måndag 21 april 2008

Svart hål suger in oss alla...?

Snart kan vi alla sugas in i ett svart hål på bråkdelen av en sekund. Eller åtminstone förflyttas till ett parallellt universum.

Det meddelar en amerikan och en spanjor som lämnat in en stämningsansökan för att förhindra att världens största partikelaccelerator (den utanför Geneve) skall invigas. Där skall man låta strömmar av protoner krocka med varandra med högre energi än någonsin. Genom experimentet vill man försöka begripa hur universum skapades... Tunneln där detta skall utspelas kallas
Large Hadron Collider.

Professor Ulf Danielsson i Uppsala - han är professor i teoretisk fysik - menar att de svarta hål som möjligen kan bildas försvinner på en bråkdel av en sekund. Så vi kan vara lugna. Kanske tycker någon att det vore mer betryggande om han vore professor i praktisk fysik, vad vet jag... Hur som helst uttalar han sig i det alltid lika lyssningsbara (länge leve podradion!!!) Vetenskapsradion i SR.

Jag kan inte undgå att tycka att vetenskapen är fantastisk, och jag är glad för att jag inte är vetenskapsman: min nyfikenhet hade varit förödande för världen...:-) Nu har jag bara i all stillsamhet retat folk med grön skatteväxling, friår och sådant som går att leva med...

Tanken att - på bråkdelen av en sekund - sugas in i ett svart hål, eller förflyttas till ett parallellt universum känns inte lika skrämmande efter det att man förstått att det finns hur mycket svarta hål som helst här och nu, i politiken till exempel. Och det där med klimatkrisen kan vi strunta i. Svarta hål, here we come! Kanske är det svarta hålet det optimala närsamhället...

Den som undrar vad parallella universum är kanske kan få en liten hint genom ett kort utdrag ur boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac...

Samtidigt som jag spelade in Jailhouse Rock publicerade Hugh Everett III, en kille vid Princetonuniversitetet, en artikel om just parallella universum. Självfallet kastade sig förståsigpåarna över honom på samma sätt som de kastade sig över mig. När fysiker möter metafysik så uppstår krockar. Ungefär som när vi från Memphis mötte fina folket från Nashville.

Men Hugh Everett III hade rätt. Det finns parallella universum. Parallella universum innebär helt enkelt att det finns världar som är snarlika vår egen men där det händer andra saker. I själva verket händer det saker som aldrig skulle kunna hända här. Som att till exempel någon som Pat Boone skulle vara en nyskapare av rockmusik.
Vi har svårt att förstå det härnere på vår lilla jord. Vi har svårt att begripa det här med svarta hål, kvantmekanik och gitarrens universella strängteori. Albert var på gång med sin relativitetsteori, men han kom inte ända fram. Han missade betydelsen av rytmen. Kvantmekaniken säger nämligen att allt som kan hända måste hända någonstans i ett kosmos som är oändligt.

Kort sagt: skulle vi förflytta oss tillräckligt långt bort, eller kanske till en annan dimension, så kommer vi att träffa på ett identiskt universum
med en identisk värld. Strängteorin visar oss att det finns minst elva dimensioner. Och jag kan berätta för er att den viktigaste dimensionen i hela kosmos är rytmen. Den som till fullo behärskar rytmen är Gud.

12 kommentarer:

  1. Haha, din bok verkar faktiskt kul! har du hittat på det där med Hugh Everett III eller är det sant???
    Puck

    SvaraRadera
  2. Tänk om det är så att det bildas ett svart hål och vi alla sugs in? Vi kommer förstås inte att hinna märka det men det känns ju konstigt att man ens kan misstänka att något sådant skulle hända! ska lyssna på vetenskapsradion.

    SvaraRadera
  3. Visst finns Hugh Everett III! Han är välkänd inom den vetenskapliga världen, läs om honom och hans teori om parallella världar i DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=141560

    I Wikipedia kan man läsa mer om denne vetenmskaps man: http://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Everett

    Schlaugs sammanfattning vad gäller hans vetenskapliga teori är korrekt, även om snilledraget att blanda in Elvis och Pat Boone får betraktas som författarens frihet att spekulera fritt och underhållande.

    SvaraRadera
  4. Frågan om Large Hadron Collider kan tyckas vanvettig, samtidigt är det lika vanvettigt risk/chans att just jag har fötts... En chans på miljoners miljoner... Det lär väl skrivas en hel del om detta veckan innan försöket! Det räcker ju inte ens att gömma sig i en grotta, som de där i Ryssland gjort.

    SvaraRadera
  5. Tack för ett bra skäl att slippa städa den här veckan!
    Pyret

    SvaraRadera
  6. Ulf Danielssons böcker rekommenderas varmt:

    "Stjärnor och äpplen som faller" (2003)

    "Den bästa av världar" (2008)

    Vidgar perspektivet!

    SvaraRadera
  7. Birgers bok om Elvis är mycket läsvärd och underhållande.
    Rekommenderas.

    SvaraRadera
  8. Vår Herre behöver bli emotsagd.
    Minsta insikt i slumpteori gör att vi aldrig någonsin, långt bort, kommer att träffa på ett likadant universum som det vi lever i idag!
    Du är fantastisk när Du har fel, men för övrigt väldigt Fantastisk.
    Fortsätt, med vänlig hälsning!
    Dynape

    SvaraRadera
  9. Att lossa alla bojar, att släppa alla tyglar, att rida sin häst.
    Detta förstås av få.

    SvaraRadera
  10. Jo, det är en hel del tok som signerats av dig. Därför är det alltid underhållande att titta in här då och då - det kommer ju hela tiden mer...

    SvaraRadera
  11. Till Gubben

    De ä jag som inte ä riktigt Klok.
    Jag ä liksom ett Tok
    men ändå ett Lok.
    Dä ä mitt OK.

    Din Tur!

    SvaraRadera
  12. Det är klart att vi inte kommer sugas in i något. Svarta hål ska fånga saker med sin fantastiska massa. Gissa hur massivt två protoner är!
    Sen, om man nu teoretiskt skulle tro att svarta hål kan bildas, så skulle dessa vara så små att de väldigt fort skulle sönderfalla.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.