söndag 13 december 2009

ProVokas pris 2009En provokation i allmän mening kan vara när en part gör något för att medvetet framkalla handlingar eller tankar. ProVoka, som jag är delägare i, delar ut priset till den eller de som på ett kvalificerat sätt, utan inslag av våld, lyckats påverka normer, samhällsdebatt och reella beslut i etisk och hållbar riktning.

HÄR skrev jag om Djurrättsalliansens avslöjanden.
HÄR finns kapitlet "Var går gränsen mellan djur och människa?" ur min bok Svarta oliver och gröna drömmar.


23 kommentarer:

 1. Modigt av en före detta toppolitiker att utse en organisation som gränsar till terror och gör inbrott för att uppnå sina syften. Modigt? Eller bara dumt och farligt? Det sistnämnda anser jag ligga närmare till hands. Man kan kräva mer av en beslutsfattare, även om denna anser sig vara "avdankad"!

  SvaraRadera
 2. Bra motivering! Håller helt med.

  SvaraRadera
 3. "Man kan kräva mer av en beslutsfattare, även om denna anser sig vara "avdankad"!" skriver anonym 10:58.

  Kan man kräva mer än att måna om samhällets mest försvarslösa? Uppochnervända världen?

  SvaraRadera
 4. Bra motivering! På pricken!
  Kravcertificerad

  SvaraRadera
 5. Ibland är krig nödvändigt, sa Obama med flera krigsherrar före honom.

  Ibland är inbrott nödvändigt, säger den som inte släpps in att skåda svineriet.

  Som nybliven medlem i Djurrättsalliansen, kan jag bara tacka Pro Voka å det varmaste!


  Grönare tankar

  SvaraRadera
 6. terror? haha. längre bort från terror kan man inte komma i strategi, genomförande och syfte.

  SvaraRadera
 7. "terror? haha. längre bort från terror kan man inte komma i strategi, genomförande och syfte"

  Tycker jag passar bra in på politiker & det så kallade DEMOKRATISKA SYSTEMET.

  För demokrati finns inte. Det är en dåld diktatur. Henrik Ibsen har sammanfattat det så bra:

  "Den mest farliga fiende bland oss till sanning & frihet är den överväldigande majoriteten"

  Birger: Du skriver att du inte är helt emot djurförsök.
  Vill du vara snäll & utveckla det?

  För övrigt anser jag att det finns ingen gräns mellan djur & människa.
  Det är människan som försöker att klassificiera djur, människa. Som om det vore 2 grupper. Men!!! människan ingår i kategorin djur.
  Birger ställer frågan "Var går gränsen mellan djur & människa?"

  Den korrekta formuleringen borde vara: Är människan bättre än de övriga djuren?

  Jag tycker inte det. Människan är inte bättre & de övriga djuren är inte sämre. De är bara annorlunda i jämförelse med varandra.

  / Realist

  SvaraRadera
 8. Det här är en bra provokation!

  http://vimeo.com/8023097

  SvaraRadera
 9. Realist: Om du läser kapitlet som jag hänvisar till så ser du att jag anser att människan är en art bland övriga arter. Som jag ser det är de flesta djurförsök onödiga, det vinns så pass mycket nya teknik, på cellnivå, att den slentrian som råder inte är rimlig. Det finns givetvis en massa djurförsök, precis som det finns människoförsök, som är totalt harmlösa: det pågår ju både i skolor och i forskning om djurs beteenden. När jag var engagerat i styrelsen Djurens Rätt - eller som de hette tidigare (Samfundet mot plågsamma djurförsök) - hade jag koll på djurförsöken bättre än idag. Men principiellt är jag motståndare i enlighet med inneållet i min bok Svarta oliver och gröna drömmar.

  SvaraRadera
 10. När vi ser jorden som en helhet grundat på decentralisering solinstrålning, kretslopp och samverkan så framstår människorna och kvinnorna som ännu icke anpassade till livet på jorden.

  SvaraRadera
 11. Schlaug, vad menar du med att vi inte ens ville "avslöja"?
  Länsvetrinär

  SvaraRadera
 12. Länsveterinär, jag vet mycket väl att det finns en mängd kunniga veterinärer. Men hade skrået som helhet tagit frågan på reellt allvar så hade man krävt att göra flygande besiktningar istället för att ringa och berätta, hade politiker tagit frågan på allvar hade man lagstiftat om detta.
  Det var alltid så förr även för miljöinspektörer på väg till industrier - först ringde man och bestämde vilken dag man kunde komma för att inspektera. Det var till och med så att skattemyndigheten ringde och berättade att man skulle komma...

  Ville man se hur det verkligen ser ut på farmerna så är det självklart att man kommer oväntat. Jag hoppas att Djurrättsalliansens skickliga agerande har gjort att så blir fallet.

  SvaraRadera
 13. Birger! Tack för svar. Och Bra som du gjorde härom dagen, tar upp överbefolkningen.
  Finns fler som gör det. Stog idag i Expressen. Länk här nedan.

  http://www.expressen.se/1.1813299

  Jag håller med dig helt i det du skriver till länsveterinär.

  / Realist

  SvaraRadera
 14. DAs "lysande, kyliga och långsiktiga arbete" har inneburit att djur har fått lida! Att inte omedelbart anmäla om man ser djur som missköts är för mig ofattbart och helt oacceptabelt. Ni som bejublar dem tycker jag ska tänka efter före och speciellt Birger som många ser upp till/Anne

  SvaraRadera
 15. Anne! Det hade aldrig blivit några förändringar - om det nu blir det till slut - om Djurrättsalliansen berättat att de varit inne på det första stället och filmat. För det första hade man låst på alla andra farmer, för det andra hade nyheten möjligen blivit lokal men utan att påverka, för det tredje hade man inte börjat diskutera förändringar när det gäller kontroll och politikerna hade inte brytt sig ett dyft. Chockverkan är ibland den bästa provokationen för förändring. Jag uppfattar att man gjort det bästa möjliga av situationen, dessutom utan att bryta sig in. Jag vidhåller att man gjort det kyligt, proffsigt och lysande.

  SvaraRadera
 16. Tja, vad ska man säga. Absolut ska alla fel fram där djuren finns och åtgärdas så att de har det bra. Men att kalla deras arbete med till viss del "Marjasin" stuk m.m. seriöst känns väl mycke. Du brukar väl kunna se ett varv till och se igenom de du "vill" se igenom? Det känns inte mera rätt när de gör ett fusk arbete än när det görs för nåt annat ändamål tycker jag.

  SvaraRadera
 17. Anonym 10:55. "Fuskarbete"? Det man gjort har skett helt ideellt, utan ersättning, för att man ville belysa något som vi nog alla anade. Vi ska vara tacksamma för att det finns människor som arbetar ideellt för att förbättra vårt samhälle!
  Mia

  SvaraRadera
 18. Detta är skandal.
  Alliansen riskerade livet på flera av dom djuren, dom gjorde totalt bort sig. Förväxlade pungar med bölder. Missvisande bilder och bilder på döda grisar som korrekt hade frånskilt boxarna. Tycka vad man vill om uppfödningen men det jobbet som djurrättsalliansen har gjort är bara fel. Dom har försvårat arbetet med att förbättra, visat ingen hänsyn till djuren och utsatt dessa för smittrisk.

  Kolla på den länkade bilden, är det något som vi vill stödja. Med rätt vinkling har Djurrättsalliansen fått till en mycket hemsk bild. I dagsljus och hela boxen ser man verkligheten.

  Att sedan dessa öppet stödjer vildare aktioner är rent skrämmande.
  Lämnade partiet pga detta för två veckor sedan. Stöd inte dessa Schalug.
  Vem ska få nästa ProVoka pris, Hells Angels?

  /Emma - Tidigare Miljöpartist

  SvaraRadera
 19. Emma du går upp till försvar tydligen för gris-bönderna!? Varför? Är du grisfarmare själv, eller!? Jag kan garantera dig att det är så här illa! Min man jobbade redan på 80-talet tillfälligt på en stor grisfarm utanför Hedemora, och han bekräftar att så här gick det till! han såg även här döda grisar som låg, och hur get saknades strö på golven för dom! Så det är inget på hittat! Jag tror det är precis som Schalug säger, att politiker är mest besvikna över att sanningen kommer fram!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.