tisdag 28 augusti 2007

Kulturnministern, vad är det för fel på En bok för alla?

En Bok För Alla har under många år varit en väg att nå kvalitetslitteratur på ett enkelt och billigt sätt. Det är till och med så att alldeles vanliga människor, via En Bok För Alla, kan få i sig en och annan kvalitetsroman mellan alla deckartuggor.

Nu hotas detta statligt stödda kulturprojekt. Regeringen anser att de tio miljoner som satsas på kvalitetslitteratur är bortkastade pengar. Folk läser ju böcker i alla fall, menar man. Och det har man i och för sig rätt i. När mp fick med sig sosseregeringen på att sänka momsen på böcker så gav det en viss utdelning. Vi läser mer än på länge - och den regniga sommaren har fått Liza Marklund och några andra deckarförfattare att få sina bankkonton överfyllda. Det är dem kanske väl unnat. Men när poli­tiker talar om att bokläsandet ökat så ­negligerar man att det är några få författare som säljer så det knakar. Övriga ligger ganska pyrt till.

Jag är övertygad om att regeringen bör fundera en vända till. De nya moderaterna har ju kunnat överraska förr... Och man blev ju av med den gamla Timbro-chefen Stegö Chilò som kulturminister redan efter några dagar, vilket bör underlätta. Det handlar om något så omodernt som folkbildningsideal, vilket ligger mer i linje med konservativa värden än med nyliberala. Och ersättaren för Stegö Chilò ligger väl mer åt det konservativa hållet.

Man kan naturligtvis hävda att situationen ser annorlunda ut idag än den gjorde på 70-talet då det statliga engagemanget för litteraturstöd utvecklades. Idag har t ex pocketutgivningen ökat. Men det hindrar ändå inte staten från att ha ett visst ansvar för kvalitetslitteratur i ett större och mer långsiktigt perspektiv än marknaden någonsin förmår.

Därför behövs statliga insatser för att upprätthålla kvalité och något så passé som folkbildningens ideal. Kan inte det vara nå´t för de nya moderaterna att chocka sina gamla medlemmar med?

2 kommentarer:

  1. Pocketböckern kostar inte många kronor idag så låt för all del markandensköta det här med böcker! När blev det statens uppgift att välja rätt böcker??

    SvaraRadera
  2. Staten har ju en förmåga att blanda sig i det mesta, även sådant de borde hålla sig ifrån!!...så varför inte fortsätta med EN av de "inblandningar" som faktiskt varit till nytta, för att bibehålla den kulturella bredden inom litteraturen !!!
    /Susanne

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.