torsdag 17 juli 2008

När rosor fryser...

"FRA-lagen kan bli en vattendelare och alliansregeringen fjärma en hel generation från politiken. Tre fjärdedelar sympatiserar nu med vänstern."

skriver DN idag på ledarplats. 75 % av landets studenter uppger att de sympatiserar med något av de tre oppositionspartierna. Katastrof för Reinfeldt - för hans politik i allmänhet, för hans sätt att hantera politik i synnerhet.


Men om det är FRA som utgör grunden för studenternas missnöje så lär besvikelsen nästa mandatperiod läcka över även till nuvarande opposition.

I retoriken kan man nämligen få för sig att oppositionen kommer att riva upp hela idén med signalspaning, vilket ju definitivt inte sossarna kommer att göra. Vilket försätter framför allt Miljöpartiet i en Federlysituation. Besvikelsen lär bli enorm när mp - som deklarerat att man inte kommer att ingå i en regering om inte lagen bryts upp - sitter kvar i en regeringen trots en lätt revidering av lagen à la Federly.

Förresten är det trist att mp-ledningen inte reagerar när man klumpas ihop i begreppet "vänster". Man borde värna den gröna identiteten, betona att grön ideologi inte låter sig låsas in i begreppen vänster och höger.

Fotot av Emma.


7 kommentarer:

  1. Jag är förvåand över att FRA-frågan inte diskuterats som den fråga som kan spräcka en rödgrön regering. Det är riktigt att ju mer vänstern och miljöparitet profilerar sig som motståndare ju värre blir de för dem att kompromissa ihop sig med socialdemokraterna som ju vill ha en FRA-lag.

    SvaraRadera
  2. Framförallt som partiet blivit alltmer höger, som jag upplever det. Och jo, partier får nog finna sig i att på ett eller annat sätt förhålla sig till höger-vänsterskalan.

    SvaraRadera
  3. FRA-lagen är ingen stor fråga på sikt. Många yrar i nattmössan i dag, vilket är typiskt när kunskaper om omvärlden saknas. Klart att även Sverige måste ha en modern signalspaning, frågan är bara hur den skall se ut. Att vänstern engagerar sig vittnar om bristen på politiska frågor i övrigt.

    SvaraRadera
  4. FRA gör ingen fri. Det som skulle bekämpa terror utövar själv terror, åtminstone terror light.

    Ang. blocken, så är nog detta en medial uppfinning. Journalister har svårt att hantera politiken, om den inte liknar en fotbollsmatch mellan två lag.

    SvaraRadera
  5. Själv är jag väl den enda studenten i landet som inte är emot FRA-lagen. Ryssen måste trots allt avlyssnas, och det är vad lagen handlar om.

    And now for something completely different.

    Jag tror att en av de bästa och mest realistiska idéerna för att lösa världens energiproblem på medellång sikt har hittats av Texasmiljardären T. Boone Pickens (ja han heter faktiskt så). En plan som har fått fantastiskt lite mediautrymme, trots att Pickens själv som en del av planen ska bygga världens största vindkraftspark, på 5000(!) MW.

    "Pickens said the plan could cut the amount the country spends annually on foreign oil from $700 billion to $400 billion." [1] He proposed the following steps:[2]

    1. Using the United States' wind corridor, private industry will fund the installation of thousands of wind turbines in the wind belt, generating enough power to provide 20 percent or more of the country's electricity supply.
    2. Again funded by the private sector, electric power transmission lines will be built, connecting these wind power generating sites with power plants providing energy to the population centers in the Midwest, South and Western regions of the country.
    3. With the energy from wind now available to operate power plants serving the large population centers in key areas of the country, the natural gas that was historically utilized to fuel these power plants can be redirected and used to replace imported gasoline and diesel as a fuel for thousands of vehicles in the transportation system."
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pickens_Plan

    Vad tycker du Birger?

    SvaraRadera
  6. Motståndet mot FRA-lagen visar bara hur vilse många svenskar är i dag. De känner inte till hur det ser ut i världen i dag, de känner inte till någonting om andra världskriget. Det är skrämmande!

    SvaraRadera
  7. Nej, naturligtvis måste vi jaga terrorister med alla medel. De som kommer upp på terrorlistorna har oftast bara sig själva att skylla, och lite spill måste folk faktiskt stå ut med. Hur skulle det se ut om vi inte tog till oss alla misstankar, inga observationer är för obetydliga för att föra upp någon på en terroristlista. De har säkert gjort något, så om man skapar lite obehag för dem är definitivt inget att bekymra sig om. Speciellt som det i stort sett inte rör sig om riktiga svenskar, för såna håller ändå inte på med saker som gör att de hamnar på terroristlistan.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.