onsdag 4 april 2007

Fastighetsskatt, Svea Rikes Lag och lite whiskey

Förmögenhetsskatt bort. Fastighetsskatt bort. Arvsskatt bort. Gåvoskatt bort. Förstår nu varför det heter Svea Rikes Lag.

Solen lyser in sovrummet redan tidigt på morgonen. Tar en fika på altanen, fågelsången är nästan öronbedövande trots kylan. Ändå blir jag förbannad där jag sitter... På regeringen, på sossarna, på de gröna, på dem alla. Det är surt.

Först var det arvs- och gåvoskatterna som försvann. Genom den rödgröna majoritetens försorg. De gröna menade i ett pressmeddelande att detta var "en grön seger". Vänstern teg. Nu försvinner förmögenhetsskatten. Och fastighetsskatten. Pusselbit efter pusselbit läggs - var och en ganska harmlös. Men helheten blir förskräcklig.

Jag har ingenting emot att fastighetsskatten tas bort, det är en obegriplig skatt på boende som slår blint. Men sättet att avveckla är olyckligt. Och tillsammans med alla andra skatter som fördelar mellan rik och fattig blir det bara för mycket

Har förstått att såväl mp som s slirar om förmögenhetsskatten. Nej, förmögenhetskatt behöver nog inte införas i framtiden, säger man. Nähä.

Det jag trodde var gröna grundbultar är följande:

Frihet i kultur- och vardagssektorn (inklusive att välja skola och barnomsorg och få leva på det sätt man vill utan att skada andra eller våra gemensamma livsförutsättningar)

Syskonskap i ekonomin (utjämnande skatter och god ekonomisk trygghet för alla i egenskap av medmänniskor, inte i egenskap av lönearbetare, producent eller konsument - arvs-gåvo- och förmögenhetskatter är utjämnande!)

Absolut jämlikhet inom rättssystemet (i allt från avskaffande av ärvda titlar till nolltolerans mot diskriminering).

Om inte balans mellan dessa tre grundbultar finns, så blir friheten bara en frihet för oss som är ekonomiskt och socialt välmående och välanpassade.

Problemet är inte att några hundratusen får betala en marginell skatt på stora förmögenheter, arv eller gåvor - problemet är klyftorna mellan rik och fattig ökar. Klyftorna skapar ett samhälle där rädslan växer. Inte ens de rika kommer undan rädslan. Murarna blir högre, vaktbolagen fler och hundarna större.

Min dröm är ett samhälle som sjuder av olikhet och vilar i tryggheten av att de ekonomiska och sociala klyftorna är måttliga. Jag var en gång övertygad om att den drömmen var grön.

Nu vet jag inte vad den är. Naiv, kanske.

Whiskeyfabrikanten Lord Thomas Robert Dewar sa en gång: Det finns bara en sak som känns mer fel än att behöva betala förmögenhetsskatt, och det är att inte behöva betala förmögenhetsskatt. Men det var på den tiden när man betalade skatt efter bärkraft...

10 kommentarer:

 1. Nu är vi fem som inleder dagen med att kolla din blogg!
  Susanne

  SvaraRadera
 2. Kan inte annat än hålla med, men på vilket sätt menar du MP slirar om förmögenhetsskatten?

  SvaraRadera
 3. Svar till Heiti: Det är tyvärr bara v som krävt att den skall återinföras. VAd gäller mp så har man i Dagens Industri sagt följande:

  "Innnan vi har sett detaljerna är det svårt att säga något, men jag tror inte att vi skulle kräva att avskaffandet rivs upp om det blir maktskifte i nästa val", säger Peter Eriksson.

  SvaraRadera
 4. Jag blev också mycket besviken när jag hörde Peter. Det kan väl inte vara miljöpartiets politik att skänka miljarder till de som redan har. Även solidariteten med den fattiga världen känns sm hyckleri när man hör detta. Men s och mp samordnade tydligen sina kommentarer för de lät exakt likadant. Det är tråkigt!
  Förtroendevald (mp)

  SvaraRadera
 5. Fulländat retorik, Schlaug! Vi saknar dig i debatten!!

  SvaraRadera
 6. Birger:
  "Jag har ingenting emot att fastighetsskatten tas bort, det är en obegriplig skatt på boende som slår blint. Men sättet att avveckla är olyckligt"

  Om jag har förstått resonemang rätt, så menar du att det är själva metoden som du reagerar mot, men att skatten i sig är "obegriplig" och inte skall införas igen?

  SvaraRadera
 7. Ett "officiellt" utalande av Peter E. angående fastighetsskatten.

  http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=128921

  SvaraRadera
 8. Att ta bort förmögenhetsskatten är befängt - jag satt i en utredning som höll på med denna typ av skatter. Det var mycket tydligt att just förmögenhetsskatten var den skatt som hade den överlägset bästa fördelningen (förstås).

  Fastighetsskatten har "alltid" mp varit motståndare till. Stora kåkar utan större lån beskattas ju via förmögenhetsskatten... Sättet att avveckla nu är inte så smart. Det borde ske stegvis istället för att undvika problem - dessutom hade man då under omställningsperioden kunnat ha kvar en regel som gör att fastigehtsskatten enbart får uppgå till t ex 3% av hushållets verkliga inkomst (innan avdrag etc).

  SvaraRadera
 9. Rättelse!

  Socialdemokraterna slirar inte. Det gör däremot Mona Sahlin, vår nyvalda partiordförande. Men vi får väl få henne på bättre tankar. Förmögenhetsskatten Skall återinföras 2010.

  SvaraRadera
 10. Tja, du Daniel, vi får väl se vem som slirar. Är rädd för att förmögenhetsskatten inte kommer att återvinnas.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.