tisdag 15 december 2015

Skruvar lösa

Förra tisdagen skulle Jean Sibelius fyllt 150 år. Vilket skändligen inte uppmärksammades på den här bloggen.

När man vill värna ett visst mått av melankoli - jo, det kan vara behagligt ibland - är Sibelius ett säkert kort. Finsk tungsinthet, kanske man kan definiera hans musik som sprungen ur. (Att han var svenskspråkig, så finsk nationalikon han än är, vill få finska vänner begripa).

Själv är jag mest förtjust i ett stycke som inte tillhör de mer uppskattade, fjärde symfonin från 1911. Den lär, enligt Mats Liljeroos på Hufvudstadsbladet, vara av sådan art att det var "många som mer eller mindre öppet ansåg att den gode Sibban hade en skruv lös..." Det visste jag inte. Här är skruven:För er som vill gotta er i melankoli en dag som denna kanske ett annat stycke, sjungen av en som - likt Sibelius, hur var det nu med den där tyskvänligheten? - nog har politiska åsikter som tyder på lösa skruvar. Men den här låten och den här rösten är likt förbannat som skapade för varandra:


Apropå lösa skruvar så drabbades Elvis, under sina värsta år i Hollywood, av filmmusik som han inte stod ut med, usla låtar med usla texter... Här har han svårt att stå ut:

8 kommentarer:

 1. Annars är den här också rätt hyfsad.

  https://www.youtube.com/watch?v=F5zg_af9b8c

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag klickade på Sibelius, men omedelbart började Frank Bruno - ett av många "hopp" i den engelska boxningsvärlden - försöka sälja en produkt som hjälper britter utomlands att fixa sin ekonomi.
  Detta skulle pågå i 20 sekunder. Jag stängde av efter 3.
  Nu är jag melankolisk - stort tack!

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv drabbades jag av Scans pighamskinka, synnerligen melankoliskt, särskilt för offret som aldrig fått se dagens ljus, där de levt på sin kvadratmeter per gris, innan den skitiga slaktbilen skulle äntras. Om ens då. KRAV-skinka är ett minimikrav.

   Radera
 4. P.S.
  Sedan kraschade Firefox. Därför blev det dubbla kommentarer. Misstänker att "Anonym" har smittat min dator.

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens ett bra försök.
   I just i ditt fall handlar det mer om skräp framför tangentbordet än om att Anynomous skulle ha smittat din dator.

   Radera
 5. Livet. Döden. Så långt sträcker sig min förmåga att förstå franskan. Men inte ett ord längre. Därför vore det bra om Birger, som jag vet kan franska, i stora svep summerar texten på svenska.
  Gt

  SvaraRadera
 6. Ser att regeringen är beroende av SD:s stöd för att få igenom sitt förslag om id-kontroller.Det får nog en och annan gammal hippie att rynka på pannan?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.