onsdag 15 september 2010

Att vakna en morgon som denna...

Godmorgon. Vaknade med en opinionsmätning i örat, en mätning där Sveriges tredje största parti heter Sverigedemokraterna.

Förvånande? Nej, inte särskilt. När blockpolitiken lanserades som idé också av de rödgröna så skulle ju effekten med automatik bli en framgång för SD, vilket jag skrev om redan då.


I de traditionellt socialdemokratiska väljargrupperna finns åtskilliga som ser sverigedemokraterna som ett attraktivt parti. Än mer attraktivt blev det när den kulturkonservative Göran Persson byttes ut mot en kulturradikal Sahlin som pratar HBT-frågor. Och som dessutom kände sig påtvingad - av de gröna ledarnas krav på gemensam politik före valet - att klistra ihop sig med det parti som många socialdemokratiska väljare uppfattar som en pina.

Som man bäddar får man ligga. I den sängen innebär miljöpartiets fastlåsning vid socialdemokraterna att man inte längre slåss om miljöväljare från båda blocken, utan främst drar väljare från just socialdemokraterna - de gröna rören verkar säkert i mångas ögon vara trevligare sossar än sossarna själva. Lite pinsamt är, kanske mer rättrådiga sossar tycker, att de gröna numera idogt försvarar riskkapitalbolags rätt att driva skolor - men å andra sidan har rören som lojala sahlinister begravt frågan om sänkt arbetstid, friår och kritik av tillväxt- och konsumtionssamhället.

Vad händer nu då? Tja, om det skulle bli så att SD blir tunga på vågen mellan två block så är det knappast det lilla nya partiets ansvar om de övriga inte kan finna lösningar. Det är inte en myras fel om två elefanter inte kan samtala.

Den tragikomiskt mest naturliga politiska lösningen, om SD blir tungan på vågen, är väl att Sahlin och Reinfeldt skrapar bort fernissan som skiljer dem åt, bildar regering och driver sin gemensamma politik för mer arbete, mer konsumtion, mer produktion och fortsatt politik i tangentens riktning. Metall och Pappers skulle säkert jubla: arbetsrätten kvar, precis som kärnkraften. Och de tunga pojkarna inom socialdemokratin skulle kunna få ha kvar trupp i Afghanistan, precis som det var tänkt - och kärringfrågor som sänkt arbetstid och klimatpolitik skulle kunna hanteras mer socialmoderat. Förresten, vad är det för fel på betong? Den kan ju alltid målas grön.

En socialmoderat regering föreslås också av Rolf Alsing och Niklas Ekdal - tidigare redaktörer för Aftonbladet resp DN och Expressen.

Det mest tragikomiska denna morgon är ändå att läsa hur moderaterna tror att man kan stoppa Landskronabor att rösta på SD genom att skicka ner en högdragen Carl Bildt. Sverigedemokraterna lär gnugga händerna av förtjusning, precis som när Wetterstrand gjorde detta lilla parti till huvudaktör i partiledarutfrågningen. Alla talar OM Sverigedemokraterna, istället för att debattera MED dem. Så skapar man en framgång... Även om en ingrediens också är att Åkesson är en väl så skicklig debattör och retoriker som de övriga partiledarna.

I sann frustration får man väl rösta rödgrönt som ett piller mot den värre olustkänslan som Reinfeldts regering ger upphov till. Man kan ju alltid försvara sig med att man kryssade i personvalet. Här i Östergötland finns en kandidat.

38 kommentarer:

 1. Mycket sevärd:

  http://www.youtube.com/watch?v=YDThMGSfOq4

  SvaraRadera
 2. Jo, sevärt. (Det är Stellan Skarsgård som pratar i Kungsträdgådren på de rödgrönas dag där). Men det blir lite tveksamt eftersom de utförsäljningar som han mycket riktigt kritiserar påbörjades under sossarnas tid, borgarna fullföljer ju bara! Och hur känns det för miljöpartisterna, som är så glada för privata skolor, när han kritiserar dessa?

  SvaraRadera
 3. Bildts och Borgs Landskrona-framträdande i Aktuellt hade något av Monty Python över sig! Två svenska ministrar, ett glest torg och budskapet - rösta INTE på "just det här partiet", utan att "just det här partiet" är inbjudna till debatt. På något sätt får jag får associationer till victorianism och elefanter i vardagsrummet.

  SvaraRadera
 4. Vad skulle en socialmoderat regeing kunna göra? Den skulle ju vara handlingsförlamat från första stund.
  Man tycker ju olika i alla viktiga frågor, det torde ha framgått under alla sega debatter.
  Det enda som förenar dem är motviljan mot det lilla SD, som kan få hela etablissemanget att dansa efter sin pipa. En mycket märklig situation !
  Och får SD upp till 10% ja då kan de inte negligeras längre. Då blir det äntligen politiska debatter och inte bara vanliga fördömmanden av dem. Très interesante !mr

  SvaraRadera
 5. det känns så vanmäktigt!Hur kan de rödgröna ha en chans när högerblocket äger över 80 % av media tydligen är radio och tv också regeringsägda nu.

  SvaraRadera
 6. "Lögnen kan få dystra politiska konsekvenser. Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället. Vi - jodå, jag tillhörde lögnarna - förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Vi satt i teve och förnekade att det vid sidan av det positiva och nödvändiga också fanns svårigheter och problem. Människor utanför den lilla svenska tyckareliten kände naturligtvis inte igen sig. Politiker ansågs leva långt borta från verkligheten. Ny demokrati föddes som en följd av den välmenande lögnen och den hatfyllda lögnen kunde ta säte i parlamentet."

  Såhär skrev du tydligen på 90-talet. Känns ytterst aktuellt idag. Jag kan inte för mitt liv begripa rädslan för att bjuda in Jimmy Åkesson till debatt. Hela hans politik bygger ju på lätt avfärdade missuppfattningar, lögner och oväsentligheter.
  Hade SD fått uppmärksamhet och deras politik genomlysts från början kan jag inte föreställa mig att de haft 6% idag. Och det handlar inte om vem som kan skrika RASIST högst. Mer framgångsrikt borde vara att ta kål på myten om den late, socialbidragsälskande, kriminelle, islamistiske, folkhemstärande invandraren. Många SD-sympatisörer lever verkligen i tron att merparten av de invandrare som kommer hit stämmer in på ovanstående beskrivning. Hade det varit sant hade väl jag också röstat på SD. Men som boende i ett invandrartätt område i Sveriges mest invandrartäta stad vet jag ju att bilden är ihopdiktad. Forts

  SvaraRadera
 7. Forts Exempelvis har jag under snart tio år i Malmö sett EN (1) burka. En stor andel av SD-rösterna i ett kommande val vilar på rädslan att burkorna väller in i folkhemmet. 95% av alla somalier är hederliga män och kvinnor - en röst på SD bygger på tron att de allra flesta somalier rånar och våldtar. Jag betvivlar inte att det finns en överrepresentation av människor med invandrarbakgrund i brottstatistiken (och det finns många goda förklaringar till detta). Men det spelar ju ingen roll så länge en jättemajoritet av människorna med invandrarbakgrund är hederliga? Ska vi förbjuda flyktingarna från Darfur därför att några procent av dem (uteslutande unga män) begår brott? Jag tror ytterst få av SD-väljarna egentligen tror på kollektiv bestraffning. Om man reducerar missuppfattningar och lögner från SD:s politik återstår bara ett litet korn av ideologi.

  1. Svenska ringdanser är på utdöende! (Ja, Åkesson har väl rätt i att svenska ringdanser är på utdöende. Rösta på SD för ringdansens bevarande gott folk!)
  2. En svensk kvinna är mer värd än en somalisk! (Som deras reklamfilm så tjusigt illustrerade).

  Säkerligen finns det kulturkonservativa väljare med dragning åt det rasbiologiska som skulle lägga sin röst på detta parti. Men inte är de 6%. Skulle det vara svårt för medier och politiker att diskutera?

  SvaraRadera
 8. Kraxa! Högerblocket har alltid dominerat medierna, även under åren då socialdemokraterna hade makten i årtionde efter årtionde! Det balanserades nog av att LO dompterades av sossarna och varje LO-möte blev en sosseangelägenhet, vilket ledde fram till att LO, som var en av Europas starkaste fackföreningar, sket i arbetsmiljö och jämställdhet. Till och med lönerna halkade efter inom kvinnligt dominerade arbeten. Jag ger inte ett vitten för sosseriet för det är sossarna som påbörjat det vi nu ser hända! Tala om att "återfå rättvisan"! Vilken rättvisa? Under sossarnas besparingsår var det de arbetslösa, de sjuka, åldringar på sjukhemmen och barnen i skolorna som fick betala! Jag var med! Jag satt i riksdagen för Miljöpartiet och vi presenterade förslag med lika stora besparingar men de gick ut över oss som hade mycket. vi höjde skatten för den välbeställda medelklassen, föreslog förändringar i försäkringssystemen som innebar att fattiga slapp försämringar, vi skar ner lika mycket på militären inköp av utrustning som på det sociala. Sossarna hade att välja, de valde att slå på de som redan låg. Så kom inte och hylla sossar! Dom plöjde där borgarna sår!
  F.d. riksdagsledamot

  SvaraRadera
 9. - Och vem är den östgöte, som inte är sahlinist, och som BS ska kryssa för?

  - Ja, Bildt han satt där på sin skyhöga häst och nära nog utfärdade ett dekret till Landskronaborna om att inte rösta på SD.

  - Men antag att tillräckligt många väljare i landet är olydiga, och gör just detta! Kan du föreställa dig hur långa i nosen de skulle bli, de där programledarna & kommentatorerna i TV (Hübinette, Kristoffersson, Knutsson, Silberstein och hela raddan, som försöker spela objektiva), ifall valet landade i ett SD-intåg i de gamla partiernas "eget" parlament?

  SvaraRadera
 10. Är det Riksdagens uppgift att vara en tummelplats för rävspel, eller är dess uppgift att spegla stämningar i landets befolkning?

  Om vinden vänder till SD:s förmån, räkna då med att en även del politikers kappor vänder.  "Alla talar OM Sverigedemokraterna /.../ inte MED dem".

  VAD kan det bero på, tror Birger?

  SvaraRadera
 11. ...räkna då med att även en del politikerkappor vänder. Så ska ordföljden vara. Det kan även bli avhopp till SD. Men vad har då det partiet att erbjuda i miljöfrågor?
  Ganska lite. Eller just inget. Men de hävdar att kärnkraften är miljövänlig. De argumenterar alltså som LO, Moderaterna och Folkpartiet.

  SvaraRadera
 12. Vem är den gröna, om det nu är en grön Birger menar? Om edet är en grön så är det förstås Annika Lillemets som står etta på listan. Hon tycks stå för allt som är grönt och radikalt.
  Myran, miljöpartist, ej sahlinist

  SvaraRadera
 13. Undrade just hur många som bestämde sig för att rösta på SD när de lyssnade till Bildt? Annars är han ett utmärkt exempel på hur mycket en utlänning kan kosta ett land. Både Sudan och även Ryssland hade säkert kunnat använda sina naturtillgångar bättre än att vinsterna hamnat i utländska bolag.
  Birger – Tycker du att Maria Wetterstand tog upp frågan om SD i utfrågningen? Jag tyckte det var programledarna som tuggade på om dem. Tyvärr försvann, som i de flesta fall inför detta val, de intressantaste frågorna.
  Nu har jag för första gången i mitt liv röstat på socialdemokraterna i riksdagsvalet. En kvinna med ett hyfsat miljöengagemang fick ett kryss. Synd att inte Gudrun har valsamverkan med något parti eller att hon inte nu uppmanar till en röst på ett röd-grönt parti.

  SvaraRadera
 14. Inte ofta jag håller med dig Schlaug, men det verkar som om Maria Wetterstrand stora politiska insats verkar bli att det var hon som snackade in SD i riksdagen.

  Skämmes Sahlin och Wetterstrand!

  Det enda sättet att neutralisera SD är att rösta fram Alliansen till egen majoritet. Hur många gröna ställer upp på det, vågar Wetterstrand, eller är hennes agg gentemot SD bara läpparnas bekännelse?

  SvaraRadera
 15. Att rösta på högern ger inte så mycket eftersom högern arbeter hårt med att få SD:s röster.

  Dessutom så är Sverige tillräckligt kyligt som det är, ingen mer kalldusch tack.

  / 1984

  SvaraRadera
 16. Kalle, nej man tycker inte så olika i alla viktiga frågor. Jag delar "f.d. riksdagsledamots uppfattning och ska nog lägga ut ett par av de riksdagsdebatter vi hade under krisåren som visar hur moderata sossarna är när det gäller fördelningspolitik. För övrigt är det mer än märkligt att de rödgröna nu vill sänka skatter för pensionärer för närmare 8 miljarder i en första omgång, skattesänkningar som mest gynnar de som har stor pension. En rimlig ordning hade varit att sänka skatten på låga pensioner och bekosta det med högre skatt på högre inkomster.

  Karin, visst har du rätt i att programledarna tog upp frågan flera gånger, men det var ju för att Maria inte svarade enkelt och rakt utan istället gång på gång lastade över ansvaret på de borgerliga. Ett enkelt rakt svar hade avfärdat frågan på trettio sekunder. Ibland är de politiska rådgivarna så mycket taktiker att de biter sig själva i svansen - deras värld är inskränkt eftersom de lever med politiken dagarna i ända och inte begriper hur svar uppfattas utanför den lilla politiskt intresserade gruppen.

  Anonym 17.53: Eller rösta fram en rödgrön majoritet...

  SvaraRadera
 17. Vad är det för fel, att som Sd vill, utöka biståndet till de fattiga i deras hemländer? Varför vill ni inte hjälpa dessa de sämst ställda utan främst sådana som haft råd att betala flera hundra tusen till en flyktingsmugglare?
  Var jag RASIST nu?

  SvaraRadera
 18. Anonym 19:22,

  nej inte RASIST. Men förslaget som sådant är inte så klokt. Situationen i Darfur eller Irak är inte sådan att flyktingströmmar kan hejdas med hjälp av bistånd "till de fattiga" på dessa platser. SDs förslag är både ogenomtänkt och ogenomförbart.

  Världssamfundet genom FN ska självklart ta ansvar för situationen i oroshärdarna, men alla länder måste samtidigt vara beredda att solidariskt ta emot flyktingar. Det ena kan inte utesluta det andra.

  SvaraRadera
 19. @Birger Schlaug
  Ser du det verkligen, så här fyra dagar före valet, som ett troligt scenario att det blir en rödgrön majoritet? De två mest troliga alternativen är idag Alliansen störst med egen majoritet eller i minoritet. Där ligger valet, och vad väljer de gröna väljarna, SD inflytande över politiken eller inte?

  SvaraRadera
 20. Kallas även de som kommer hit med hjälp av smugglare för "flyktingar"?

  SvaraRadera
 21. Hej Birger Schlaug!

  Jag har en fråga till dig: publicerade ni en skuggbudget innan ni valdes in i riksdagen första gången?

  SvaraRadera
 22. 19:22 och 21:27.
  Alla som kommer hit kallas för flyktingar.
  Det är inte PK att vilja hjälpa de sämst ställda i deras hemländer. Då kan nämligen beslutande politiker inte få deras röster i nästa val.
  Vi är dock flera som ömmar främst för de sämst ställda, men har tyvärr etablisemanget och media mot oss. Men i hjärtat känns det rätt.

  SvaraRadera
 23. Joakim: Ja, det gjorde vi naturligtvis, den hade namnet Gröna Luntan. Vi hade för övrigt utvecklade handlingsprogram i alla frågor.

  SvaraRadera
 24. Vem är flykting? Kan vara svårt att veta alla gånger. Man hör ibland flyktingar som reser hem på besök för en kortare tid. Återkommer, och fortsätter att vara flyktingar.

  Angående nästa regering, så kan den utgöras av Sahlin och Reinfeldt. De kommer troligen bra överens, om så krävs.

  SvaraRadera
 25. De har beskyllts för att vara rasister, främlingsfientliga, invandrarfientliga, invandringsfientliga och invandringskritiska.

  Det första i den 5-gradiga skalan är väl värst. Det sista lindrigast.
  Eller hur, SD?

  SvaraRadera
 26. Det är inte så långt kvar till egen majoritet. om alla raggar två röster var så...

  http://blogg.aftonbladet.se/politikerkollen/2010/09/rodgrona-knappar-in-i-sin-egen-matning

  SvaraRadera
 27. Vänsterextremerna har tydligen drabbats av argumentnöd. De vågar inte debattera med Sd utan tar till odemokratiska metoder i stället.
  Liksom 22:35 kan man undra hur flyktingarna kan resa tillbaka till det land där de utsatts för en massa vidrigheter när regimen där fortfarande sitter kvar.

  SvaraRadera
 28. Läser med intresse kommentaren från Synovates analytiker. SD har tagit flest väljare från desillusionerade sossar som pga alla de opinionsmätningar de bombarderats med senaste veckorna gett upp hoppet om regerinsskifte. Och istället röstar SD. Inte riktigt vad de borgerliga ledarskribenterna tänkte sig när de försökte använda SD-skräcken kombinerad med tusentals artiklar om "chocksiffror för sossarna" för att få osäkra väljare att rösta på dem. Argumentationen var ju att eftersom de rödgröna ändå skulle förlora var det lika bra att rösta på Arrogansen för att slippa SD. Så visar det sig att många uppenbarligen mycket hellre röstar på just SD än Arrogansen när de pga högerpropaganda/journalistik gett upp hoppet om regeringsskifte. Tycker faktiskt det är lite roligt. / Thomas

  SvaraRadera
 29. ”Mona och Fredrik – ni bör regera tillsammans !” - DN 15/9-10 - ”Växelbruket mellan borgerliga och socialdemokratiska regeringar har gett en hygglig förnyelse av Sverige de senaste 35 åren. Med en stor koalition skulle nästa våg av reformer bli både djärvare och uthålligare.”

  Jo... - det blir i så fall den handlingskraftigaste regering Sverige har haft - sedan Tage Erlanders på 1940, 50 och 60-talen. Detta därför att: ”PARTISAMVERKAN ÖVER BLOCKGRÄNSERNA ÄR WIN-WIN FÖR ALLA”.

  Sannolikt skulle en sådan regering kunna göra någonting åt RÄNTEBLUFFEN på ett framgångsfullt sätt - såväl som att finna kreativa lösningar på MAKTENS MYSTERIUM - menar Josef

  SvaraRadera
 30. Säkert var etablissemangets hetsiga retorik densamma i både Danmark och Norge, innan de invandringskritiska partierna kom in de ländernas folkförsamlingar.

  Så, varför skulle det bli värre i Sverige?

  SvaraRadera
 31. 22.35, 07.47:

  Så i en svensk integrationspolitik skulle bli bättre om det vore absolut förbjudet att resa tillbaka till landet man är född från och med att man fått uppehållstillstånd? De som jag känner som rest tillbaka på för att träffa släkt och vänner, gör det när situationen lugnat sig. Och det gör det för pengar de mödosamt tjänat ihop i Sverige (skattade, mind you!). Ert motbud är då att "kan de resa tillbaka på semester kan de ju stanna kvar där sen!"? Ja, skattebetalare är väl det sista Sverige behöver behålla...

  SvaraRadera
 32. 09:11 har ett tänkvärt inlägg här.

  Det borde SD läsa!

  SvaraRadera
 33. Erik 09:11: Att de invandrare du känner har betalat för flygbiljetterna med (skattad) arbetsinkomst, betyder förstås inte att alla har gjort det. (Det är du kanske medveten om, men jag fick uppfattningen att du inte är det.)

  SvaraRadera
 34. mac:

  Nej, jag kan bara utgå ifrån vad jag ser med mina egna ögon.

  En intressant följfråga: vad utgår du ifrån? Vad utgår 22.35 och 07.47 ifrån?

  SvaraRadera
 35. Erik 15:33: Jag utgår från det faktum att det finns invandrare som arbetar och invandrare som inte arbetar. Att, som du gör, "bara utgå ifrån vad jag ser med mina egna ögon", är korkat. Om jag bara utgick ifrån vad jag ser med mina egna ögon, så skulle jag inte kunna svara på huruvida våldtäkter förekommer.

  Jag har ingen aning vad 22:35 och 07:47 utgår ifrån.

  SvaraRadera
 36. Du utgår alltså ifrån att invandrare är som folk är mest? Och det får dig att vilja rösta på SD?
  (Nu har du förstås inte sagt rakt ut att du tänker rösta på SD, så rätta mig gärna om jag har fel).

  Att ta del av statistik över brottslighet räknar jag som att "se med egna ögon".
  Att höra någon säga att han hört någon säga att invandrare är våldtäktsmän räknar jag inte som att "se med egna ögon". Ursäkta oklarheten.

  SvaraRadera
 37. "Du utgår alltså ifrån att invandrare är som folk är mest?"

  Ja. (Arbetslösheten är förvisso högre bland invandrare än bland icke-invandrare, men ja, jag utgår ifrån att invandrare är som folk är mest.)

  "Och det får dig att vilja rösta på SD?"

  Nej. (Jag kommer förmodligen inte att rösta alls.)

  "... rätta mig gärna om jag har fel."

  Varsågod! :)

  "Att ta del av statistik över brottslighet räknar jag som att "se med egna ögon"."

  Aha, då tolkade jag dig allt för bokstavligt.

  "Ursäkta oklarheten."

  Javisst. (Att jag nämnde våldtäkter hade förresten ingenting att göra med invandrares överrepresentation (en sådan finns) att göra, jag menade bara att eftersom jag inte har sett någon våldtäkt, så kan jag inte veta huruvida någon sådan har förekommit, enligt vad (jag felaktigt uppfattade att) du skrev; men det missförståndet är ju redan utrett.)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.