torsdag 5 juli 2007

Alternativa nobelpristagaren Vanunu får krypa in ännu en gång

Så ska då den israeliske kärnfysikern Mordechai Vanunu än en gång krypa in i fängelse. Denna gång sex månader. Han har nämligen dristat sig till att tala med utlänningar. Dessutom har han förökt lämna östra, palestinska Jerusalem för att besöka Betlehem på Västbanken. Men det fick han inte.

Vanunu var den som 1986 avslöjade Israels kärnvapenprogram för såväl sina landsmän som för världen i övrigt. För det fick han sitta 18 år i fängelse. Varav 11 år i isoleringscell.De som utvecklat kärnvapen har inte fått ett enda år i fängelse. Inte de som beslutat aptera dem kring hela vår planet heller.1987 fick Vanunu det alternativa Nobelpriset - The Right Livliehood Award -och 2001 blev han hedersdoktor vid Tromsø universitet. Men det hjälpte inte. Han får i alla fall inte tala med utlänningar.

Talat har däremot det land som brukar kalla sig den enda demokratiska staten i Mellanöstern. Ny Teknik berättade för några år sedan historien i Vanunu, klart läsvärd.

Hur såg han själv på sitt avslöjande? Jo, från sin långa fängelsevistelse skrev han så här: "Jag är en människa med samvete som gjorde det av en stark övertygelse, efter mycket funderingar och många tvivel. Jag hade inget val. Jag var tvungen. Det fanns ingen annan som skulle göra det om inte jag gjorde det. Jag var rädd men redo att betala priset."

En av dem som under sina år i Sveriges Riksdag envetet stred för att Sverige skulle arbeta för Vanunus frisläppande är Per Lager.

2 kommentarer:

  1. Roligt att någon i detta land uppmärksammat Vanunus öde! Amnesty har gjort vad man kunnat för att sprida inforamtion men svenska medier tycks ointresserade.

    SvaraRadera
  2. Du skriver att östra Jerusalem är palestinskt. Det kan man kanske säga, men det beror bara på att alla de judar som bodde där när staten Israel utropades blev fördrivna eller dödade snart efteråt. När Israel återerövrade östra Jeusalem upptäckte man att judiska grvstenar utgjorde fundament i toaletter etc. Så kan det gå, som Vonnegut ev. skulle ha sagt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.