måndag 16 mars 2009

Glina gillar allt sämre ljud...

KULTURVECKA... Hrm, packar just för rockturné och kom på att CD-skivan har fyllt 30 år. Den lär inte gå till historien som något man älskade. Åtminstone inte om man var med på vinylens tid.

Märkligt, och på något sätt tragiskt, är att CD:n ersatts av mp3-filer med mindre välljud. Tidigare var det ju självklart att för varje tekniskt framsteg så skulle ljudbilden bli allt bättre, med högre upplösning, flera kanaler, mer levande.

När det gäller rörliga b
ilder så tycks vi gå åt det hållet: från video, till dvd och nu blu-ray. Men med musik: tvärtom.

Varför jag skriver om detta vet jag inte... Kanske för att jag tycker det är tragiskt ur ett nostalgiskt perspektiv - med tanke på hur många timmar i hamnen man slet med kaffesäckar för att få råd att köpa bästa Tandbergs bandspelare och riktigt bra högtalare från BO.

Och nu, som en spark i ändan och kniv i ryggen och slag under bältet, får man läsa att glina gillar oljud istället för välljud...:-)


Musikprofessor Jonathan Berger utför årligen ett experiment med studenter på Stanfords universitet. De får lyssna på musik från slaskig mp3 till högkvalitativa högupplösta eleganta ljud från typ dvd-audio. De föredrar allt mer det förstnämnda. Shit happens!

Nu tar jag iPoden (med slaskigt mp3-ljud, tillverkad i taskig arbetsmiljö i Kina för ett amerikansk företag som snor vinsten) och drar på rock-turné med Fred Lane, mannen från de där öarna i Atlanten där man födde fram en sopa som Tommy Steele!

Tillsammans leder detta till att jag känner mig som en hycklare... Men, som sagt, shit happens!

10 kommentarer:

  1. Hihi! Trösta dig med att öronen inte klarar av så mycket välljud, är det inte du som brukar säga att människan är bara bäst på en sak: att vara människa. Och hos denna art är ljusintag något ganska dåligt utvecklat...
    Lycka till med turné, trevligt att ni ställer upp och spelar på fängelser! Antar att publiken får sig lite goda antirasistiska budsdkap med sig, om jag försått showens hemsida rätt.

    SvaraRadera
  2. Det finns ju många bättre format än MP3, t.ex. Ogg Vorbis och Flac.
    Bättre ur teknisk och sammhällsekonomisk synpynkt, då de är öppna format... Om du inte gillar ljudåtergivningen är det fritt fram att ändra på dem...

    Chansen att det någonstans finns någon HiFi entusiast som också kan koda för datorer är ju inte så försvinnande liten...

    SvaraRadera
  3. Jag känner igen mig i bilden. Jag orkar inte köra high-end Flac, eller ens OGG, eftersom jag trivs med min spelare som inte är optimerad för det. Hade OGG kommit tidigare och vunnit mark hade det kanske haft en chans. Som så ofta är det inte det bästa formatet som vinner konsumenternas hjärtan. Jag tror det har lite att göra med att man är ute efter funktionen mest - och man får ju med mer musik desto mer komprimerat det är. Mp3 låter ju inte skit - Brandenburg optimerade ju trots allt komprimeringsalgoritmen efter Suzanne Vegas Toms Dinner. :) Dessutom finns det nån slags markering mot ljudsnobberiet i mitt fall - jag tycker helt enkelt inte den lilla förbättringen i ljud jag får om jag köper utrustning i 150 000 kronors klassen är värd de pengarna - utan fortsätter njuta av mina ärvda gamla Radiola-högtalare som jag haft från när jag gick i 6an. Konstigt nog har ljudnerdar oftakommenterat att jag har bra ljud hemma - och då har jag TEJPAT en högtalare, och avlägsnat ett av två mellanregister i en annan och limmat på membranet. Återanvänding in i det sista alltså - och väldigt kul att berätta när man fått kommentaren av såna som kan!

    Det är lite som att jag gillar att ha lite trasiga kläder på mig för att det visar att jag använt dem väl o länge. Och de fungerar ju trots allt.

    Kortfattat skulle jag kunna säga - LP, rullbandspelare körs lite då och då för att det är en vacker ritual. CDn som medium är helt ointressant och osexigt. Då kan man lika gärna köra dator allena. Vilket jag gjort sen 99.

    SvaraRadera
  4. All denna ljudåtergivningsteknik är ju en styggelse för MILJÖN! Och uppmanar dessutom till SHOPPING! Hur ser du som ”utshoppad” på fenomenet, Birger? Hur konsekvent är du, egentligen?

    Tacka vet jag tidlösa instrument – utan el och utan kommers!

    SvaraRadera
  5. En lövad dansbana på landet.

    Dragspel, fiol och vanlig gitarr. Ibland förstärkt med banjo. (Högtalare kunde vi inte stava till.)

    Var vi, dåtida ungdomar, olyckligare, än vad ni är idag?

    N

    SvaraRadera
  6. Glina gillar allt sämre ljud, och tiden går. Sic transit gloria mundi. Det är något jag inte förstår. Den högra vägen övergår i den låga. Kamelen och nålsögat.
    De rikaste har det svårt just nu, de är alienerade, men alla ska med i samhällsgemenskapen. Kan tolvstegsmodellen vara något för Vallenbergarna. Vi kan inte lämna de giriga i sticket, de rår ju inte för, till vilken värld de föddes.

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentarer, råp och tips!
    N: Nej...
    Solweigh: Hur konsekvent jag är? Ja, du, till en viss gräns. Men en Ipod är jag begåvad med, även om den är ganska många år gammal vid det här laget.
    Instrument utan el och utan kommers... Jodå, det är kanon det!

    SvaraRadera
  8. Yeah!Let the good times roll,Birger! Janne M .Götet

    SvaraRadera
  9. Det finns ett annot fenonom som gör att ljudet blir sämre förutom all komprimering av ljud:
    http://www.turnmeup.org/
    Kika in den korta youtube videon. Det är också därför varför många audiofiler föredrar LP framför CD..man kan nämligen inte sabba upp ljudet som på CD p.g.a. fysiska begränsningar.
    jy

    SvaraRadera
  10. Jag haller inte med dig om att detta inte skulle inkludera video.

    Personligen har jag borjat titta pa streamade filmer och serier over internet och de ar sjukt mycket samre kvalitet.

    Ta bara youTube... hur manga ar inte beredda att ersatta kvalitet med utbud och tillganglighet.

    /Max

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.