onsdag 27 juni 2007

Muslimsk vrede, lönsam affär...

Muslimsk vrede. Den har vi sett mycket av. På den ena bilden efter den andra.
I tidning efter tidning. Och i fråga efter fråga.

Bloggen snappedshot.com visar att märkligt många bilder, lanserade på olika nyhetsbyråer, år efter år, på arga unga muslimer föreställer samma person. Han sägs rasa ut sin vrede mot allt från Jyllands-Posten till påven och Bush. Vi får inte veta vem han är.

SvD ledarsida skriver: "Alltså, hur sannolikt är det att samma kille hamnar framför kameran varje gång muslimer i Kashmir är arga? Ungefär lika sannolikt som att just du skulle plåtats av AP både under EMU-omröstningen, riksdagsvalet, hockey-VM och vid mordet på Anna Lindh."

Åtgerigen ett skäl att ifrågasätta nyhetsbyråer, nyhetsbevakning och mediernas jakt på dramaturgi. Egentligen inte alls överraskande. Det gäller ju att sälja. Säljer inte verkligheten så gäller det att fabricera.

12 kommentarer:

  1. Det är ganska vanligt att ena eller andra sidan i en konflikt manipulerar bilder på det sättet. Under kriget i Libanon härförleden hade Hamas samma kvinna på flera olika platser som “sörjde” för olika saker - att huset bombats, att hennes son dött etc. I svensk media blev det inte särskilt uppmärksammmat, men i tyska tidningar skrevs det om det.
    Såg även ett reportage på tysk tv om hur Hamas förde ut skadade ur ett hus, men när bilderna inte blev bra bar man in personerna igen och arrangerade så att det skulle se mer dramatiskt ut.

    SvaraRadera
  2. Det kanske bara var ett dussin demonstranter som fotades av alla media, dom kanske ateranvander samma bilder, media har ju varit pa hal is tidigare. De danska muslimerna spred falska bilder for att skapa denna reaktion, pressen borde vara mycket forsiktigare innan dom rapporters "sanningar". Nar den danska och svenska ambassade brander ner i pakistan, var teckningarna bara ett svepskal for att skapa generellt hat emot vast kanske? Arga muslimer med eller utan karnvapen kan vara farligt. Mullornas Iran kan aldrig tillatas fa karnvapen.

    SvaraRadera
  3. Knappast samma kille på bilderna vilket tydligt också syns.

    Intressant också att vad som får anses vara en etablerad politiker antingen inte tycks förstå alternativt respektera lagar om upphovsrätt och copyright vilket torde gälla för bilderna.

    Nej Birger, varför inte lite självrannsakande och självkritiskt skriva lite om hyckleriet inom de egna leden, fylleriet, dubbelmoralen avseende miljötänkandet. Visst ja, glömde att det plockar man inga billiga poäng på och därför inte är lika kul.

    SvaraRadera
  4. Anonym! Varför så ilsk? Tycker inte du att det är ganska intressant, det som SvD idag påpekar. Och du har nog inte riktigt förstått dramaturgin kring billiga poänger... Att kacka i eget bo är alltid poppis för medierna... När jag har skrivit kritiska artiklar - självfallet aldrig några billiga poänger utan ständigt djupt analyserande...:-) -om mp så har jag nog aldrig fått tillbaka dem från någon tidning - i övrigt är det väl ungefär 50% publicering på inskickat material, bortsett från beställda krönikor förstås...

    SvaraRadera
  5. anonym 1

    Var Hamas i Libanon? Det var en nyhet.

    anonym 2

    Du tycker inte de är särskilt lika alltså? Du är ganska ensam på din planhalva om man säger så.

    SvaraRadera
  6. "Säljer inte verkligheten så gäller det att fabricera."
    Jo, visst! Det är faktiskt så man gör!
    För många år sedan åkte jag omkring en halv dag med ett brittiskt TV-team och en kambodjan som sades vara avhoppad khmer rouge-officer. Man letade efter en lämplig bakgrund för en intervju - något som skulle se kambodjanskt ut, eftersom intervjun skulle sälja bättre om intervjun kunde sägas vara inspelad i Kambodja...
    Dessvärre finns en sorts lojalitet inom yrkeskåren som gör att man inte avslöjar sånt!

    SvaraRadera
  7. Jag noterar att du inte nämner VARFÖR hela grejen skulle vara fejkad enligt Gudmundson (ja det var han som skrev artikeln). Det skulle vara för att skrämma väst till underkastelse enligt Gudmund, vilket i så fall delvis lyckades får man säga.
    Kan ingen ta reda på hur utbrett detta raseri är då, svart på vitt, det kan inte vara en övermänsklig uppgift för en grävande journalist eller redaktion, hur svårt kan det vara?
    Om det nu är så att det bara är några enstaka dårar som får utbrott av Rabies Canina, då kan vi alltså fortsätta att publicera karikatyrer av profetenm Muhammed i godan ro då, eller hur?

    SvaraRadera
  8. Jag har fått uppfattningen att Miljöpartiet har rätt många framträdande företrädare som visar starka sypmatier för islam.

    Jag har också fått uppfattningen att Miljöpartiet står för mänskliga rättigheter, demokrati, tryckfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet, jämlikhet och jämställdhet.

    Dessutom har jag fått uppfattningen att islams företrädare motarbetar utvecklingen mot just mänskliga rättigheter, demokrati, tryckfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet, jämlikhet och jämställdhet.

    Jag får inte ihop detta, men du kanske kan förklara för mig hur det förhåller sig.

    SvaraRadera
  9. Germund! Jag har ingen aning om vad mp anser om islam eller om någon annan religion. Däremot uppfattar jag att mp, till skillnad mot de flesta andra partier, har en medlemskår som, när det gäller etnisk bakgrund, sedan slutet av 80-talet haft hygglig överensstämmelse med hur Sverige ser ut idag. Detta beror nog dels på att partiet är relativt nytt, dels på att partiet haft förhållandevis många unga som aktiva politiker. Jag har aldrig upplevt att muslimer som är aktiva i mp någonsin ifrågasatt mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet etc. Tvärtom.

    SvaraRadera
  10. Ämen...vilken politiker i dagens Sverige skulle ställa sig upp och säga sig vara emot demokrati och yttrandefrihet? Det blir nästan löjligt. Den paradox som Germund tar upp sker ju på ett mer implicit plan, man säger sig hylla de demokratiska principerna men andra ställningstagande verkar vara i rakt motsatt riktning. Att ställa sig upp och komma med de vanliga deviserna om demokrati klarar de flesta elevkårsordföranden i grundskolan. När det gäller att verkligen stå upp för detta i praktiken och ta konsekvenserna för detta ställningstagande så blir det ju lite svårare.

    SvaraRadera
  11. Birger,

    Ilsk? bara sakligt konstaterande!

    1. Att du fortfarande inte berört eller brytt dig om att följa svensk lag eller för den delen bemöta copyrightfrågan för bilderna.

    2. Att du har mage att påstå att du är självkritisk mot de egna leden, men det är de ”stygga redaktionerna” som inte väljer att publicera självkritiken. Samtidigt lyser samma självkritikiska inlagor med sin alldeles uppenbara frånvaro även på din blogg. Varför inte nämna något om de många partivännernas skrotbilar och SUV:ar, kanske nämna det cyniska rattfyllot som tack och lov ännu en gång inte han köra ihjäl en oskyldig familj, dina partikamrater som tagit en livslång betalt tajm-out på skattebetalarnas (läs min) bekostnad.

    Hyckerli är inte klädsamt Birger, särskilt inte när det är så uppenbart.


    ClaesW sa...
    anonym 2

    Du tycker inte de är särskilt lika alltså? Du är ganska ensam på din planhalva om man säger så.


    Måhända ännu en som har problem fundamental läsförståelse. Jag skrev inte att de inte var lika, jag skrev att det inte var samma person. Att skrikande muslimska män med sitt traditionsenliga för-att-hedra-profeten-skägg är lika precis på samma sätt som Hare krishna på ett hare-krishnamöte också hade varit uppenbart lika, är knappast något konstigt. Detta även om vissa nära nog gör på sig om verkligheten inte är så vacker som de vill måla upp.

    SvaraRadera
  12. Fniss, ja Hamas och Hizbollah är lätta att blanda ihop. Båda får stöd av Iran och båda vill förinta alla judar och utplåna Israel. Fina killar!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.