torsdag 22 juli 2010

"Ifrågasätta tillväxten, det gör man inte"

- Vi kan skicka upp satelliter i rymden och accelerera hadroner i ändlösa underjordiska tunnlar, men vi kan inte ens försöka omvärdera synen på ekonomi, välfärd och dess samspel med ekosystemet.

Det skriver Jacob Bursell i SvD. Bursell förvånas över de starka reaktionerna när han för några veckor sedan, i en nyhetsartikel, ifrågasatte tesen om den eviga tillväxten. Om en av hans krönikor skrev jag här - och tillhör kanske de som Jacob Bursell tror årligen besöker Hornborgarsjön. I den frågan har han fel. I övrigt rätt.

Bursell fortsätter:

"I Storbritannien har en särskild kommission nyligen dissekerat begreppen i rapporten Prosperity without growth. Kan vi överhuvudtaget klara oss utan tillväxt?

Svaret är att det skulle gå även om resan dit är krokig och lång. Rapporten är dock nedslående tydlig på en punkt: alla antaganden och förhoppningar om marknadens möjligheter att minska resursuttagen under bibehållen tillväxt – så kallad decoupling – är fullständigt verklighetsfrånvända och självbedragande.

Med andra ord, att oförtrutet fortsätta räkna pengar och istället sätta hoppet till nya innovationer kommer ohjälpligen att leda planeten i fördärvet. Punkt slut. Då finns det inga rävar kvar att jaga. Den som inte gillar svaret kan finna förtröstan i att till och med John Stuart Mill och John Maynard Keynes, vars idéer ligger bakom dagens ekonomiska politik, insåg att tillväxt inte var möjligt i längden.

Att åtminstone ifrågasätta vår upptagenhet vid tillväxt borde i ljuset av detta, utan hänsyn till ideologi, härkomst eller art, vara fullständigt okontroversiellt. Så är, av någon anledning, inte fallet."

Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv. Skälet till att vi inte får ifrågasätta tillväxten beror på att det ekonomiska och politiska etablissemanget sedan årtionden är regelrätta fundamentalister. För att inte tala om de politiska kommentatorerna och journalisterna.

18 kommentarer:

 1. Inte heller klimatförändringen ifrågasätts. Vad vill man då göra+ Jo hitta på "smarta" saker så effekterna för människor skall bli mindre kännbara.
  det jobbas hela tiden för att lindra verkningarna, inte det rätta, att ta bort orsakerna. För att få en bättring till stånd är snart bara revolution det som återstår.

  SvaraRadera
 2. Klimatförändringarna ifrågasätts men eftersom 97% av världens mest framstående forskare (tror man frågade runt 1500 forskare) anser att människan påverkar klimatet så måste man tyvärr säga att skeptikerna redan fått betydligt större plats i media än de borde. De få forskare som ifrågasatte klimatförändringarna var oerfarna forskare.

  Oavsett om klimatförändringarna är orsakade av människan eller ej så lär vi drastiskt minska vårt resursanvändande. Speciellt av bensin och diesel eftersom vi närmar oss en oljekris (något som endast miljöpartiet vågar ta upp).

  SvaraRadera
 3. ja halledudanedej, kejsaren är så naken att den borde varit avsatt för länge sedan.

  Även om de svenska ledande politikerna duckar och plitar på sina navelskådande ekonomiska teorier så har tydligen Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble lyssnat på dig. Han kanske har varit vid något föredrag...?

  "Vi måste kunna acceptera att när vi hamnar efter länder som Kina, Indien och Brasilien i våra tillväxtsiffror innebär det inte att vi misslyckats. Det innebär att vi redan har uppnått en hög nivå av välfärd för en stor del av vår befolkning. [...] Våra behov finns någon annanstans."

  Modiga poltiker! De får min röst - synd bara att jag inte får rösta här.

  hittade citatet här:


  http://hd.se/ledare/blogg/2010/07/21/andra-behov/

  SvaraRadera
 4. Innan jag flyttade till Sverige 1970 - och en bit därefter - såg jag, och många med mig, Sverige som ett exempel. Där fanns ett land - litet, förvisso, men modigt nog att vara neutral och både ha och säga sin mening.

  Om Sverige över huvud taget säger sin mening nu för tiden, blir det inga ord som för debatten framåt. Vad gäller tillväxtfrågan ligger debatten i landet jag valt i lä för debatten i landet jag föddes i

  Vart blev ni av, ljuva drömmar?

  SvaraRadera
 5. Fred: Som en stor filosof sjunger - If I can dream...

  Andreas: Det är lite synd att inte klimatskeptikerna fått rejäla pengar för att forska - vilket jag ältade för något år sedan och fick en del kritik för. Men hade de fått det hade deras påståenden och detaljer tvingats in i ett större sammanhang och (vilket är min övertygelse) därmed fallit sönder och samman.Svenska journalister, som inte kan frågan, är imponerade av klimatskeptiker som hittat några få misstag och slagit upp dem stort. Imponerade och framförallt lättade. Lättade därför att de slipper prata om en frågan de inte kan överhuvudtaget. Mats Knutsson och övriga kan räntor, arbetsmarknad och samhällets övriga design. Däremot inte planetens spelregler.

  SvaraRadera
 6. Klockrent. Kanske har man ett ansvar att sprida den baskunskap, så gått man kan ?
  Anso: " Våra behov finns någon annanstans ". En enastående kort och vacker/poetisk sammanfattning - av hela vårt dilemma. Den skall jag planka.

  SvaraRadera
 7. Håller med Eric. Vackert. (och tänk dig det på tyska - kärlekens språk ;-) ) Blir kanske en bonad när höstmörkret faller på?

  Jag känner mig precis som du Fred. Mycket förvånad och förtvivlad över uteblivna debatter.
  Tillväxtdiskussionen har ju eskalerat hela tiden de senaste åren och hela tiden får vi skakande rapporter om väderförhållanden, miljöskador, olje-"läckage", vi ser det, vi hör det, vi talar om det, vi skriver om det.

  Som här:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article7496431.ab

  Det är fullständigt öppet, och ändå, så fort man öppnar en svensk dagstidning eller får för sig att lyssna på radio så ska man bli förvånad när något alibi får ifrågasätta tillväxten. Trots att det är de diskussioner som förs bland människor just nu på bibliotek, bloggar och andra tidskrifter. Och om dessa alibi får plats så är de sällan ihopkopplade till de andra påtagliga miljöproblemen som, om de över huvud taget rapporteras, rapporteras för sig. Vad är det svenska medier vill skydda sin läsekrets ifrån? Har de inte tilltro till dess intelligens?

  I Sueddeutsche har jag de senaste månaderna med intresse läst ekonomidelen (har normalt sett en inbyggd spärr mot den delen...) men huvudnyhet har nästan dagligen varit olika brott av storkoncerner mot naturen (obs inte bara klimatfrågan - även annan miljöförstöring). De har konkret räknat ut hur mycket storkoncernerna förstört ekosystemtjänster för och på vilka platser, hur det ser ut när djuren fått fly ett kalhyggt regnskogsområde som nu ska bli palmolja (rubricerades för övrigt med "nästa oljekatastrof").

  Debatten efter kärnkraftsdokumentären häromveckan blev intensiv och en skatt på uran (brännelement) diskuteras på allvar vilket får energikoncernerna att ropa i högan sky - vårt Vattenfall bland annat! Den tyska TV:n hade ju visat konkreta siffror på HUR MYCKET energikoncernerna snuvar elkonsumenterna på genom att förlänga kärnkraftshelvetet ytterligare. Så det blev stora protester även från dem som normalt inte orkar sätta sig in i KK-frågan, men intresserar sig för plånboksfrågor. Och så vidare. Komplexa resonemang kan föras och flera olika trådar kan hanteras samtidigt.

  Forts. nedan.

  SvaraRadera
 8. I går klev de här olika trådarna in i min lägenhet. Jag hade besök från två världar rakt in bland mina flyttkartonger. En ung tjej från Bangladesch som hämtade lite möbler jag inte kan ta med mig och som nyligen kommit hit för att jobba, och min hyresvärd som är en medelålders rätt högt uppsatt tjänsteman på det tyska finansdepartementet.

  Tjejen och jag pratade mycket om hur det är att leva i Bangladesh just nu. "Vi förbereder oss för att halva landet kommer att vara borta om 50 år" var hennes första kommentar. Sedan fortsatte hon med att "tack vare att ledarna för de båda de två stora partierna är kvinnor så är beredskapen god när det gäller förberedelser för omedelbar katastrofhjälp, system mot att möta stormar, översvämmningar, hur de organiserar m.m. Men det hindrar ju tyvärr inte klimatförändringarnas förlopp. Där måste ju alla vara med, menade hon. Mycket insatt trots mycket unga år.

  Min hyresvärd å sin sida arbetar mycket med Euro-turerna och avslutade nästan varje mening med ett Karthagoliknande-citat: "åk hem och ta hand om din svenska krona". Jag tror han sa det 25 gånger minst. Nu är de kronorna kanske inte de första jag skulle ta hand om, om jag fick, utan kanske trädkronorna, men han blev oerhört bestört när jag berättade att åtminstone två partier vill att vi ska gå med i Eurosamarbetet så fort som möjligt, helst i går eller när det stormar som bäst. Enligt honom var svenskarna några av de som hanterat Euron föredömligt som beslutat att stå utanför detta luftslott som han kallade det.

  Han kom för att meddela att det är absolut helt omöjligt att få tag på någon som helst hantverkare eftersom tyskarna är allvarligt oroade över att Euron snart går under och tyskarna har god vana av att valutor förlorar helt i värde och blir en bit papper och därför passar de på och renoverar för fullt för att bli av med pengarna och åtminstone få någonting för det. Jag kunde bekräfta att i stort sett hela mitt kvarter är inkapsalat i byggställningar, och att jag undrat över den lite konstiga tidpunkten - i juli med aldrig under 25 grader varmt, oftast över 30. Men det var alltså anledningen.

  Kan man få två mer schizofrena bilder i huvudet på en och samma eftermiddag? Det gick runt för mig. Om nu folk är medvetna om att allt faller nu, samtidigt som hela länder kommer att gå under och människor redan fått lämna SINA hem. På grund av att vissa har fått lov att samla på sig så mycket pengar. Då måste man väl komma på ett par tusen bättre hål att stoppa pengarna i än att börja renovera sitt EGET hus?

  Människor, vad håller vi på med?

  SvaraRadera
 9. Och hur skall ett samhälle utan ekonomisk tillväxt se ut och fungera, tänker du dig. Det svarar du aldrig på, BS!

  SvaraRadera
 10. Hur ska ett samhälle med evig ekonomisk tillväxt se ut, det varar man aldrig på...

  SvaraRadera
 11. Nu är säkert mången läsare av denna blogg fundersam över, hur man ska rösta i höst.

  De man helst ville tro på (MP) sviker på vissa punkter. Inte medlemmarna, men ledningen.

  Om man sätter upp på en lista på vad som är viktigt, t.ex. att Sverige ska sluta kriga, att vi ska kliva ut ur EU, att vi ska stänga kärnkraften, ja då finns det inget alternativ till V.

  Och i miljöfrågor lär V inte vara sämre äm MP.

  SvaraRadera
 12. Hur lyckas denna genomseptiska "Feminix" ta sig in här och förorena en mycket bra blogg?

  SvaraRadera
 13. Feminix länkar in sig på alla möjliga ställen och förorenar, svårt att bli av med dem. Det är fegt, ynkligt och svagt att surfa på andra som de försöker göra. Men fega figurer finns det gott om.

  SvaraRadera
 14. Feminix länkar in sig på alla möjliga ställen och förorenar, svårt att bli av med dem. Det är fegt, ynkligt och svagt att surfa på andra som de försöker göra. Men fega figurer finns det gott om.

  SvaraRadera
 15. Vi blir tyvärr inte av med dem, eftersom de länkar till denna blogg. Hittade länken under rubriken "bättre än sitt parti" på deras egen blogg. Någon utgivare hittar vi inte, så vi kan inte be dom sluta länkning. Tyvärr skrämmer den andra länkare, och det är många bloggar som på detta sätt utnyttjas som dragare.
  Mika/ProVoka

  SvaraRadera
 16. verkar det inte som att Ekeroth har nåt med sidan att göra? Hör av er till honom. Det är riktigt tråkigt. Kan man höra av sig till pressombudsmanen annars kanske? Nån slags städmöjligheter mmåste väl finnas även på nätet?

  SvaraRadera
 17. Jag tar självklart bort era länkar om ni säger till!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.