fredag 21 september 2007

Norge-Chock: Arbetarpartiet kritiserar tillväxtekonomin!!

Det norska Arbetarpartiets partisekreterare Martin Kolberg gör något som en svensk sosse aldrig skulle våga, han går till attack mot den heligaste av alla heliga idéer - den om evig ekonomisk tillväxt! Uppmaning till Mona Sahlin: Lyssna!

I en intervju i Verdens Gang säger Kolberg:

- Vår generasjon og den neste må bryte med denne tradisjonelle økonomiske tenkningen. Verden vil møte veggen, vi kan ikke lenger fortsette et system som fører til at alle skal forbruke stadig mer. Det vil ikke gå, sier Kolberg."

- Du går rett og slett imot tanken om økonomisk vekst?


- Vi kan ikke fortsette å forbruke stadig privat og i det offentlige. Vi må i større grad styre ressursene dit de trengs mest, slik at kaken fordeles bedre i stedet for at den bare skal vokse. Dersom den skal fortsette å vokse, må det skje på en helt annen og grønnere måte enn i dag, sier Kolberg.

Kritik av tillväxttänkandet är, enligt tidningen, "en av flere saker som Kolberg tar sikte på å vinne valget i 2009 med." Läs hela artikeln här!

Detta måste vara en av de mest omruskande intervjuer som gjorts med en företrädare för socialdemokratin... Reaktionen i Norge är också av ovanlig art: Företrädare för Framtiden i Våra Händer säger att Kolberg borde bäras i gullstol på Karl Johan... Och ekofilosof Sigmund Kvaløy Setreng är "gledelig forbauset" och säger: "Ap har jo tradisjonelt stått for økonomisk vekst og kraftutbygging".

Nu är det alltså inte bara gröna (de flesta i alla fall) som inser att ekonomisk tillväxt i ett redan materiellt moget land är ekologiskt och socialt kontraproduktivt... Det tog tjugosex år, efter det att De gröna bildats, för en etablerad sosse att säga det som måste sägas! Plötsligt ligger Stefan Edman, sossarnas miljöalibi, hästlängder efter. För att inte tala om avsaknaden av djupare analys av tillväxtsamhället i nyhetsartiklar och hos politiska kommentatorerna - och förstås bland gårdagens budgetdebattörer i riksdagen.

7 kommentarer:

 1. ÄNTLIGEN KANSKE EN SERIÖS DEBATT OM TILLVÄXTEKONOMIN TA FART!
  Per

  SvaraRadera
 2. Norge har kanske världens bästa regering just nu när det gäller klimatfrågorna.

  SvaraRadera
 3. Det där blir nog arbetarpartiets död eftersom det inte bara är flummigt utan också, med rätta, är ett hot mot vår vilja att leva allt bättre liv. Schlaug kanske gläds, men till och med hans gamla parti har gått vidare och lämnat denna debatt. Hej då, Arbetarpartiet!

  SvaraRadera
 4. Sansade politiker, t ex Høyre-nestleder Per-Kristian Foss,
  går emot Kolberg, se http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=166629

  SvaraRadera
 5. Kamp mot högre reallöner torde inte vara någon valvinnare.

  SvaraRadera
 6. Ordet flummigt verkar mest användas när sändare eller mottagare inte förstår vad som sägs. Att fundera över att planetens materiella resurser är ändliga är väl inte en alltför svårgreppbar tanke? Även om den fortfarande verkar vara tabu för många.

  SvaraRadera
 7. Frågan är varför norska regeringen, som har majoritet i Stortinget, og där Kolbergs parti har statsministern, inte gör något med tillväxten i dag. Varför vänta till valrörelsen 2009?

  ("Lavutslippsutvalget" skrev ifjol: En radikal omlegging av norsk livsstil i en mer klimavennlig retning ville kunne redusere framtidige utslipp mye. Utvalget har likevel ikke valgt å anbefale dette, blant annet fordi vi mener det vil være en umulig politisk oppgave å realisere.

  Samma majoritetsregering då som nu.)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.