måndag 21 juli 2008

Snart monument...?

Trodde jag skulle vara ensam. Jag har varit det förr. Men nu hade vi alla samma analys. Jag blev lika glad som förskräckt.

Jag sitter med ett gäng omvärldsanalytiker på verandan. Vi tittar ut över Tisnaren. Vi diskuterar framtid. Av naturliga skäl börjar vi med...

(Fortsättning finns i dagens krönika i KK, den handlar om framtiden för alla de konsumtionslador som sprutar ut nya kvadratmetrar i landet som redan har mest shoppingyta per person).

9 kommentarer:

 1. Bra krönika, risken är stor att de kommuner som nu riktar in sig på stormarknadsområden kommer för sent.

  SvaraRadera
 2. ”Själv är jag utshoppad. Det bär emot att konsumera. Jag storknar av reklam som sköljer över oss som ett nedbrytande skum. Mental miljöförstöring, kan man tycka.”

  Men Schlaug, DU kan ju faktiskt välja!
  Vi lever i samma samhälle, du och jag. JAG har inte ont av konsumtionen och köpbudskapen.
  Om du har rätt skulle vi ju få se en massrörelse av sällan skådat slag, men det gör vi inte. Du bör fundera över varför.
  Det är ju inte heller så att vi konsumerar mer och mer. Vi konsumerar NYTT hela tiden! Och det är väl bra? Skulle vi inte göra det hade vi ju inte haft någon utveckling i betydelsen förnyelse. Då hade vi suttit där med våra flintyxor, eller hur? Eller TV-apparater från fotbolls-VM 1958, eller med operationer utan narkos eller….

  SvaraRadera
 3. Promblemet, Peo, är att vi lever tillsammans i ett samhälle där den enes val påverkar den andres liv. DIN köpmani förgiftar VÅR planet. Jag vet heller inte vad du baserar ditt uttalande på att vi inte konsumerar mer och mer. Det känns onekligen som att vi har mer prylar än vad vi hade för bara 15-20 år sedan, och definitivt mer än vad vi hade vid fotbolls-Vm 58. har du några andra siffror får du gärna upplysa mig.

  Och Birger, pricksäker krönika, men vad bygger du din optimism på? jag tycker det känns som att neo-liberalismen förtsätter sitt triumftåg..

  SvaraRadera
 4. Varför ser vi ingen massrörelse mot mass-shoppandet? Kan det vara så, att vi är andligt drogade? Vi orkar inte protestera. Jo, några orkar, och de vill nu väcka resten. Bra!

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet men troligen ogenomförbart tyvärr, tyvärr.
  Inga politiker vinner några val på förslag om minskad konsumtion vilket ju är det som måste till.
  Dessutom är det ett annat problem, jordens befolkning växer hela tiden. Det kommer den dag då alla metaller hamnat i prylar av olika slag. Då om inte förr blir det krig. Men det är bra om du försöker bromsa innan det är för sent.

  SvaraRadera
 6. Daniel!

  JAG har ingen köpmani. Min invändning gäller att Schlaug lägger sig i ANDRAS köpmani. Den har han nämligen inte med att göra!
  Vill du leva som på stenåldern - varsågod! Men inbilla dig inte att du inte påverkar miljön därmed!

  SvaraRadera
 7. "DIN köpmani förgiftar VÅR planet" var mycket bra uttryckt av Daniel här ovan. Låt oss därför "lägga oss i" så mycket som möjligt!

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 8. På vilket sätt kan köpmani "förgifta" planeten??? Den här sidan blir alltmer obegriplig.

  SvaraRadera
 9. Hur köpmani kan förgifta planeten? Men snälla nån, det krävs ju energi,naturresurser, transporter och odlingsmark för att vi skall kunna konsumera på det ohyggliga sätt vi gör. Vi lever på kapitalet, inte på räntan såtillvida att det idag skulle krävas 1,3 jordklot för att producera det vi konsumerar, om vi inte tärde på jordens resurskapital.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.