tisdag 11 december 2007

Snillen spekulerar och författar sagor...

Nu känner dom panik, Svenskt Näringsliv... I helsidesannonser berättar man om Gumman som handlade för lite. Man berättar hur dumt det är att inte köpa nya Saker. För köper vi inte nya Saker så går det illa. För både oss själva och våra vänner. Ja, för hela planten, särskilt för de fattiga.

Bilden föreställer ett styrelsemöte hos Svensk Näringsliv.


Egentligen, förstår ni, är det en solidarisk handling att ständigt köpa nya Saker. Det är det som Svenskt Näringsliv kommit på. Det bästa vore egentligen att köpa nya Saker, och sedan slå sönder dem så vi kan köpa nya Saker hela tiden för då blir vi så rika att vi kan rädda världen.

Hur det går till, är det ingen som vet. Mer än korkskallarna.

Att vara nöjd med det man har är egentligen en mycket egoistisk inställning. Att inte arbeta mer och mer för att kunna köpa fler och fler Saker som man inte behöver är verkligen mycket egoistiskt.

De utshoppade borde sättas i karantän, de sprider smitta i samhällskroppen. För att inte tala om de där dumma pessimisterna som kan läsa statistik. Och de där dumma lusekofterna som delar ut pris till riktiga forskare, som säger dumma saker om livstil och sånt. När de borde dela ut till glada opitimister som inte fundrar så mycket, utan som vet att bara vi köper mer Saker så får mer tillväxt och då kan vi köpa en ny jord om den gamla tar slut.

Nej, då är det mycket bättre med alla de där som vill väl, de där som älskar att shoppa, de där som gör sin plikt för samhället, världen, ja, hela kosmos.

Och att fundera över vilka miljöproblem det kan ställa till med att tillverka alla nya Saker, och transportera dem hit och dit runt jorden, ja, det gör bara dumma tanter och farbröder. Det har Svenskt Näringsliv kommit fram till. För lite värme måste väl en riktig karl tåla, eller hur? Ja, en kvinna också förstås.

Och, om vi verkligen tänker efter, vad ska vi med en massa is till? Den kan man ju inte ens sälja. Och isbjörnar är inga vidare konsumenter så dom behövs inte.

Det sägs att det börjar bli ont om korkekar. Blir det akut brist på kork kan man ju alltid besöka Svenskt Näringsliv.

Kommunikationschefen för Svenskt Näringsliv, Tove Lifvendal, får frågan i DN om hon ser en konflikt mellan import från andra sidan jorden och ökade koldioxidutsläpp. Hon svarar: "Jag ser ingen konflikt i detta." Hon låter också meddela att hon tycker att det är synd att man ställer sig frågan "Behöver jag verkligen det här?"

Tillägg: Nu har minsann både företagsekonomer och teologer reagerat. Förresten: En artikel om propaganda i vårt samhälle och gamla kommunisstater finns här.

25 kommentarer:

 1. Haha. Dagen börjar bra!
  Cid

  SvaraRadera
 2. Lifvendal är verkligen cynisk och försedd med osedvanlig dåliga syn.

  SvaraRadera
 3. Ja det är inte lätt det där med ekonomi. Socialister kommer alltid drömma om konsumtion utan produktion och lön utan arbete, men verkligheten fungerar inte så. Dags att inse det kanske?

  SvaraRadera
 4. Nobelfesten måste vara något av en yttersta symbol för den tilltagande dödskonsumtionen. Prålet med blommor, pärlor, guld och diamanter, festblåsor och överdåd i allt som går att konsumera.
  Mitt i allt står mp:s utklädda språkrör och ger uttryck för att hon verkligen trivs på festernas fest. Så sorgligt.
  Denna orgie - för vem? Varför inte en avskalad och enkel tillställning, där man istället la pengarna på att mer påtagligt rädda liv, rädda gatubarn, rädda planeten.
  Vem uppmärksammade Right Livelihood Reward? Det Alternativa Nobelpriset, som delades ut i riksdagens andrakammarsal? Vem var där, vem gav dessa verkliga hjältar för livet sin uppskattning?
  Det är så ledsamt att se hur snabbt politiken korrumperar, även de yngre makthavarna, de som skulle kunna förändra.
  (1-0 till Mona Sahlin, även om hennes syfte var något annat).

  per

  SvaraRadera
 5. Men väntanuhär. Tror du fortfarande på den där om isbjörnarna?

  "Gore says a scientific study shows that polar bears are being killed swimming long distances to find ice that has melted away because of “global warming.” They are not. The study, by Monnett & Gleason (2005), mentioned just four dead bears. They had died in an exceptional storm, with high winds and waves in the Beaufort Sea. The amount of sea ice in the Beaufort Sea has grown over the past 30 years. A report for the World Wide Fund for Nature shows that polar bears, which are warm-blooded, have grown in numbers where temperature has increased, and have become fewer where temperature has fallen. Polar bears evolved from brown bears 200,000 years ago, and survived the last interglacial period, when global temperature was 5 degrees Celsius warmer than the present and there was probably no Arctic ice-cap at all. The real threat to polar bears is not “global warming” but hunting. In 1940, there were just 5,000 polar bears worldwide. Now that hunting is controlled, there are 25,000."

  http://scienceandpublicpolicy.org/monckton/goreerrors.html

  SvaraRadera
 6. kan bara hålla med...och Svensson spyr på som vanligt

  www.metrobloggen.se/haiku

  I hjulhysterin försvinner så måga andra värden...som att promenera och plocka pinnar

  SvaraRadera
 7. Jag häpnade när jag läste länken om Redovisningsekonomen. Det känns skönt att hon och hennes barn sponsrar min välfärd så att jag med gott samvete kan lägga mina pengar på hög.

  Själv är jag liksom Birger utshoppad. Det intressanta för min del är att det var under en längre period av ofrivillig fattigdom som jag insjuknade.

  Nu när jag tjänar pengar igen, men har tappat mitt pryl-begär verkar det nästan oförskämt lätt att bli "rik".

  SvaraRadera
 8. "i framtiden kommer vi att konsumera mer tjänster och immateriella värden", säger denna Tove i DN intervjun också.
  Men... Jag förstår inte.
  Tjänster och immateriella värden producerade i utlandet, menar hon?

  Vem ska då sy mina billiga t-shirts?

  SvaraRadera
 9. Om Tove skulle argumentera som Birger, då skulle hon antagligen beskyllas för tjänstefel. Hon har ju betalt för att tala så som hon gör, eller hur?

  SvaraRadera
 10. Nja, Tove får itne betalt för att ha korkade åsikter, hon h a r korkade åsikter när det gäller miljöfrågor, och en del annat också förresten. Tove köper man inte! Hon är!
  F.d. riksdagsledamot

  SvaraRadera
 11. Tack för alla kommentarer! Jag känner inte Tove, men har träffat henne ibland. Jag tror, precis som f.d. riksdagsledamot att hon står för den åsikt hon säger sig ha. Och det är det som förskräcker mig! Det är på gränsen till hur hjärntvättad man får bli!

  Annars är det nog så, som någon i mitt hemlän så klokt sagt, att alla säger att de vill göra något åt klimatfrågan, men vissa av dem blir livrädda om man skulle göra det.
  Svenskt Näringsliv gör bort sig totalt, vilket är ganska klantigt gjort, man har fått en ny chef och borde kunna vara aningen mer lyhörd för vad som rör sig i samhället än att i ren panik bära sig åt så här.

  Det räcker inte med ny teknik för att lösa våra klimatproblem, det krävs också ny etik i form av en annan livsstil - och framför allt krävs det att alltfler inser att ständigt ny konsumtion inte gör livet rikare. Det tragikomiska när vi talar om ny teknik är att samtidgt som mycket av den nya tekniken ger oss smartare och energiefektivare processer så går utvecklingen så snabbt att ny teknik inom många områden medför allt kortare livslängd på prylarna, vi lockas att skaffa det senaste - förmodligen räknar t ex mobiltelefonproducenterna med att nya modeller, nya trendfärger och nya finesser, som man nästan aldrig använder, skall medföra snabba byten.Man skall känna sig korkad, dum och stenålders om man plockar up en en gammal Nokia med fem år på nacken...

  SvaraRadera
 12. Hörru Schlaug, visste inte att du var så rolig. Din Döda-Robert är ju också skitkul.
  Pudel

  SvaraRadera
 13. Om inte isbjörnar så har vi valrossar att tala om...
  Tänk att en sorts valrossar konkurrerar ut en annan sort.
  Jag ahr skrivit en variant på sagan du refererade till på rakoon-rakoon.blogspot.com

  SvaraRadera
 14. Vad gör mp:s språkrör på Nobelfesten? Gick du Birger på Nobelfesten på din tid eller skötte landshövding Samuelsson om det ? Jag kommer ihåg när miljöpartiet gick ut med slogan "Våga vara annorlunda" - det är inget som mp:s rör lever upp till. Deras slogan är "Gör som sossarna".

  Robin

  SvaraRadera
 15. Robin: Min erfarenhet av Nobelfester är begränsade. Partiet hade en del heta diskussioner om det på 80-talet. Jag tackade nej de gånger jag blev inbjuden, bortsett från en gång då jag och Lena gick på studiebesök. Förmodligen gick någon annan från partiet andra gånger. Jag var inte så jätteroad av den typen av tillställningar, där man placeras efter hackornding, men kan förstå att många är det. Hade besök av goda vänner från Xinjiangprovinsen (har arbetat med en bok tillsammans med en kvinna därifrån) häromåret och det man tyckte var viktigast att få se var salen där nobelfestan hölls, hela festen har nämligen direktsänts även högsta upp i de allra fattiga delarna av nordvästra Kina...
  Tyvärr är det idag ingen som tar en öppen debatt om frågor som rör pristagarnas forskning (skräckexempel finns ju verkligen!)- och i princip är det ju rent patetiskt att man skall dela ut ekonomipriset till Alfred Nobels minne, trots att dt inte har ett dyft med Nobels testamente att göra.

  SvaraRadera
 16. Med sådana utspel- behövs inga fiender! Heja Svenskt Näringsliv!

  se exempelvis denna kommentar:
  http://deepedition.com/2007/12/10/dumpelidump/

  Mvh
  Anders

  SvaraRadera
 17. Tja, om syftet med sagorna är att provocera fyller de sin funktion, men om SN på allvar tror att befolkningen går på så fullständigt ogrundade påståenden i denna paternaliserande form, då vill jag inte vara med längre...Man får väl hoppas på att så många blir äcklade av den här kampanjen att den får effekten av en något mer sansad julhandel i år.

  P.S. Hej Birger, kul att du skriver blogg, jag hittade just hit!

  SvaraRadera
 18. Jag skulle nog också vara utshoppad om jag hade tjänat så bra som du.

  SvaraRadera
 19. Ha ha det verkar som om svenskt näringsliv har humor :-)

  Eller...

  De menar väl INTE allvar??

  SvaraRadera
 20. Värd att läsa:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=723617

  SvaraRadera
 21. Glömde denna obetalbara försvarstext av Tove L:

  http://www.svensktnaringsliv.se/allmanna_nyheter/article40649.ece?csref=RSS

  SvaraRadera
 22. Haha., det är nästan ännu roligare med alla tomtar som blir upprörda över att Svenskt Näringsliv har mage att uppmana folk att konsumera.
  För om vi alla åt bark och ökade våra bidrag till korrupta politiker i andra delar av världen skulle förstås alla må bättre. Suck.

  SvaraRadera
 23. Anonyma som undertecknar med Suck måste ha det svårt: antingen konsumerar man mer och mer, eller också äter man bark. Grattis till en enkel världbild!

  SvaraRadera
 24. Kasta här, eller kasta hemma?
  http://www.youtube.com/watch?v=JGK4Bm7P0fg

  SvaraRadera
 25. Ooooaaah! Mina favvisar Birger och Annika verkar vara överens om nåt!!
  Gammal fan

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.