fredag 9 maj 2008

Går mänskligheten under?

Var tredje svensk bryr sig inte om klimathotet, visar en undersökning som refereras i dagens DN.

Samtidigt morgonläser jag en intervju i miljöpartiets tidning Grönt. Den intervjuade säger: "Planeten kommer att finnas kvar, men frågan är om mänskligheten överlever."

Nej, det är ingen miljöpartist som säger detta. Det är en kristdemokrat. EU-parlamentarikern Anders Wijkman, före detta moderat riksdagsledamot och tidigare generalsekreterare i såväl Svenska Röda Korset som Svenska Naturskyddsföreningen.

Jag har faktiskt, vad jag minns i alla fall, aldrig hört någon miljöpartist uttrycka sig på det sättet.

Jag är förvånad. Hade en ledande miljöpartist sagt något liknande hade förstås ledarskribenterna i de stora borgerliga tidningarna levererat spydiga kommentarer om gröna fundisar och domedagsprofeter. Och kommit dragande med att domedagsprofeterna en gång sa att London skulle begravas i gödsel när hästarna blev en del av gatubilden.

Själv har jag aldrig trott att den miljöförstöring och det klimathot vi nu lever med kommer att utrota människan. Jag är optimist, några enklaver överlever alltid...

Däremot håller jag med Anders om att den totala situationen är oerhört problematisk: vattenförsörjningen, biologiska mångfalden, konsumtionsmönstren och det enkla faktum att vi tär på jordens begränsade resurser i snabbare takt än någonsin samtidigt som vi förvandlar vår planet, inklusive lufthavet, till en soptipp.

Ju snabbare vi åstadkommer detta, ju rikare sägs det att vi blir. Det kallas ekonomi och man läser det på högskolor.

Det är ett problem att medan alla sätter strålkastare på klimatfrågan pågår all annan negativ miljöpåverkan i skymundan.

Men att människan utrotas, nej, faktiskt inte. Se där, plötsligt kommer jag väl att uppfattas som en miljöoptimist... Eller kanske räknas jag in i gruppen "sansade" i den där undersökningen som refereras i DN?

26 kommentarer:

  1. Hamnade i gruppen sansade jag med, känner mig inte direkt oroad av Anders Wijkmans uttalande som en troende, om man nu ska utgå ifrån bibeln pratar den ju om en framtida paradis jord, om dagens oljeberonde , konsumtion m.m sätter stopp för den "moderna västerländska livsstilen" och den inte går att rädda, ja då får väl människor försöka med en bättre livs stil. Tycker exempelvis findhorn i skottland eller "the farm" i USA visar sådana nya bättre vägar.

    Per the beliver

    SvaraRadera
  2. Ursäkta mig Per, men hör du inte hur totalt befängt det låter. Med bibeln i hand kommer vi ingenstans eftersom kristendomen delar upp det jordiska och det himmelska. Ni tror ju att livet efter detta skall ske i något sorts paradis, när joden gått under. Förskräckligt farligt för den miljökamp vi har här på jorden.

    Anders Wijkman tar i, jag tror inte heller att människan försvinner från jordens yta, men Birgers fundering på att enklaver kan överleva är hotande nog för mig att ta miljöhoten på allvar. Vi har mycket att förändra, i skuggan av klimatfrågan händer så mycket negativt när det gäller skogsskövling, vattenförbrukning och ständigt nya metallutsläpp i vår miljö.

    SvaraRadera
  3. "Planeten kommer att finnas kvar, men frågan är om mänskligheten överlever"

    Vilket trams! Politikerna skräms först med undergång. Sen säger de att om om ni röstar på mig så kan jag rädda er... Suck. Fattar inte att folk går på det, om och om igen...

    Vid Copenhagen Consus 2004 försökte man fastställa det bästa sättet att spendera 50 miljoner dollar för att lösa de stora globala problemen. Nobelpristagare och toppforskare var med i panelen.

    Att bekämpa HIV/AIDS skulle vara det mest effektiva.

    "Combating HIV/AIDS should be at the top of the world´s priority list. That is the recommendation from the Copenhagen Consensus 2004 expert panel of world-leading economists.

    About 28 million cases could be prevented by 2010. The cost would be $27 billion, with benefits almost forty times as high."

    Så här så rankningen ut.

    Very Good
    1 Control of HIV/AIDS
    2 Providing micro nutrients
    3 Trade liberalisation
    4 Control of malaria

    Good
    5 Development of new agricultural technologies
    6 Small-scale water technology for livelihoods
    7 Community-managed water supply and sanitation
    8 Research on water productivity in food production
    9 Lowering the cost of starting a new business

    Fair
    10 Lowering barriers to migration for skilled workers
    11 Improving infant and child nutrition
    12 Reducing the prevalence of low birth weight
    13 Scaled-up basic health services

    Bad
    14 Guest worker programmes for the unskilled
    15 Optimal carbon tax
    16 The Kyoto Protocol
    17 Climate Value-at-risk carbon tax

    Kyotoprotokoll & Co kommer sist.

    SvaraRadera
  4. Vägverket räknar med lågt oljepris om tio år, vilket man bygger sina kalkyler på. Hur kan man vara så dum? Förstår man inte att priset på olja kommer att öka i framtiden? För övrigt tycker jag att vi som vill höja nivån på kommentarerna bör bli mer aktiva. Birger bloggar bra, och är värd bättre kommentarer än en del av dem som skrivs här! Det måste vara en person som skriven halvdikter som är förvirrade och konstiga. Jag förstår att Birger inte vill ta bort konstigheter,men jag vädjar till alla att inte flytta sin egen terapiverksamhet till en bra blogg där bra debatt annars råder. Jag vill också hålla med Gröna Tankar om att kränkande omdömen inte är trevliga. Fortsätt skriva Birger, du är ett salt i debatten, vi pratar ofta om dina inlägg på kafferasten!

    SvaraRadera
  5. nä grrreenline det finns nog dom kristna som tror att att jorden ska gå under och sedan ska gud göra en ny, eller att man kan smita till himlen och strunta i jorden, jag tillhör inte dom. må din vilja ske här på jorden så som i himlen sa jesus, det tar jag åtminstone jag som en intäkt på att vi ska ta hand om den och varandra.det finns ju kristna som röstar grönt för att man tycker det är vettigast :)

    per the beliver

    SvaraRadera
  6. Den där undersökningens beteckning på de olika grupperna var märklig. "Sansade" var en jävligt konstig beteckning. Sansad är den som inser problemen och försöker göra något åt dem!

    SvaraRadera
  7. Aha, du läser miljöpartiets medlemstidning Birger! När blir du medlem igen? Vi behöver din vassa penna, dina inspirerande tal och din goda analysförmåga.
    LML

    SvaraRadera
  8. Re: Neoliberal Agenda:

    Slutsatserna som drogs vod copenhagen consensus gjordes utifrån att man "räknade baklänges".Man uppskattade kostnaden för ett givet problem, och när det skulle inträffa. Sedan räknade man hur mycket pengar man behövde investera nu, för att med ränta på ränta kunna täcka de framtida kostnaderna.

    Hela resultatet är alltså starkt beroende av vilken ränta man använder. Om man har för hög ränta, vilket många utomstående hävdar att man använde, kommer kostnaderna för exv en klimatkatastrof om 50 år, att helt urholkas jämfört med sådant som händer om 10 år.

    läs gärna
    http://www.lomborg-errors.dk/CopCons.htm
    och länkar.

    /Gustaf

    SvaraRadera
  9. Neoliberal agenda gör mig mållös. Liksom att en tredjedel av folket inte bryr sig. Så trött man blir.

    SvaraRadera
  10. Schlaug, Wijkman, Gore och Edman blir jag trött på. I nämnd ordning. Människan har alltid klarat sig, utvecklat vår jord och våra liv,vi lever bättre än någonsin, kan drömma om mer än vi någonsin har kunnat drömma om, kan flyga och resa, äta och sträva efter allt bättre liv. Vi kan inte stoppa detta, det ligger i vår natur att hela tiden få det bättre, att "konsumera" det vi vill och önskar. So what? Världen går under, menar dysterkvistarna. För Al Gore handlar det väl att världen går under medan han själv flyger jorden runt, för Edman är väl Paradiset en hägring, för Wijkman är politisk karriärism i olika partier en livsväg. För Schlaug är klimat och miljö ett sätt att skapa sig en identitet. Egenintresset ljuger aldrig. Ta vara på livet, njut, imorgon kan det vara slut. VEt ni vad jag ska göra nu? Åka vattenskoter och det är underbart!

    SvaraRadera
  11. Ska jag vara ärlig så ser jag ofta stora likheter mellan kristna "domedagsprofeter" och "miljödomedagsprofeter".
    Skönt dock att höra att du räknar sig till miljöoptimisterna, Birger!
    Så att jag vet var jag har dig, liksom... :)

    För övrigt vill jag haka på Per här ovan.
    Att jorden skulle gå under och alla kristna flyga iväg till någon "himmel" är en lära som har varit stark inom kristendomen.
    Men den är inte biblisk. Gud ska inte överge jorden och låta den "gå under".Inte enligt Bibeln, i alla fall.

    Själv är jag optimist jag också, människan är nog jordens mest anpassningsbara varelse, tillsammans med råttorna...

    SvaraRadera
  12. Jag tycker att Birger Schlaug gör sitt till för att bygga upp en falsk bild av vår planets tillstånd. Han har inget historiskt perspektiv, detta saknar jag i varje resonemang. Var han med 1972? Då var det miljökonferens i Stockholm och även då skulle världen gå under. På den tiden var det nog ännu värre enligt dåtidens undergångsprofeter. Det skreks och gapades och ritades diagram som pekade rakt åt helvete.
    Det spelar nog ingen som helst roll VAD som händer, Schlaug och andra kommer ALLTID att kvida.
    För övrigt oroar jag mig mer om semestervädret än om det s k klimatet. Hänvisar till alla de bloggar som kämpar tappert mot gängse klimatuppfattningar.

    SvaraRadera
  13. Uppvärmningen har kommit av sig, säger forskarna nu...
    Här är något som borde engagera även Birger Schlaug: transfetterna.
    Ett stort folkhälsoproblem!
    Gå in på www.nynashamn.se/transfat och skriv på.

    SvaraRadera
  14. Vilka ska ställas till svars för brott mot mänskligheten om nu forskarnas förutsägelser skulle slå in? Det blir trångt på de anklagades bänk.

    En aktuell kandidat:
    http://www.emretsson.net/2008/05/09/brott-mot-manskligheten/

    SvaraRadera
  15. Kloker, lille vän...:-) Det där med transfetter har miljöpartiet ägnat mycket kraft åt redan då Birger var språkrör!
    Ingrid

    SvaraRadera
  16. det finns ungefär tre möjligheter (alla lika troliga):

    ett: kometen kommer

    två: mänskligheten förlorar och kackerlackorna vinner

    tre: människan kommer att kolonisera rymden och ta sej igenom universum till dess yttersta gräns

    och där hittar man ett embryo till någonting nytt

    SvaraRadera
  17. Schlaug skriver:
    "Själv har jag aldrig trott att den miljöförstöring och det klimathot vi nu lever med kommer att utrota människan. Jag är optimist, några enklaver överlever alltid..."

    Schlaugs s k optimism i ett nötskal! Han är ju helt otrolig!

    SvaraRadera
  18. Jag undrar om peo hört talas om ironi.
    Ingrid

    SvaraRadera
  19. Peo menar givetvis, att Birger är otroligt bra! Annan tolkning vore ju befängd.

    SvaraRadera
  20. Peo menar givetvis, att Birger är otroligt bra! Annan tolkning vore ju befängd.

    SvaraRadera
  21. När egenintresset åker vattenskoter
    saknas fast mark under fötterna.

    Till Anna
    jag kommer att stanna.
    Jag tänker fortsätta att rimma illa,
    vilket Du får fortsätta att ogilla.
    Men, något ligger det i,
    ditt prat om terapi.
    Geni?

    SvaraRadera
  22. Birger, mp behöver dig!! Vilket år passar det dig bäst att bli språkrör igen - 2009 eller 2010?

    SvaraRadera
  23. Vi lever i en galopperande Galen tid.
    Innan Du erkänner att Du är på galen sida,kommer världen ej att förändras.

    SvaraRadera
  24. Birger kan på några rader, som ytterst få kan, beskriva vår belägenhet.
    Det kan också Anders Wijkman.
    Dessa två har utomordenligt gedigna kunskaper i botten.
    Jag hoppas att minst två bloggare
    har fått spader.
    Är det Klokt eller Neoliberalt att prata strunt?

    Sunt!

    SvaraRadera
  25. Det är för många som har hamnat på Jävulens sida.

    SvaraRadera
  26. Klimathot? Vilket klimathot?
    Roberth Ström

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.