söndag 27 juni 2010

Ur SvD: "Köp en solstol på Lidl för 14 kr för att ha något att sitta på i kön till Ullared."

"Problemet är att konsumtionens långsiktiga konsekvenser inte är inprisade när vi går till affären och handlar eller tar bilen till jobbet. Därför är det i dagens samhälle oproblematiskt att gå till Lidl och köpa en solstol för 14 kronor för att ha något att sitta på i kön till Ullared.

Egentligen bygger hela den religion som nu byggs upp kring luftkonditionerade köplador på en av av två mänskliga egenskaper - okunskap eller själviskhet.


Tendensen att ständigt stoppa huvudet i sanden och sopa problem under mattan måste vara människans mest förklemande släktdrag, och tycks nu prägla hanteringen av samtliga stora samhällsproblem...

När någon i framtiden forskar om den sedan länge utdöda homo sapiens så beskrivs sannolikt en varelse som trots den upprätta gången så frekvent skådade sin egen navel att omsorgen om vad som låg framför gick förlorad."

Jacob Bursell, reporter och krönikor i SvD Näringsliv. Citat ur hans krönika 23 juni 2010.

12 kommentarer:

 1. Ja - Jacob Bursell formulerar problemet väldigt bra.

  Synd att vi förvånas över en sådan krönika i SvD!

  Synd att hans insikt är snarare undantaget än regeln i den inhemska debatten!

  SvaraRadera
 2. Men nu har faktiskt den bok jag tipsade om för en tid sedan i detta kommentarsfält kommit på svenska: "Slutet på världen så som vi känner den" av C Leggewie och H Welzer

  http://www.daidalos.se/sok?11_bookView=1&11_subject=500

  De ger många belysande exempel på detta beteende och hur vi agerar just nu utifrån den kultur vi danats i och vad vi kanske borde göra i stället...

  Här finns en del länkar på engelska om innehållet:

  http://www.signandsight.com/features/1949.html

  http://www.eurozine.com/articles/2008-11-21-leggewiewelzer-en.html

  http://theleapfrogs.blogspot.com/2010/01/socio-cultural-perspectives-on-climate.html

  Kan man passa på att läsa i sommar!

  SvaraRadera
 3. Förhoppningsfullsön juni 27, 09:29:00 fm

  Opinionen kanske börjar bli redo för din text om en grön kulturrevolution... den förtjänar hur som helst att läsas av folk utanför bloggen! Annars kan du kanske reprisera någon gång om materialet sinar någon sommardag.

  SvaraRadera
 4. Så sant.

  Och för övrigt är det väl lite märkligt hur hela mediearmadan kan dra ut i full strid när en miljöpartist följer praxis (och lagen!) och ger strandtomter åt rika, men när en svensk utrikesminister ingår i en förundersökning om folkrättsbrott (dvs. samma misstanke om brott som Nürnberg-rättegångarna handlade om), så kniper de ihop och "avvaktar". Vem avvaktade rim och reson på Gotland under förra sommaren? Är det kanske det bästa exemplet på hur man silar mygg och sväljer kameler i svensk media som nu visas framför våra ögon?

  Man får leta ett tag om man ska hitta annat än notiser om det inträffade, och då är det debattartiklar:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article7349605.ab

  För det är väl aldrig så att svenska journalister är rädda för Bildt?

  SvaraRadera
 5. Den "svenska debatten" förs vare sig i kvälls- eller morgontidningar. Det är att ge dem, eller sig själv, alltför stor betydelse att få det att låta som att bara för att något inte finns där, så finns det inte alls. De som bryr sig om konkreta förändringar hittar varandra och kör istället för att gnälla.

  SvaraRadera
 6. Jo.. anonym 11.02. Det har du väl rätt i. Men det är väl ändå oftast det som diskuteras offentligt som får genomslag i vad som sedan händer. Alla samlade medier (jag menade inte bara kvälls- och morgontidningar utan samtliga) verkar ju vara överens om att gräva ned det här, betydligt allvarligare misstankarna om folkrättsbrott, fast de frossade i en landshövding på Gotland som bara följde regelverken. Det var väl det jag vände mig emot. Inte att folkrörelser och andra debattforum behövs. Det här till exempel. Men jag tror det visar på en annan sak. Medierna är tillsagda att lyfta alliansen till valseger och det är därför lite obekvämt för dem att den där rapporten om vad som hände i Sudan kom på bordet just nu.

  Mitt stalltips är att regeringens spindoktorer snart letar upp nån skandal om nån miljöpartist som de kan brodera ut i stället för att granska det som borde ligga på deras bord framför dem i detta nu.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7295120.ab

  SvaraRadera
 7. Ditt bildval är som vanligt helt fantastisk! Bloggen är värd besök bara för detta!
  Mats

  SvaraRadera
 8. Instämmer helt med Mats. Ditt bildarkiv måste vara något helt enastående.

  SvaraRadera
 9. Såg just att de rödgröna enats om positiv EU-politik.
  Vilket parti skall då de som vill behålla något politiskt inflytande i Sverige rösta på?
  Tala om fjäsk för att nå taburetterna. Både V och Mp har kompromissat bort sin själ.

  SvaraRadera
 10. This campaign, 10:10,
  encourages people to commit to reduce their
  carbon emissions by 10 percent in 2010 and
  to mobilize policymakers to do the same. By
  October 2009, some 900 businesses, 220
  schools, 330 organizations, and 21,000 individuals
  had signed the 10:10 pledge.

  SvaraRadera
 11. 10:10 är en global kampanj för att minska koldioxidutsläppen med 10% under ett år - från och med 2010. Varje person, familj, företag, skola eller annan organisation kan skära 10% - och genom att arbeta tillsammans kan vi se våra handlingar räknas.

  Kan det vara så att om vi omgående tar ett första steg så kan dämpade förhoppningar tändas och att det hela börjar rulla på så att vi i någorlunda rimlig tid når en reduktion av våra CO2-utsläpp med 80%.
  Det är ungefär vad som krävs för att CO2-halten i atmosfären ska börja sjunka och att temperaturhöjningen förhoppningsvis ska börja avstanna.

  Politikernas prat om att sänka halten med 20 eller 30 eller 40 % till år 2020 är som att besluta om självmord och att försvara detta med att beslutet ändå ar taget i god demokratisk ordning!

  SvaraRadera
 12. Anonym 21:20 kanske hittar ett svar på sin fråga, genom att kolla www.sdkuriren.se

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.