onsdag 16 december 2015

Kol

När jag ändå är inne på det här med kultur - se gårdagens blogg - i vid bredd så är det lika bra att meddela att det var hundra år sedan Dan Anderssons Kolvaktarens visor kom ut. Allt kol är inte av fossil karaktär.

Det är i Kolvaktarens visor både Helgdagskväll i timmerkojan och Jag väntar vid min stockeld finns. Varför inte avsluta dagens kulturinslag med att Fred Lane sjunger just Dan Andersson?

12 kommentarer:


 1. Originaltext: Rudyard Kipling
  Svensk text: Olavus Wold
  Musik: Dan Andersson

  Roligt att sjunga refrängen "tvåspråkigt"!

  Fred Lane

  SvaraRadera
 2. Fint! Nej, varför hålla det "rent" svenskt? Det finns väl inget sådant? Ingen svensk kultur, bara andra kulturer.
  Inte ens Dan Andersson, som tonsatte sina egna visor och använde sig av pseudonymen Black Jim ibland, var egentligen svensk? Inte Fred Lane heller förstås, som tydligt visat, att han hatar allt vad anonymitet innebär på nätet. (Grekiskt för falskt namn "pseudonym")

  Joakim Thåström i sin tur sjöng sången om Black Jim dvs. Dan Andersson. Så kan vi verkligen lita på att det är Fred Lane på bilden? och att det är han som sjunger refrängen "Tvåspråkigt!" ? Nej ser nu att det är "greengrass"! under pseudonymen Fred Lane! God kultur kan vara obegripligt. Den kan vara anonym. Och är det ofta. Det finns också dålig kultur (mindre bra).
  Men en sak är sann, den blir inte mindre bra anonym. Är det bra så är det!
  Och mannen som sjunger och spelar gör det bra! Han ser trevlig och snäll ut också.

  Lisbeth  SvaraRadera
  Svar
  1. Så varför inte i dagens kulturinslag lägga in Thåströms "Black Jim" Också?
   Så att det handlar om Dan Andersson.

   Radera
  2. Nej, Lisbeth, det är mycket inflöde med människor och idéer. Själv blev jag 1994 den mest kryssade riksdagsledamoten med invandrarbakgrund.

   Radera
  3. Ja det vet vi! Och du är bra. Det är inte det. Svensk kulturhistoria är intressant att bevara. Den unge Dan Andersson sägs ha skickats till Amerika, för att undersöka möjligheten till emigration. Av vad jag läst fann han inte gräset grönare på "andra sidan". Utan tvärtom. Thåströms "de kommer från fabriken" och man önskar att de fått några fler år till, får mig att vilja veta mer om vad hände dem som blev kvar. Ja det är mycket inflöde med människor och ideer. Så är det. På gott och ont. Kulturhistorien skrivs om.

   Lisbeth

   Radera
  4. Nej, Lisbeth, det är inte så att jag hatar "allt vad anonymitet innebär på nätet."
   Varför överdriva?
   Det rör sig snarare om avsky för en del saker - inte allt! - som skrivs anonymt.

   Fred Lane

   Radera
  5. Pseudonymen greengrass uppvisar samtliga nödvändiga beståndsdelar för att kvalificera sig som troll.

   Radera
 3. Jag bestämde mig för att blunda och lyssna till innehållet. Det var bra, trots att den som framförde innehållet förblev anonym. Vem är Fred Lane?

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bred repertoar, såg en jättebra föreställning i Göteborg med Birger Schlaug och Fred Lane som hette Delvis Presley. https://vimeo.com/85069777
   (Ursäkta länken, men den är ren)
   Mette

   Radera
  2. Vet ej. Men: Skönhet är inte tillräckligt för att laga god gröt.(Estländskt ordspråk)

   Radera
 4. Får man "ämnes-fly" lite? Min ämnes-flykt gäller den bisarra "filosofiska debatt" (s)-media ägnar sig åt, med pannor i djupa veck, där man verkligen "försöker förstå" väljar-flykten. Kan dom inte bara gå ut till närmsta busskur & fråga första bästa icke-medelklassiga person om orsaken? Och få snabba svar typ: "-Jamen (s) har ju slutat med välfärd för länge, länge sedan, fördelnings-politiken är avskaffad, rättvisa ett okänt begrepp, man kör med borgerlig skattepolitik & lånar för att finansiera invandrings-politiken! Hur kan någon tycka att opinions-resultatet av allt detta är obegripligt, DET är i så fall det enda totalt obegripliga!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. (rättelse: " & överväger tydligen att låna för att finansiera invandringspolitiken!" skulle det ju ha stått i texten).

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.