onsdag 25 november 2009

Överraskad?

Jag är inte ett dyft överraskad över hanteringen av grisar. Jag är inte heller ett dugg överraskad över att branschen, politiker, röster bland veterinärer och företrädare för jordbruksskolor (för att ta några av dem som jag hört/sett yttra sig) spelar förvånade.

Det ingår att spela förvånad...

Som vanligt hävdar de berörda att "det är lika tråkigt varje gång det avslöjas" - det är avslöjandet som är tråkigt, inte hanteringen, för dess brister känner man ju till. Ägare av dessa industrialiserade stallar lär se djur som vilka saker som helst, sedan må de låta sig intervjuas med hur många kultingar som helst i famnen när teve kommer.

Det man kan lära sig än en gång: utan de ideella rörelserna skulle mycket förbli undangömt när det gäller djurskydd och djurrätt.


De som dokumenterat det här, helt ideellt, inom Djurrättsalliansen är värda all respekt - de tycks ha skött det långsiktigt, professionellt, kyligt och utan våld. Därför är det närmast kränkande en tidning i en särskild artikel förklarar varför man "publicerar här på nyhetsplats ren och skär propaganda" och återger materialet "utan reella möjligheter till ingående kritisk journalistisk granskning" medvetna om "materialets i grunden ensidiga syfte". När gav man den förklaringen till allt annat man skriver utan granskning? Eller när man publicerar pressmeddelanden, gärna från lämpliga partier, som eget material rakt av...?

Och när DN tar in ett TT-meddelande så låter man förstå att djurrättsfolket inte är riktigt att lita på: man skriver att organisationen "säger sig" ha polisanmält och att "det heter" i ett pressmeddelande.

Djurrättsalliansen, och deras ideella arbete, är värd en del av de tänkta julklappspengarna. Den som vill ha KRAV-märkt skinka lär få skynda sig att beställa. Och det lär bli mer vegetariskt än någonsin på julborden. Swedish Meats är avslöjat, vilket gläder en själ som vet att det inte finns någon lagstiftning där det medvetet är så långt från paragraferna till verkligheten som just inom det område som berör hantering av djur.

Ett liv som gris from Djurrättsalliansen on Vimeo.

27 kommentarer:

 1. Det är så cyniskt att man saknar ord. Vilka stenhjärtan måste inte finnas i dessa riddar Kato-djurproducenter och, om det går, så ännu mer cyniskt att de sedan tror att de med hjälp av PR-byråer kan tvätta av skamstämpeln...

  http://www.ettlivsomgris.se/20091125249/nyheter/vet-du-vilken-pr-byra-som-hjalpt-lars-hultstrom

  SvaraRadera
 2. Nu skyndar sig åter uppfödar- och slakteribranschen att lova bättring. För vilken gång i ordningen?

  Jodå, NU ska man vara snäll mot våra medvarelser, hela vägen, från "nappflaskan" ända till "Genickschuss" (nackskottet).

  Grönare tankar
  (som nu går med i Djurrättsalliansen).

  SvaraRadera
 3. Tack för stödet!

  SvaraRadera
 4. Typiskt att den som inte har någon speciell auktoritet, trots professionalism, specifika kunskaper och erfarenheter, inte tas på allvar av media och andra makthavare. Den ignoranta tonen från de som HAR auktoritet håller andra borta från agendan. Åtminstone som det ser ut. För vilka är det som egentligen, sakta men säkert förändrar saker och ting till det bättre? Inte de som bara kommenterar händelser (många journalister), inte de som värnar status quo (kommersiella intressen), inte de som förlorar något på kostsamt nytänkande (sittande politiker). De bara ratificerar förändring när den väl är oundviklig. Vilket den alltid blir förr eller senare, när helt vanliga människor visar att de bryr sig om demokratiska och frihetliga värderingar och tänker stå upp för dem.

  Som i det här fallet med djurhållningen - ägaren har tvingats förändra saker och ting och andra vet att de måste skärpa sig i framtiden. Samma sak i fallet Världsbanken och IMF idag, när staden Washington betalar 90 miljoner i skadestånd till demonstranter som misshandlades 2000 i protest mot orättvisorna som den fria markanden orsakar. Demonstranterna kommer aldrig att få något uttalat erkännande för det som de gör av makthavare, men makthavare har tvingats att ratificera den förändring som demonstranterna långsamt och demokratiskt tvingade och tvingar fram.

  Tack Djurrättsalliansen för att ni håller demokratin vid liv. Det finns inget som säger att ignoranta toner från auktoriteter gör dem mer trovärdiga eller professionella än er och andra modiga människor som tar skit och risker för att göra livet mer värdigt och drägligt för andra.

  Annelie

  SvaraRadera
 5. Gör ni inte en höna av en fjäder nu? Jag känner flera grisuppfödare och de förstår inte hur man kan behandla djur på det här sättet. Som vanligt får alla de som sköter sig också en släng av sleven.

  SvaraRadera
 6. Förlåt en yngling, hur kan ni vara så säkra på att bilderna är tagna på just dessa gårdar
  Granskande journalistik är tydligen varken tillåten eller PK när det gäller vänsterextrema organisationer.
  Nu tuttade jag visst på krutdurken

  SvaraRadera
 7. Är fr o m idag inte bara medlem i Djurens Rätt, utan även i Djurrättsalliansen. Tack för ert hedersvärda arbete!

  SvaraRadera
 8. I slutändan är det nog bara ekonomin som kan driva fram förbättringar i djurhållningen.

  Det är en vanlig missuppfattning att vanskötsel av djur har med ekonomi att göra, men motsatsen är ju självklar för den som tänker efter:

  Man tjänar inga pengar på att vanvårda djur!

  Vanvård av djur är nog snarare ett uttryck för ägarnas personliga problem. I andra fall brukar man säga att de behöver hjälp, medan de som är djuruppfödare hängs ut i media med namn och adress!

  SvaraRadera
 9. Undrar varför vi får svininfluensa överförd till människan? Samhället blir grisigare och grisigare.

  SvaraRadera
 10. Va? Finns det folk som fortfarande äter kött? Fem kilo foder, ett kilo kött på bordet. Vad är det för jävla fasoner?
  Robert - Stockholm

  SvaraRadera
 11. Ska bli intressant att se vad Lars Hultström har att säga när hans "timeout" är slut

  SvaraRadera
 12. Schlaug är part i målet, han har varit styrelsemedlem i Djurens Rätt, och har ett syfte med sin svartmålning av djuruppfödning. De flesta grisar i Sverige lever ett gott liv, avarter finns, precis som inom åldringsvården. Men Schlaug och andra är mer intresserade av grisar än av människor. Mobbingen av grisuppfödare som förser oss med mat är ensidig! Skäms!

  SvaraRadera
 13. Att en före detta riksdagsledamot erhållit en terrororganisations "Guldråtta" (!!!!) säger väl allt! "Djurrättsrörelsen" har gjort olovligt inbrott i stallar och bedrivit terrorhandlingar mot pälshandlare. Filmen är hårdvinklad! De har gjort inbrott i över 90 stallar och har lyckats samla in några få bilder som kablas ut över Sverige och skämmer ut oss i hela världen. Men sådana metoder kan man skandalisera allting! Ni som är upprörda är själva orsak till mycket av det ni upprörs av, ni köper det billigaste köttet, gärna danskt, för ni vill inte betala för halmen i båsen!

  SvaraRadera
 14. Dessutom går ni på "krogen" och äter kyckling uppfödd i Thailand och Kina på ett hemskt sätt medan ni klagar på svensk kycklinguppfödning. Ni sitter med er "latte" och hycklar!

  SvaraRadera
 15. Och när djurrättsveganerna olovligen huserat i andras djurstallar går de hem och gottar sig med en sojabiff vars råmaterial importerats långt ifrån under stora utsläpp. Men om detta nämner mediatan ingenting.

  SvaraRadera
 16. Här var det upprörda toner. Vem har sagt något om att alla grisuppfödare är onda?

  SvaraRadera
 17. Jag tycker det är tråkigt att du drar alla "politiker" över en kam, för att sedan länka till en artikel där en politiker (jordbruksministern) har uttalat sig. Alla "politiker" är inte likadana, det borde väl du veta? Se t.ex. här: http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=13526&number=181583

  För övrigt håller jag med dig, detta är vidrigt!

  SvaraRadera
 18. Kerstin, jag brukar vara noga med att inte använda ordet "politikerna", utan ordet "politiker". Vilket inte är att generalisera.

  SvaraRadera
 19. Jag är inte förvånad. Varje dag så hittar människan på nya dumheter.

  / realist

  SvaraRadera
 20. thommy bergenwallons nov. 25, 06:46:00 em

  Tyvärr inget annorlunda sen jag arbetade på Scan 1980.

  Man förstår om människor slutar äta kött.

  Sorgligt och bedrövligt.

  Mvh Thommy Bergenwall

  SvaraRadera
 21. Varför riktar man ingen kritik mot PRO t ex, de är ju ledande i kampen för billig mat? Vad tror folk blir konsekvensen om det hela tiden ska bli billigare och billigare pris på maten och slutsumman på kvittot är det enda som räknas?

  SvaraRadera
 22. Tack för ditt klargörande Birger! Då förstår jag hur du menar. Bra att du är noga med det, jag är själv svårt allergisk mot folk som pratar om "politikerna" som om det vore en homogen grupp. Men det märkte du nog ... ;-)

  SvaraRadera
 23. Hej Birger,
  Som svar på din fråga i rubriken "Överraskad?"
  Nej, jag bor på landet och känner många bönder.

  Om jag förstår dig rätt så vill du ge ditt stöd till djurrättsalliansen.
  Uppmana till att de skall fortsätta att begå
  brottsliga handlingar
  genom att olovligt smyga sig in på ladugårdar.
  Det verkar som att du inte vet så mycket om
  mordernt jordbruk. (t.ex smittorisker).
  Angående KRAV-märkt skinka så lär den skinkan
  inte levt ett så mycket annorlundare liv. Dock har
  fodret som den ätit varit av ett annat slag.

  Vad debatten egentligen borde handla om
  är återigen vårt konsumtionssamhälle.
  Synd att du inte tar vara på den vinklingen.
  För att få ett bättre jordbruk i Sverige,
  så måste vi människor vara beredda att betala för det.
  Kunder är inte idag beredda att betala ett högre
  pris för mat än det jordbruk vi har idag.
  Det är egentligen det som är grundproblemet.
  Jag vet att bönderna själva inte är nöjda med det
  jordbruk som vi har idag.
  Men för att lösa det här problemet så krävs det
  en förändring av samhället.
  Tyvärr är det inte någon/några som tittar på hur
  vi borde leva istället.
  Du har ju själv några förslag på förändring som
  t.ex kortare arbetstid med mer.
  Men man skulle nog sätta sig och titta på detta
  med helt nya ögon och formulera fram ett nytt
  alternativt samhälle.

  Jag lider verkligen med de personer som blivit
  uthängda av det här. Känner personligen en av dem.

  Själv skall jag efter nyåret starta en grisuppfödning
  för självhushåll. Det borde fler göra, framförallt
  de som känner sig förskräckta över det som kommit fram.

  -KaptenKidd

  SvaraRadera
 24. Kapten Kidd! Jodå, jag är den första som menar att maten måste få ta en större andel av vår ekonomi - du tycks ha följt bloggen lite grand och har nog observerat att just konsumtionskritiken är central i min samhällsanalys.

  Det märkliga är kanske inte att Djurrättsalliansen tagit sig in genom olåsta dörrar - med overaller på sig av samma sort som skötare - utan att dörrarna varit olåsta.

  Bönderna är inte själva nöjda med det jordbruk de måste driva, skriver du. Jag vet. Men i en del av de värsta fallen är det väl knappast så att det är bonden som är i stallarna till vardags, det är ju så stora farmer att de är som vanliga direktörer vid sitt skrivbord, som då och då går ut och håller en kulting i famn när teve kommer...

  Gris till självhushåll, tja, det är ju inte dumt om man ger sig tid att sköta om det - själva hade vi får och höns under många år.

  SvaraRadera
 25. Hur funkar en människas "hjärta", då hon först kramar och gullar med ett litet grisbarn, eller en kyckling Gullefjun, för att strax ge den ett nackskott eller slita huvudet av den?

  Kan en sådan person sova utan mardrömmar?

  Living Food:are

  SvaraRadera
 26. tack för ditt stöd!

  /
  Djurrättsalliansen Malmö.

  SvaraRadera
 27. Animal agriculture is a main driver of global warming.
  To grow animals and then to be eaten by human beings consumes a lot of resources. It is almost like 10 times or even sometimes more.
  Major source of methane is livestock farming. So if we eat less meat, the climate and our health and the planet will be happy.
  Governments of the world should take away all the subsidies that today goes to the meat industry.
  A vegan diet and organic vegan farming – It’s in deed the fastest, least expensive way to halt global warming. Master:
  The government could of course redirect billions of dollars now spent on livestock subsidies to help farmers switch to organic vegetable and fruit agriculture.

  The government could use its powerful tools to spread campaigns about veg alternatives, bans on meat, and laws to help people switch to organic vegan farming and consumption.

  A global switch to a veg diet would even save the world’s governments a lot of money, as much as 80% of all the climate mitigation costs of US$40 trillion by year 2050.

  That is, we save US$32 trillion in climate mitigation costs, and having a healthy vegan population is a good business deal! Furthermore, there is very good reason for the government to abolish meat, fish, eggs and dairy, all the animal products all together.

  We must stop animal production now and at all costs if we want to keep this planet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.