onsdag 8 december 2010

Nominera till årets ProVoka-pris

Dags igen. På Luciadagen klockan 06:00 beslutas vem som skall få årets ProVoka-pris för bästa och mest samhällsnyttiga provokation. 

Priset instiftades förra året och många nomineringar kom in, men juryn var enig: Djurrättsalliansen fick priset för ett "lysande, kyligt och långsiktigt arbete - utan inslag av våld - som upplyst och påverkat samhälle, bransch och politiker på ett sätt som medier och myndigheter misslyckats med, och kanske inte ens ville".


Nu är det således dags igen, nomineringar mottages tacksamt till provoka@telia.com. Skriv nominering i ämnesrutan.

28 kommentarer:

 1. Frihet för allaons dec. 08, 08:48:00 fm

  Jag nominerar de rättsvårdande instanserna i Sverige. Trots en mediahets utan dess like som enbart byggde på partisk information stod de rättsvårdande instanserna fria, någon som i dagens värld får anses vara nästintill en ren provokation. Ett år efter att den sk. djurrättalliansen gått till sitt första anfall i skydd av mörkret och anonymitet har samtliga åtal lags ner eller har de åtalade blivit friade i rätten.

  SvaraRadera
 2. Vi, ett antal grisar och andra oskyldiga djur, som just nu sitter i dödsceller i väntan på slutet, får med signaturen "Frihet för alla" ett hopp om ett liv även efter jul.

  Tack, du käre medvarelse!

  SvaraRadera
 3. Apropå djurrättsalliansen:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4193485

  SvaraRadera
 4. Frihet för allaons dec. 08, 11:51:00 fm

  Ja, det är ju uppenbart att jag och ProVoka har fullständigt olika uppfattningar kring orden "utan inslag av våld"... På grund av detta drar jag tillbaka min nominering då det annars skulle kunna uppfattas som jag anser att de rättsvårdande instanserna i Sverige ägnar sig åt hot, skadegörelse och trakasserier, med tanke på vilket "fint" sällskap de skulle hamna i vid en vinst.

  För frihet, demokrati och männskliga rättigheter! Mot våld, utpressning och terror!

  SvaraRadera
 5. Wikileaks och dess grundare Julian Assenge tillsammans med Mannings för deras avslöjande hur den verkliga "diplomatin" fungerar. Det skulle sitta klockrent.

  SvaraRadera
 6. Får man nominera dig för årets provokation på socialistiskt forum?

  Vänstern behöver vakna och skakas om, om vi ska få någon idédebatt i det här landet. Högern har ju för länge sedan abdikerat till förmån för marknaden så det är ju endast de förra man har något hopp till!


  Det var klockrent!

  SvaraRadera
 7. Västgöta-Bengtssonons dec. 08, 12:17:00 em

  Årets provokatör är utan tvekan Försvarsmakten.

  De har på kort tid provocerat fram en upprorsstämning i hela Västra Götaland.

  Ena dagen ska de plocka ner vindkraftverk som stått i ett decennium, och förbjuda nybyggen, samtidigt som de försvarar sitt handlande med rasistiska uttalanden:

  http://haagman.wordpress.com/2010/11/11/krigsmakten-mot-vindbruket/


  Andra dagen ska de locka Natotrupper till övningsbombning i den Natura 2000-klassade Vättern, dricksvattentäkt för hundratusentals människor...

  http://www.bevarabrevik.se/

  Man undrar om de ännu inte läst Den larmande hopens dal av Erik Andersson? Försvarsmakten brukar ju vara bra på att kartlägga sina fiender, men de måste missat en pärla...

  Västgötaupproret kommer allt närmare...

  http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/originell-och-genial-bild-av-svenskhet_1587311.svd

  Eller skulle det vara en positiv provokatör?

  Då är steg 3 givna! Eller blir det jäv?

  SvaraRadera
 8. en given kandidat är Per Ström som via sin blogg Genusnytt.se kämpar för verklig jämställdhet och att kvinnorna skall slippa offerkoftan.

  SvaraRadera
 9. Skulle vilja nominera den norska Nobelkommitten, Genom att ge fredspriset till en kontroversiell person har de fått flera länders deligationer att stanna hemma från festligheterna, med minskade utsläpp som följd.
  Superbra!

  SvaraRadera
 10. ge per ström Wägners väckarklocka i stället för nåt provokapris. han behöver den!

  SvaraRadera
 11. Kanske inte just Julian Assange, men däremot Wikileaks!

  SvaraRadera
 12. Mona Sahlin som dristade sig att säga vad hon tänkte i sitt avslutningstal. Absolut inte LO Vanja som först kramade om Mona och sedan gick till media och protesterade mot vad Mona sagt. Falskspel på högsta nivå.

  SvaraRadera
 13. Per Ström med Genusnytt skulle vara ett bra val.

  SvaraRadera
 14. Frihet för allaons dec. 08, 03:07:00 em

  Anonym 12:02
  Julian Assange, smakfullt må jag säga... Men, men allt är väl bara en enda stor konspiration ledd av ett samarbete mellan CIA, MI6, BKA, SÄPO med flera, för att en "hjälte" av hans rang kan väl inte göra något illa?

  Utöver det nominerar jag samtliga deltagare i FS18 och FS19 som så förtjänstfullt har kämpat för andra människor frihet under året. Det är i dagens värld väldigt provokativt.

  SvaraRadera
 15. Värdig kandidat:

  MONA NILSSON för sin bok MOBILTELEFONINS HÄLSORISKER.
  Fakta om vår tids största miljö- och hälsoskandal.

  SvaraRadera
 16. Tack för nomineringar, en del på bloggen och drösvis på mejladressen. Fantastiskt!

  Till signatur Frihet för alla: Jag förstår hur du menar, men vill nog ändå påpeka att den provokation som Djurrättsalliansen gjorde skapade nya rutiner både inom branschen, inom kontrollorganen och kanske också lite nya vanor hos konsumenter. Jag menar också att man måste se skillnaden mellan Djurrättsalliansen avslöjanden och de intrång som gjorts på minkfarmer där man också släppt ut minkar. Min kritik mot detta har alltid varit hård - i själva verket är det just sådana utsläpp som förhindrat ett beslut i riksdagen om förbund mot pälsfarmer i Sverige. MP hade fått klartecken på detta under vår första budgetförhandling efter valet 1998 - innan vi han offentliggöra en uppgörelse släpptes massor med minkar ut och regeringen backade för att inte ge sken av att man gav efter för terrorverksamhet och skadegörelse. Jag förlåter inte de som förstörde hela frågan, slog undan benen på ett hårt politiskt arbete för att få stopp på bland annat den helt oanständiga minkhållningen - en verksamhet som strider helt och håller mot svensk djurskyddslag.

  SvaraRadera
 17. Birger.

  Kan det vara så, att Djurens befrielsefront, eller vad den heter, var utskickad från minkfarmarnas läger i avsikt att sabba en förbudslagstiftning?

  Långsökt? Ja. Men totalt otroligt? Nej. Eller?

  SvaraRadera
 18. Birger:

  Kollade du länken jag tipsade om tidigare? Djurrättsalliansen sysslar tydligen med utpressning och beskyddarverksamhet mm.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4193485

  SvaraRadera
 19. Peter, jo jag har sett det och har också uppfattat att alliansen svarat på det. ProVoka:s pris ges för en provokation som påverkat samhället i god anda - inte för allt annat organisationen eller peesonen har gjort eller gör.

  SvaraRadera
 20. "Bästa och mest samhällsnyttiga" ?
  Hänger inte riktigt med. Hur kan ni tycka att någon som driver tesen att det råder ett "mansförtryck" har gjort sig förtjänt av en utmärkelse för samhällsnyttig provokation ?
  Birgers tal på socialistiskt forum var ganska modigt, men knappast provocerande.
  Letar febrilt efter någon som verkligen handgripligt provocerat tillväxt och nyliberalism, någon som oväntat och konkret handlat tvärs emot gängse normer, någon som avstått från en given framgång på marknaden till förmån för kvalitet och mening. Skall fundera vidare, hittills inte kommit på någon.

  Annars ligger "Annelie" (på denna blogg) bra till - med sitt underifrån-sociala-rörelser-perspektiv - nog så provocerande, när vi hela tiden går och väntar på att lösningen kommer "uppifrån".

  Eric

  SvaraRadera
 21. Schlaugs provokation på socialistisk forum var så grav att vi alla, som jag kände till, talade om det han sagt. En god provokation, men kanske inte lämpligt att Provoka priset till sin egen huvudperson.

  SvaraRadera
 22. 07.21 Birger har varit grön i 30(?) år, dvs varken höger eller vänster. Inte är det väl så provocerande, eller förvånande, om man då uttrycker sig kritiskt mot ett fack som blivit en del av etablissemanget. Men det var fräscht, att i en sal till bredden fylld av fack-vänsteranhängare, inte linda in och springa med.
  Årets fräsching ?
  Eric

  SvaraRadera
 23. Tack tack Secher, men här är några som uppfyller det du söker:

  Bergatrollen och den ickekommersiella frizonen Magasinet i Nyköping. På Facebook återfinns de under "Vi som stöder Bergatrollen"

  Finns många sådana initiativ. En annan favorit är Hardqueer i Malmö.

  Annelie

  PS. Angående att kvinnors offerkofta (som vi själva kan ta av, tack) och "genus snarare än bara kvinnor" så hittar jag det i feminismen, inte i antfeminismen. I feministisk forskning och aktivism finns inte så lite protest mot det mansförtryck som pågår när det gäller t.ex. rätt till vårdnad av barn, våld mot män etc. Genusbegreppet utvecklas inom feminismen och står inte i motsats till det, eller utanför.

  SvaraRadera
 24. Sedan har vi ju Uppsalabor mot Rasism och SNAIV (STOPPA NAZISMEN - aktivt ickevåld), men deras poäng är väl att _inte_ provocera... (Vilket i och för sig är jäkligt provocerande för dem som vill att antirasister ska vara bråkiga.)

  De har förresten otroligt bra aktioner i Salem nu på lördag (de kontaktas via sina hemsidor) i samband med att nassarna marscherar där igen. Så vitt jag vet går det att ansluta sig om man gör det snarast bums.

  Annelie

  SvaraRadera
 25. För den som är nyfiken, se intervju med SNAIV ikväll torsdag på TV4 kl. 19. /Annelie

  SvaraRadera
 26. Mona Nilsson - som verkligen verkar ha lidit för sin övertygelse.

  Stämmer det att hennes man har stöttat henne ekonomiskt under alla de år som hon har grävt?
  I så fall borde de två få priset tillsammans.

  SvaraRadera
 27. WikiLeaks bör väl vara en synnerligen stark kandidat. Det som har kommit ut om allt hemlighetsmakeri som bedrivs mellan USA och andra länder har verkligen visat på vikten av att vi medborgare måste återta makten och inte bara fungera som röstboskap, vilket tydligen är vad "medelstora hundar" som Bildt tycker är vår roll.

  SvaraRadera
 28. Tack för alla nomineringar, ni kan fortsätta till midnatt till måndag. Beslutet offentliggörs tidigt på måndag morgon, klockan 06.00.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.