lördag 29 december 2007

Om Fritidssresors och Solresors magnifika miljösatsning....

I Dagens Nyheter kan man läsa att Fritidsresors nya frivilliga miljöavgift har tagits emot väl av resenärerna. Drygt 65% av de svenska kunderna har valt att betala miljöbidraget!! Är det inte fantastiskt?

- Vi har mött en oerhört positiv respons från resenärerna, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor. Och vi har försäljningskontor där entusiastisk personal satt som mål att nå över 90 procent som betalar miljöavgiften...

Hurra! Vi är på gång!!! Att rädda klimatet! Medvetenheten är enorm!! Avgiftens storlek? Jo, fem kronor per resa... Skämt? Icke!

- Fem kronor kan låta fjuttigt, säger Lottie Knutson. Men om många gör det blir den en hel del pengar.

Kära Lottie Knutson! Det initiativ som Fritidsresor gjorde när det gäller charterresor med tåg är värda uppskattning. Men det här påfundet, att pröjsa mindre än vad ett frimärke kostar i miljöavgift för att kompensera utsläppen, är så jäkla oförskämt att man baxnar. Att för en femma kunna hävda att man gjort rätt för sig, att man tagit ansvar för klimatet, vid en resa till Kanarieöarna eller Thailand är ett enda stort skämt. Ett hån. En spark i baken på alla de som arbetar för att medvetenheten om klimathotet skall öka.

PS!
Solresor har en annan variant på miljöbistånd... Omedvetet, men ändå. Senast jag utnyttjade deras tjänster hyrde jag även en bil genom dem. De tog en hacka för besväret att ringa till uthyrningsfirman på plats, men det kunde det ju vara värt och skulle något hända kunde man ju tänka sig att man skulle få lite hjälp, särskilt om man som jag är ganska dålig på spanska och uthyrningsfirmor som man vill klaga på plötsligt brukar bli totalt okunniga i engelska...

Väl sittande i bilen visade det sig efter ett tag att det inte fanns någon fungerande generator i bilen. Så man måste skjuta igång den för hand. Att ringa firman och be dem komma med en ny var inte aktuellt, eftersom någon mobiltäckning inte fanns i bergen. En dag förlorad. Men varken Solresor eller firman ansåg att man hade någon skyldighet att leverera en bil med generator. Så någon kompensation gav man inte.

Och vem orkar hålla på och ägna timmar åt att tjafsa med dem? Ett tips: hyr inte bil via Solresor! Deras miljösatsning - skjut igång bilen för hand - kanske kan ses som en motsvarighet till Fritidsresors femma...

12 kommentarer:

 1. Är det sant, eller ett nyårskämt?

  SvaraRadera
 2. Vedervärdigt, så här skriver Fritidsresor:


  Nu har Fritidresors resenärer möjlighet kompensera/neutralisera de utsläpp som flygresan orsakar. Fritidsresor har valt att samarbeta med två olika organisationer för att ge resenären möjlighet att själv välja. Nedan finns kortfattad information om Atmosfair och om Climate Care, två etablerade och seriösa organisationer inom klimatkompensation.
  Nyhet! Klimatbidrag 5+5:- – ett helt nytt sätt att miljökompensera din resa.
  Klimatbidrag 5+5:-
  Förutom egna investeringar i winglets, antikondenssystem och tågcharter inför Fritidsresegruppen ett helt nytt sätt att miljökompensera: 5+5 kronor. Varje resenär lägger fem kronor i frivilligt miljöbidrag, Fritidsresor matchar summan. Allt går till Atmosfairs klimatprojekt.
  5 kronor i miljöbidrag per resenär ligger som automatiskt tillval i Fritidsresors bokningssystem. Resenären kan själv klicka bort om han eller hon inte vill delta.

  SvaraRadera
 3. Det är inget skämt!! Titta här: http://www.fritidsresor.se/tui.aspx?id=39394

  SvaraRadera
 4. Och tänk vad stort av Fritidsresor att betala fem kronor själva! Undrar bara vem det är som betalar dessa fem kronor till Fritidsresor till en början.
  Jaja, helgen började med ett gapskratt, även om det alltid sätter sig i halsen i fall som dessa.

  SvaraRadera
 5. Det är dags för Fritidsresor och andra bolag att landa!

  SvaraRadera
 6. GRATTIS SCHLAUG!
  Du finns med högt upp på listan över föredömen - för ditt mod att våga studera livsåskådningar, lägga sådana aspekter på samhällsdebatten och för din blogg (!!) - som tidningen Dagen utarbetat!!!

  SvaraRadera
 7. Hej! Ungefär samma sak råkade jag ut för när dte gällde bilhyrning genom Solresor. En bil som inte fungerade, ingen mobiltäckning men ingen ersättning, utan erbjudande om en ny bil nästa dag.... Men den dagen åtke vi hem...

  SvaraRadera
 8. Som skröna vore det här riktigt roligt men nu bara sååååå pinsamt...
  Om några år kommer det att skrattas både gott och rått åt fritidsresors löjeväckande insats och bidrag till att begränsa eller neutralisera koldioxidutsläpp.
  Insatsen visar på en total oförståelse eller bara oförstånd inför vidden av den utmaning människosläktet står inför.
  Jorden är inte längre en idyll, inte någonstans - men överallt finns en jäkla massa v i l j a - vi vill förändra, vi vill idyll igen.
  Vi ska försöka. Så drivs vi...
  Fritidsresor får gärna hjälpa till men de får inte underminera, förlöjliga och avfärda vardagsmänniskans miljömässiga målmedvetenhet!

  SvaraRadera
 9. Fy sjutton vad uselt av båda bolagen. Menmankn ju köpa utsläppsrätter av SNF som ger viss kompensation för flygresan. Bil genom Solresor kommer jag inte att hyra, var så säker! Uselt! Dom tar en hundring för förmedlingen och då kan man begära att de skall bry sig.

  SvaraRadera
 10. Liknande har hänt mig när det gällt hyrbil som Solresor förmedlat i Spanien.
  Stina W

  SvaraRadera
 11. Hej Birger. Trist det här med bilar som inte fungerar. Håller med dig om att det är en liten struntsumma man betalar men det är väl ett steg i rätt riktning. Vad det gäller bilen så måste jag också passa på att grattulera dig till att vara en av få i världen som lyckas putta igång en bil utan generator. Mig veterligen laddar inte bilen utan generator vilket gör att du kör på batteriet. Detta räcker endast ett par minuter.

  Kul läsning iallafal.
  Ps. Hyr cykel nästa gång, för miljöns skull.

  SvaraRadera
 12. Vad tråkigt att du tycker att klimatbidraget är "fjuttigt".

  Låt mig berätta lite mer.

  Vi påstår inte att någon för fem kronor "gör rätt för sig" beträffande sin egen klimatpåverkan.
  Klimatbidraget 5+5:- är just vad det är: ett bidrag.

  Femkronan-bidraget blev till nästan fem miljoner kronor till klimatförbättrande åtgärder 2008.

  Fjuttigt? Kanske. Men det är långt mer än vad någon annan researrangör eller något annat flygbolag åstadkommit.

  Hos Fritidsresor finns även möjlighet till full klimatkompensation för flygresan.
  Det ena utesluter inte det andra - men intresset för full kompensation är dessvärre mer än iskallt.

  Utöver "femman" arbetar Fritidsresors eget flygbolag med att miljöcertifiera sig enligt den industriella standard som idag finns ISO 14001.
  Detta för att bättre kunna identifiera och konsekvent minska sin egen miljöpåverkan ytterligare.

  Flygbolaget investerar bland annat mångmiljonbelopp på teknik som winglets vilket minskar bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen.
  Andra flygbolag plockar bort gratis dagstidningar ombord.

  Vi satsar också på anläggningar med mindre klimatpåverkan. På Rhodos blir vår nya famlijeanläggningen Blue Village näst intill klimatneutral.

  Men även på hemmaplan arbetas det med att minimera energiförbrukningen på kontor, i butiker och hangar.
  Tjänsteresor blir telefonmöten, sopor sorteras, datorer återvinns och teknik som Green IT tillämpas sedan länge.

  Vad vi gör ytterligare kan du läsa på fritidsresor.se.

  Bästa hälsningar
  Jim Hofverberg, Fritidsresor

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.