söndag 1 januari 2006

ProVoka presenterar Birger Schlaug

Birger Schlaug, född 1949, är sedan mitten av 80-talet en stark profil i den svenska samhällsdebatten. Flera tusen föreläsningar, föredrag, krönikor och debattartiklar samt otaliga radio- och teveframträdanden har gjort honom till en av Sveriges mest erfarna debattörer och föreläsare om bland annat miljö och klimat.

Sedan 2001 har han inte kvar några politiska uppdrag - efter att i mer än 15 år varit partipolitiskt aktiv i De gröna.

Idag deltar han bland annat i SVT:s Nyhetspanel samt intervjuar författare i Kunskapskanalens (UR) serie
En bok - en författare - under de senaste åren har han gjort drygt 70 intervjuer. 


Birger skriver även böcker och krönikor förutom att delta i debatten genom sin blogg SCHLAUG.SE. Birger föreläser om bland annat miljö och klimat. Två föreläsningsserier pågår nu; dels en om Elin Wägner, dels en som heter "Skynda, skynda" där han väver samman klimat, ekonomi och livsfrågor. 

Birger har suttit i styrelsen för Ordfront och Elin Wägnersällskapet samt i Föreningen Rädda Tisnaren. Gör tillsammans med den brittiske sångaren Fred Lane föreställningen (D)elvis Presley.Birger Schlaug har skrivit flera böcker, bland annat:
Miljön, makten och friheten, som behandlar naturvetenskapens, kulturens och ekonomins påverkan på dagens samhälle.
Svarta oliver och gröna drömmar, i vilken Birger på ett ledigt sätt berättar om allt från ekonomiska sammanhang och genteknik till upplevelser från barndom och politik.
Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac, en kritikerrosad roman om Elvis, rockmusiken och tidens om var.
Berättelsen om Emily från Xinjiang, tillsammans med Emily Su Hadexia. Finns som nätbok, att läsa utan kostnad, här!

Birger har också medverkat i ett tiotal antologier, bland annat:
 • Välj energi! - om energisystemet.
 • Ombyggnad pågår - om kooperativ utveckling.
 • Det nya klassamhället – om ekonomiska drivkrafter.
 • Handbok i ekologi
 • Maskrosbarn - om Miljöpartiets historia
 • Det första fotstegets moder - en antologi om Elin Wägner.
Birger Schlaug var under åren 1985-88 samt 1992-2000 språkrör för Miljöpartiet de Gröna, ett parti han var med att grunda och utveckla. Han var riksdagsledamot åren 1988-89, samt 1994-2000.

Birger har varit nämndeman i Kammarrätten och innehaft uppdrag i bl.a. Exportkontrollrådet, EU-nämnden samt Sverige FN-delegation. Har även varit ledamot i den kommitté som arbetat med egendomsskatter, förmögenhetsskatter och fastighetskatter.
Lokalt har han varit ordförande i Vingåkers Volleybollklubb - som spelar i elitserien och har en stor ungdomsverksamhet. Styrelseledamot i Föreningen Rädda Tisnaren.

Birger skriver krönikor i flera tidningar bland annat Borås Tidning och Helsingborgs Dagblad. Han fungerar även som moderator vid debatter samt arbetar praktiskt med info- och mediestrategier. 


Birger är medlem i Elin Wägnersällskapets samt skriver en Wägner-blogg, där han bland annat recenserar hennes böcker och informerar om hennes liv.

Birger har dessutom skrivit manus till föreställningen (d)Elvis Presley – historien om Elvis, musiken och tiden som var, där han själv medverkar tillsammans med den brittiske sångaren Fred Lane. Birger gör även föreställningen Mess Of Blues, där han ensam tillsammans med en bunt unika inspelningar gör en föreställning i form av författarafton eller kulturafton som baseras på hans bok Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac.
Mikaela Holm/ProVoka /provoka@telia.com

33 kommentarer:

 1. Birger är Malins (min) idol! :))
  Gick förbi Peter Eriksson i Stockholm för någon helg sedan med min mor och mor frågade om jag inte skulle ta ett kort på honom då Malin är Miljöpartist men Malin svarade mor att: njäää.....hade det varit Birger så hade jag gått fram och frågat om man fick ta ett kort och skaka hand men Peter....nä....only Birger. Miljöpartiet är inte det samma....nu när han inte längre är där och sprider sin visdom.
  Men det sprids ju vidom här...så jag röstar på Miljöpartiet som vanligt men "hänger" här inne ;)

  SvaraRadera
 2. Jag vill ha tillbaka mitt miljöparti som jag röstade på på 80-talet! Att vara miljö-engagerad måste inte betyda att man är vänstervriden, är för homo-äktenskap och -adoptioner, vill ha en flumskola med mobiler och kepsar, och undervisning till alla invandrare på deras hemspråk! Eller vill ha globalisering, där människor flyttar fram och tillbaka över Jorden mellan länder, vilket inte är miljövänligt. Mp har helt spårat ur!!!

  SvaraRadera
 3. Roligt med någon som både är intresserad av natur och kultur, mijlöfolket är vaäl vanligen inte så roade av kultur.
  Roger i Ärla

  SvaraRadera
 4. Johan, jag instämmer vad gäller mp´s naiva skol- och integrationspolitik. Men i övrigt är mp´s ideologi bra fantastisk.

  SvaraRadera
 5. Birger - varför lämnade Du politiken? Nu skulle Du behövas för nu håller Miljöpartiet på att ätas upp.

  SvaraRadera
 6. Det var väl alldeles utmärkt att du lämnade sneseglarpartiet utan åror....

  SvaraRadera
 7. Hör dig i skrivande stund på P1, vilken bra sida du har här på nätet........

  m v h anders

  SvaraRadera
 8. Birger... skapa ett alternativ i politiken , det behövs NU......

  mvh

  Bengt L

  SvaraRadera
 9. Personligen kan jag ju nu undra över om ej Birger Schlaug skulle kunna överväga att göra en insats här ?

  SvaraRadera
 10. Bengt L: Jag kan bar hålla med.

  Birger du som verkar vara balanserad, vis & en person som kan uttrycka dig i tal & skrift utan en massa ordbajseri. Det är ju du som borde leda Sverige. Men vi kan inte rösta på dig, tyvärr.
  För du ställer inte upp( Ingen anklagelse)

  / Realist

  SvaraRadera
 11. Birger, det behövs ett miljöparti till, ett som ligger på vänsterkanten.
  Det är bråttom nu, jordens klimat är på väg mot en krasch om vi inte lyckas få finansledarna att byta spår. Billig energi har stulit många bra jobb på landsbygden t ex.
  Minst hälften ska ut på landet igen, arbetstiden kan halveras, så att vi får tid att engagera oss i livviktiga frågor och ta hand om våra barn och barnbarn.

  Brist på billig energi kommer att inverka positivt på mängden arbetstillfällen!

  Urangruvorna växer upp som svampar ur jorden i Afrika. I rössinggruvan har det brutits uran sedan 1975, en ny gruva har börjat användas, Langer Heinrich, den ligger dek´lvis i deras största nationalpark och snar öppnas ytterligare en gruva.

  Avfallshanteringen har backat till 70-talets "bergsäkra" lösning, förvaring i sprickfritt urberg.
  Kopparburkar och lera.

  Vi måste nu avveckla en reaktor om året fr o m nu. Ett beslut i riksdagen om detta måste komma omfående, så att finansvalparna hinner byta fot, vilket de gör, det tror jag att vi kan garantera.

  Kom igen, snälla! Hjälp oss!

  Diana Fernlund, Oviken

  SvaraRadera
 12. Håller delvis med Johan. Miljöpartiet har gått för mycket åt vänster. Jag känner att jag är mitten och vill att MP fortfarnade ska vara det. Tycker ändå i det stora hela att MP har en bra politik men att man betonar fel saker ibland som är trend messiga. Är inte så insatt i politik men tyckte birger var en mycket bra talare som jag blev berörd av. Gillar även per garthon.

  SvaraRadera
 13. Hördu Birger!

  Om du nu vill köra en jänkare så se till att pengar satsas på en vettig framställningsteknik för etanol. Att konvertera den lite äldre bilstammen till E85 är MYCKET enkelt och billigt. Med så mycket pengtar som fins för miljösatsning tycker jag att man borde göra en rejäl forskningsinsats på tillverkning av Etanol. Etanol har ALLA upptänkliga fördelar som drivmedel inklusive att det är enkelt att konvertera ALLA befintliga bensinbilar!!
  Ingvar

  SvaraRadera
 14. Måhända Aktiv ValSamverkan kan vara någonting att fundera på - inför valet 2010, kanske...

  SvaraRadera
 15. Jag har läst bloggen och tycker den är bra.

  Kul med Lewi Pethrus och jag håller med dig,dom som är där nu lever i en annan värld.

  Det är lätt att glömma sin egen historia och var man kommer i från och dom privilegier det kan ha med fört.

  Till sist bra blogg, även om vi delar samma övertygelse.

  Troende med människa.Thommy Bergenwall.

  SvaraRadera
 16. Hej
  Hade varit intressant att få höra dina åsikter om http://www.thezeitgeistmovement.com
  Finns även en svensk språkig sida
  http://www.thezeitgeistmovement.se

  Ladda ner gratis filmen Zeitgeist Addendum.

  mvh Vigfus

  SvaraRadera
 17. Tack för att du lagt tillbaka den oemotståndliga bilden. Du blir bara läckrare med åren. ;-)

  SvaraRadera
 18. Hej Birger! har du kvar ditt ställe i Bessinge, som jag ofta passerade på mina färder inom hemtjänsten i Skåne?
  Jag röstade på miljöpartiet redan på 70-talet var grönavågare och anti kärnkraft. Blev hånad -ingen idé att rösta på flumpartiet, de kommer ända aldrig in i riksdagen, men nu äntligen kanske! Tycker din blogg är toppen antagligen för att det mesta som här skrivs överensstämmer med mitt eget tänkande;-) keep on keep on!

  SvaraRadera
 19. Birger,
  du har visat på ett visst förnuft innan. Kan du få lite saklighet i detta med klimatet, för tror inte det finns något annat politisk ämne som så liknar religionen och där fakta och sakvetenskap så konsekvent tycks undvikas. Man har slagit fast dogmer vars grund är hypoteser, det blir så fel och ofta miljöfel. När det finns så mycket viktigt att ta tag i inom miljön.

  SvaraRadera
 20. De rödgröna borde lansera Schlaug som statsministerkansidat! Schlaug är den ende politikern som när visionerna samtidigt som han har kurage att stå med båda fötterna i dagsmyllan.

  SvaraRadera
 21. I bland undrar jag varför MP valt att ha begränsning på hur långe man får vara språrör. Hade du, Birger, fått vara kvar hade jag garanterat varit mer intresserad av att se vad MP har att erbjuda.
  En man i din kaliber med dina åsikter, inger stor respekt i mitt, annars så, uttråkade intresse för politik.
  Din senaste debattartiklel på svtdebatt.se, bekräftar mina misstankar... du ÄR intelligent och ser vad som krävs för att stävja lite udda situationer. Tyvärr har samtliga partiledare inte varit lika klarsynta som du, och det är därför vi har den situation vi har just nu.

  Ha det bra och fortsätt med dina debattartiklar!

  SvaraRadera
 22. Vi tittar åt fel håll! Peakoil, den i särklass enskilt största frågan i vår tid http://www.asposverige.se/ och som kommer att leda till ekonomisk och politisk kollaps i vår absoluta närtid. Köp och läs Michael Ruppert och se filmen Collapse.

  Växthuseffekten och 6 grader högre temperatur. Vänta lite 3,+ något kanske eftersom klimatmodellerna IEA bygger sina prognoser på grundar sig på att vi fortsätter att öka energiförbrukningen i samma takt som nu. Enda positiva är att det är matematiskt omöjligt. Vi har nått Peakoil, det finns inte så mycket energi kvar, även om någon önskar, för att fortsätta uppvärmningen. Läs energikonsumtionen och i den takt IEA räknat på. Nolltillväxt, missväxt och kollaps är närmare än ni tror. Undersök frågan och håll rullgardinen uppe.

  SvaraRadera
 23. Vadå avdankad? Du fick ju sitta med vid Götaplatsen i direktsändning inför valet. Eller hur? Var det inte Sveriges framtidshopp som satt där? Jag menar om du blir 122 år, ja då är du mitt i livet just nu!

  SvaraRadera
 24. Hej Birger såg din intervju med killen som hade skrivit en bok om Azorerna på kulturkanalen.

  Så intressant program så många bra intervjuare och författare. Kunde du inte ha frågat honom lite mer om tidigare kataklysmer i området. Det är ju trots allt området där Plato hävdade Atlantis låg. Du kan hitta antydningar av en sjunken ö på Google maps, och en video över det hela på Youtube.

  Har du någon gång funderat över om vår uppvärmning och växthuseffekt har mer med yttre än inre faktorer som koldioxid utsläpp att göra?

  Vi skall givetvis värna miljön och minska utsläppen av växthusgaser.
  (PS Mer bra intervjuer, ser jag framemot, lite förvånad att du hade blogg, såg en intervju där jag kanske missuppfattade dig som lite av en teknikmotståndare)
  Mvh Jonas

  SvaraRadera
 25. Jonas, författarna till boken tog inte alls upp Atlantis och jag tror inte att den jag intervjuade, som är geolog, var insatt i frågor som låg utanför hans ämne och inte ingick i boken.

  Självfallet finns det yttre faktorer som påverkar klimatet. Det finns ingen som anser något annat. Så hinken är av naturliga skäl ganska välfylld med sådant som påverkar vårt klimat - att då fylla på ytterligare genom vårt sätt att släppa ut koldioxid i atmosfären gör att hinken blir överfylld. Om du förstår hur jag menar med den bilden.

  Teknikfientlig? Nej, sannerligen inte. Problemet är att vi använder teknik på ett destruktivt sätt allt som oftast - och saknar debatt före teknikskiften eftersom man då inte vill samtala om besvärliga frågor. Jag tror att t ex gentekniken hade kunnat användas betydligt mer genomtänkt om man vågat debattera den innan den blir praktiskt genomförd.

  SvaraRadera
 26. Hej Birger, träffade dig för några år sedan då du höll en föreläsning på SV i Botkyrka. Just nu sitter jag och läser några blogar och hamnade på din. Läste "Tankar om skolan", när sa/skrev du detta? Det stämmer ju så enormt bra in idag. Har en dotter som är lärare och inför detta läsåret fick hon besked att klasserna skulle bli upp till 35 elever. Helt vansinne! Hur ska en lärare ha tid med 35 elever? Ofta finns det ju också ett par med speciella behov i klassen. Dessa elever får ju ingen hjälp, att ge dem mer tid har ju ingen lärare möjlighet till. Extra resurser saknas ju ofta i skolan - man har inga pengar.
  Du skrev att en skollunch inte fick kosta mer än en kopp kaffe. Jag har alltid jämfört vad får en lunch kosta på ett fängelse kontra skolan. För mig säger det vilken grupp vi i samhället prioriterar. Fångarna kan ju strejka:) men det kan ju inte eleverna. Det är ju lag på att de måste gå i skolan, annars hamnar de väl så småningom på fängelse och får dyr mat.
  För mig kan man hålla på med diskussioner angående reformer hit och dit, betyg eller inte, standardprov från klass si eller så, ny matte (tidigare beprövad i USA och skrotad) m.m., men den största förändringen borde vara SMÅ KLASSER, FLER VUXNA I SKOLAN, EXTRA RESURSER DÄR DET BEHÖVS, BÄTTRE ARBETSMILJÖ.
  Det är ju dessa individer som ska ta hand om oss gamla, då måste vi ta hand om dem. Om vi ignorerar dem så ignorerar de oss. Jag gillar uttrycket ”Saku bona” - ”Sikhona”.
  Tack för ett bra inlägg. Mvh Kerstin Sima

  SvaraRadera
 27. Det var någpn som skrev att vi behöver ett nytt miljöparti, darför att den befintliga har gått åt vänstern. Jag förstår inte kommentaren. Miljöpartiet har inte alls gått åt vänstern och att gå åt vänster är vad ett behövligt miljöparti måste göra. Att gå åt högern är att ställa upp på tillväxt, konsumism, onödigt arbete och en toljning av ekonomi som förvaltning av pengar, inte av materiella resurser. Att gå åt vänster innebär inte att blli kommunist eller socialist. Vi behöver en ny Marx son ger oss en analys av vår situation som inte manipuleras och utvecklas till diktatur och resursförstörelse, såsom de hittillsvarande vänsterpartierna har gjort. Det saknas en sund politisk grund som inte bara ser kampen mellan olika klasser utan framförallt mot en hänsynlös bruk av vår naturmiljl och av människors arbete.

  SvaraRadera
 28. Hej Birger.

  För en tid sedan talade du om skatter. Om hur man ska beskatta omsättning istället för inkomst tex - om jag minns rätt. Jag har försökt hitta någon text om detta men lyckas inte. Har du någon länk?

  SvaraRadera
 29. Bortsett från annat, tycker jag att även du ska byta upp dig till Wordpress. Mvh.

  SvaraRadera
 30. LennART Frostesjöons nov. 14, 05:50:00 em

  hej birger!
  bra utfrågning av Björn Forsberg kring hans bok Omställnings Tider. Tycker att du kunde varit lite hårdare, kring hur vi i Sverige skall göra. En företeelse som helt glöms bort i hans bok är Kolonirörelsen, som både lever upp till de ekologiska, sociala samt ekoomiska perspektiven. Om du ej har läst den, så rekommenderar min nuvarande favorit Skönhetens Befriels av Morten Skriver, http://igenom.se/Bilder/Skonhetens_befrielse_Morten%20Skriver.pdf
  Dessutom Richard Sennetts böcker The Craftsman samt Together. http://www.richardsennett.com/site/SENN/Templates/Home.aspx?pageid=1 /LennART

  SvaraRadera
 31. Jag har börjat läsa en av dina bloggar men har tyvärr inte tid att läsa hela nu.Det jag noterar är att du ställer miljön mot tillväxt vilket man inte behöver göra.Ta din blogg som exempel på 80-talet hade du varit tvungen att trycka upp den och ge en kopia till alla som hade haft intresse av att läsa den.Samma kan man tänka sig med tidskrifter som tar betalt.Värdet består i digitalform men resurserna frigörs.Det är det som är tillväxt att göra mera med mindre resurser inte felaktigt som många tror förbruka så mycket som möjligt.Ett annat område Tillväxten kommer att lösa är kraftindustrin och elproduktionen,vätgas till bil industrin med mera.Du är antagligen motståndare till kärnkraften men den är framtiden.Inte som den är uppbyggd i dag som skapar "problemavfall" som måste lagras i 100.000år.Det skulle vara direkt oansvarigt att använda den om det inte var för att det är en riktig guldgruva när nästa generations kärnkraft är på plats.Då kan vi nämligen ta 100 gånger mera energi ur den och reducera avfallet till en livslängd på några generationer men samtidigt på energi ur den i 1000tals år till noll i kostnad och så existerar avfallet redan så det ekologiska fotavtrycket blir obetydligt.Dessutom kan tillväxten ta gruvproduktionen utanför biosfären så för mig är tillväxt miljövänlig.

  SvaraRadera
 32. Jag skall komplettera med en annan blogg här jag läser då och då http://gunnarlittmarck.blogspot.fi/search/label/Energisystem.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.