där folkfesten pågår.
En ny skobutik - Scorett Outlet - invigdes. Skorna tog nästa slut. Fast man ändå "laddat med 10-12 000 par". Även övriga outletbutiker svämmade över av folk och avisen redovisar jubel från glatt leende butikschefer.

Nu förstår jag varför badplatsen, längre ut i viken där vi har vår brygga, var tom under helgen.

Hoppet om nya folkfester bottnar i än fler parkeringsplatser till hösten. Och fler outletbutiker i den lilla kommunen vars hopp är att fler skall ta sin bil från Stockholm - det är 35 mil t/r - för att konsumera på det växande outletområdet, där butikerna fått billig mark till förfogande för att locka kunder.

Klimat? Jovisst, Gröna Bilister, hedrade kommunen för dess miljöarbete. Man har inhandlat en del etanolbilar till den kommunala servicen.

Folkfest som bygger på ökande utsläpp av koldioxid och manisk strävan efter mer konsumtion. Se där den kommunala aganden för att överleva.

Vi som är utshoppade är en black om foten. Vi sviker vår förbannade plikt om vi tror att vi har tillräckligt med skor, lagom med glaspryttlar och inbillar oss att skjortan håller en månad till.

I tillväxtsamhällets vulgärfas finns det ingenting som heter tillräckligt. Och förresten ska regeringen ta bort reklamskatten så köppropagandan kan bli än mer kraftfull för samma pengar. Hurra. Syftet är klart: Fler folkfester!
En goding i repris:
Läs mer om utshoppade här.

6 kommentarer:

  1. "Kasta här, eller kasta själv?" Gossen önskade ju ingetdera, utan ville ta hem sin cykel.

    Ingen köpman skulle erkänna, att detta vore en drömtillvaro, vilket det förstås är, ur marknadens synpunkt.

    Detta är givetvis en karikatyr, alltså en vrångbild. Ändå har den en kärna av sanning.

    SvaraRadera
  2. Hela samhället är sjukt av inbördes motsättningar!

    SvaraRadera
  3. Sjukt, det är bara ett uttryck från den amerikanisering som pågår. Där borta på andra sidan Atlanten har fasaden alltid varit extremt viktig, det som kan döljas bakom däremot kan se ut hur f-n som helst så länge det förblir i det dolda. Följaktligen är det helt ok att säga en sak och göra en annan bara man ser till att hålla skenet uppe.

    SvaraRadera
  4. Det här med utshoppad är rätt intressant.
    Vem avgör vad som är rätt o fel att köpa? En sko outlet, skor är väl inte en lyxvara? outlet = billigt.
    Kan väl vara barnfamiljer som åker dit för att SPARA pengar på att köpa nödvändiga saker såsom skor..
    Visst, jag kan hålla med om att det är onödigt att köpa ny TV, Mobiltelefon, mp3 spelare varje vecka, men man får inte gå för långt o säga att människan inte har vissa behov från början som måste inhandlas.
    Sen unnar sig de flesta även någon "lyx", för vissa är det en LCD TV, andra är det en ny Bil.

    Jag vet att Birger gillar motorcyklar, så helt utshoppad kan han inte vara, då även han har sina "matriella lustar"

    Budskapet blir väl, sluta med häxjakten, och glorifiera er inte som "utshoppade", verka hellre för ett samhälle där det finns vettiga sociala normer som säger att det är okej att inte ha den nyaste prylen.

    SvaraRadera
  5. Vad jag skulle vilja ha är produkter som är eftefrågade av konsumenter därför att det är vad de vill ha eller behöver. Men så funkar det inte, nu tillverkas det produkter, det mesta är rena skiten, dålig kvalité mm. som producenterna tror att de kan tjäna mycket pengar på. Sen tvingar man i stort sett dessa skitprodukter på oss konsumenter genom att pumpa in en extrem massa pengar i marknadsföring, en marknadsföring som är ytterst finurlig och som bygger på våra mänskliga drag så att det är nästan omöjligt att värja sig. Det plus det faktum att det man verkligen vill ha, det finns inte att köpa.

    Jag tror exempelvis att väldigt många av oss skulle vilja ha en liten strömsnål mobiltelefon som man kan ringa och möjligen sms:a med, inget annat tjafs, telefonen skulle vara vatten och dammtät, stötsäker, samt vara maximalt strålningsdämpad och ha tio års garanti. Visst kan man tillverka en sådan telefon om man vill?

    SvaraRadera
  6. Har inget att tillägga. Annat än att jag håller helt med.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.