måndag 15 oktober 2007

Fler än tusen sätt att döda en människa... Bra för vårt välstånd.

Politik är att vilja. Och att hyckla. Det är därför man på Saab Bofors Dynamics i Karlskoga kan få tillverka en flechettegranat som vid sprägningen slungar ut fler än tusen sylvassa pilar. Dessa tränger igenom människokött. Den tillverkas för USA:s armé och är en del i det som den nya handelsministern Ewa Björling anser vara nödvändigt för vårt välstånds skull. Det strider visserligen mot svensk lag att exportera vapen till land i krig, men vem bryr sig, om det kan ge lite klirr i kassa?

Granaten med de sylvassa pilarna är således till för mjuka mål. Det vill säga människor. Förstör inga materiella ting. Tränger bara in i kött. Eller rättare sagt: sliter sönder köttet. Materiella värden går inte förlorade. Den används i Irak.

Sydsvenska Dagbladet skriver: " I sin reklambroschyr för granaten – som avfyras med den svenska storsäljaren granatgeväret Carl Gustav – visar företaget två krigsmålade soldater i en djungel. Det är i snårskog, men också i stadsmiljö som i krigets Irak, som granaten lämpar sig bäst. Där har också amerikanska soldater använt den med framgång."

Saab Bofors Dynamics lovar hugade köpare att vapnet är synnerligen effektivt.

– Granaten är utvecklad för den amerikanska armén primärt. De vill ha en effektiv ammunition mot en fiende som dyker upp plötsligt i en djungel eller en urban miljö, förklarar informationsdirektören Anders Florenius.

Och vi vill ha välstånd. Visst är det fint när man kan slå två flugor i en smäll. Visa vår goda vilja gentemot Nato och samtidigt tjäna en slant. Och folk kommer ju i jobb också. Och slipper utanförskapet som de kanske skulle hamna i om de inte fick tillverka vapen. Så allt ligger i linje med gällande normer. Spelar inte så stor roll om regeringen är röd eller blå. Normerna är desamma.
Maud Olofssson, som är näringsminister, vill ändra lagen om vapenexport så den blir mer modern. "Modern" är det nya politiska modeordet. I det här fallet innebär det att lagen skall ändras så vi kan sälja till diktaturer etc utan att bryta mot den.

Här nedan ska jag förresten avslöja hur hemligheter om vapenexporten kan läcka ut....

8 kommentarer:

 1. Jag ser inte problemet med flechetterna. Det verkar ju inte skilja sig särskilt mycket från vanliga splittergranater.

  Och din retoriska piruett mot att vapnet (likt splittergranater) inte kan användas mot hårda mål faller platt; det finns ju inte särskilt många fientliga pansarfordon att bekämpa i Irak...

  SvaraRadera
 2. Starvid har nog rätt när han säger att flechetterna inte skiljer sig från vanliga splittergranater. I båda fallen är syftet att spränga sönder materiel och framför allt människor.

  Vi ska naturligtvis inte exportera vare sig flechetter eller splittergranater, eftersom vi inte ska medverka till det kollektiva massmord ett krig innebär.

  Och som vanligt måste vi ta avstånd från högerregeringens enögda vinstmaximeringssträvan. Allt tycks vara tillåtet för den, bara det ger pengar åt de svenska storföretagen.

  Peter

  SvaraRadera
 3. Fruktansvärt! Svensk krigsmateriel får bara exporteras om det krävs för att tillgodose det svenska försvarets behov av materiel eller på annat sätt är ”säkerhetspolitiskt önskvärt”.
  Det har riksdagen slagit fast. Ändå skiter man i det! Jag är övertygad om att en sosseregering också sett mellan fingrarna. Snygg lag på pappret, men som Schlaug skriver i sitt avslöjande om hur hemligheter kan läcka ut: praxis gäller, och praxis kan gå stick i stäv med lagen. Fy fan!!

  SvaraRadera
 4. "Spelar ingen roll om regeringen är röd eller blå" skriver du. Grön då? Hade det spelat någon roll? Eller hade mp varit "gröna baskrar" även när det gäller vapenexport när man nu ändå samarbetar under natobefäl i Afghanistan???

  SvaraRadera
 5. Det finns bloggar och det finns bra bloggar. Det finns gröna blogar och det finns bra gröna bloggar. Din blogg är inte bara grön och bra, den är ett fyrverkeri av tankar som gör mig så glad snart sagt varje morgon.

  SvaraRadera
 6. Hej

  Kan inte låta bli att kommentera miljöpartiets kommundagar - där de skall lyfta klimatfrågorna och driva det fram till valet. Detta behöver inte miljöpartiet lyfta - frågan är högaktuell. Denna fråga skulle partiet med mera kraft än som gjordes - drivit hådare för tio år sedan. Nu borde man istället driva livsstilsfrågor - konsumtionssamhällets avigsidor. Jag menar att partiet för mycket anpassar sig till vad som är på dagordningen.

  SvaraRadera
 7. Denna export är till USA, och är därmed per definition ”säkerhetspolitiskt önskvärd”.

  Det kommer den att vara så länge vi inte har egna kärnvapen. Och det hoppas jag verkligen att vi aldrig skaffar.

  PS. Hör infrastrukturminister Åsa Torstenson (c) vs. Peter Erikson på radio nu om järnvägen. Herregud vilken obstinat toka infrastrukturministern framstår som. Jag trodde inte att det fanns någon med mer irriterande röst än Maud Olofsson, men det finns det visst...

  I vilket fall har Erikson helt rätt, snabbtåg måste byggas i Sverige snarast.

  Se gärna information om det projekt som finns, Europakorridoren, här: http://www.europakorridoren.se/

  SvaraRadera
 8. Varför behöver vi snabbtåg? Vilken klimateffekt kommer alla dieselstinkande anläggningsmaskiner ha när de tuggar sig genom höjder och dalar i nordvästra delen av Sydsvenska Höglandet? Varför ska vi förstöra vacker natur för att några slipsnissar har bråttom mellan mötena i Stockholm och Göteborg. Ge dem en cykel istället...

  Peter

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.