söndag 18 maj 2008

"En litterär gigant"

I samband med lördagens årsmöte för Elin Wägner Sällskapet - där jag förresten blev invald i styrelsen - sammanfattade professorn i litteraturvetenskap Ebba Witt-Brattström sin syn på Elin Wägners författarskap med orden "en litterär gigant".

Det var skönt att höra, för Elin Wägner har emellanåt kramats så mycket för sina värderingar (miljö, fred och kvinnors rättigheter) att hennes litterär kvalitéer har dränkts.

Dessutom har hon spelats ner av sårade män i de politiska och kulturella eliter som dominerat.

Detta har stört mig rejält, jag menar att Elin Wägner tillhör de allra största författarna Sverige haft - även rent litterärt.

Ebba Witt-Brattström förklarade att Harry Martinsons inträdestal i Svenska Akademin - han efterträdde Elin Wägner på stol 15 - har legat till grund för dess, åtminstone tidigare, njugga inställningen. Jag har tidigare diskuterat hans nedsättande och förminskande tal här.


För 100 kronor kan du bli medlem i Elin Wägner Sällskapet, vilket inte minst den som är intresserad av miljö, fredsfrågor och kvinnors/mäns rättigheter borde bli som protest för att en litterär gigant fråntagits sin givna plats i litteraturhistorien därför att hon haft mod och insikt att vara femtio år före sin tid! Plusgiro: 22 21 27-3.

2009 är förresten minnesår. Då kommer en antologi ut, där vi är många som skriver, och årsmötet kommer att hållas i Svenska Akademins lokaler. Så det så. Läs gärna mer om Elin Wägner här!

7 kommentarer:

 1. Grattis, Birger, till styrelseposten i Elin Wägner-sällskapet!

  Hoppas nu, att sällskapet åter ska växa. EWS är ju inte endast en litterär förening, utan även en rörelse för ett tryggare samhälle och en rättvis värld.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 2. Kul att du tar dig an kulturfrågor och är så engagerad i allt du företar dig!!

  SvaraRadera
 3. inte helt relaterat men EU= “antitrustlagar” men också “copyrigtskydd” (nyord= kalla det intellektuell stöld tex, eller kreativ-utvecklingsmässig) = går ju emot värdegrunden lite (mångfald) men då “frihandelsområdet” och copyrightsförbud (immateriella tillgångar). Lissabonfördraget.
  Kan det då komma å gälla Ubuntu i framtiden? Immateriell tillgång.
  Det har “godhetens välvilja” (teknokrati) i sig men är det bra för nationen Sverige och vår demokrati?

  EU, inte Eg (70-talets samarbete) går mot teknokratisk (kommiteerna, kompromissandet "blir inget värt kvar, demokratins livsnerv") marknadsekonomi (hur nu det är marknadsekonomi= ledande företag får pekpinnar, styrregler/direktiv, kompromisser, osäkerhet etc)
  Ut ur EU (utträdesklausul) el tillbaka till 70-talet (riv ner ngr pelare=EG)
  Lissabonfördraget= motsägelser (tex fackfrågorna och frihandels = vem skulle skriva under? det är sorts smart "något för alla" = smart marknadsföring med djävulen i detaljerna, som s mfl och demokratin får ångra = hur det utvecklar sig)
  principen är ju = inte ska skriva under något sådant (rätt)
  manipulationsverktyg
  det är inte demokratiskt och emot sveriges grundlag

  SvaraRadera
 4. Wägner etc dom var ju mkt nationella (kulturarvet etc)

  SvaraRadera
 5. Kul att du ägnar något av all din urkraft till kultur! Och Elin Wägner är verkligen en litterär gigant! Skändligen undanskuffad. Jag önskar dig och överig i Elin Wägner-sällskapet lycka till från mitt hjärta!
  Mia
  PS! Anonym ovan skrev att Wägner var nationell. Nej, det var hon inte, hon var lokal (Stockholm och Småland), men framför allt var hon global! Hon var med och startade Rädda Barnen, reste Europa runt och talade om Ghandi och hans lära, försvarade ursprungsbefolkningar och tog ställning för världens illa drabbade på ett sätt som få före henne gjort i Sverige!

  SvaraRadera
 6. En helhetssyn fick Du med!

  Tack Mia!

  SvaraRadera
 7. Mia: Du har helt rätt när det gäller Elin Wägners arbete; nationell var hon inte på det sätt som så många manliga författare, hon var global, förankrad i det lokala. Tänk globalt, handla lokalt - även i detta avseende var hon före sin tid.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.