måndag 28 juli 2008

Förunderligt

Det är förunderligt
tafatt och obegåvat
att människan ögonblickligen
reagerar militärt.


Elin Wägner, Dialogen fortsätter (1939)

10 kommentarer:

  1. Ja, Elin, visst är det förunderligt!

    Och, om du blickar ner på vårt land idag så ser Du att vi alltjämt reagerar militärt, men nu på utländska territorier. Därtill med stöd av dem, som förr stod Dig nära, dvs De (s.k.) Gröna.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Är det något mer land än USA som ögonblickligen reagerar militärt? Är inte problemet snarare att världssamfundet inte reagerar tillräckligt fort, som Rwanda och Darfur för att ta några exempel.

    SvaraRadera
  3. "Ögonblickligen" är väl ett relativt begrepp. Wägner avsåg antagligen själva tanken på att ta till vapen. Iscensättandet kunde förstås komma senare.

    SvaraRadera
  4. Afrika är ett bra exempel på, hur männen reagerar medelst skjutvapen.

    SvaraRadera
  5. 1939…
    Problemet var ju det omvända: man reagerade inte alls militärt mot Hitlerismen. Hade man gjort det i tid, hade man kanske sluppit det förödande kriget i Europa.
    I min ideologi har pacifismen ingen plats. Den har nog avlivat fler människor än kriget har gjort. Vi måste alltid stå upp mot krigshetsare och terrorister.

    SvaraRadera
  6. "Heller gå till anfall, än att låta sig anfallas" är ett "starta krig-argument" som lett till krigsutbrott tillräckligt många gånger för att vi borde ta lärdom. Hur ska det någonsin bli fred, när folk tänker så?

    Undrar förresten, vad Elins (och Birgers) motståndare intresserar sig för. Skriver de dikter? Målar tavlor? Spelar teater? Eller annat, som har med empati att göra? Knappast!

    Eller är de jägare, högsjöseglare, fallskärmshoppare? Ja, något åt det tuffa hållet således.

    SvaraRadera
  7. Hitker följde just det rådet: Anfall Sovjetunionen och krossa bolsjevismen, innan den slukar hela Västeuropa! Många svenskar beundrade detta, och gick med i SS.

    SvaraRadera
  8. Hitler, hette han.

    SvaraRadera
  9. Lev och låt leva. Världen är för fin för att lekas med så där
    Det borde vara förbjudet att vara militär!
    Elin står på tröskeln.
    PL

    SvaraRadera
  10. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1500369.svd
    Mvh JS

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.