söndag 13 juni 2010

Mellan hägg och björk, i snokens rike

Livet känns bra mycket bättre mellan hägg och syren än mellan hägg- och björklund.

Konstaterar jag sittande på bryggan efter ett tidigt morgondopp och en kort tur med kajaken för att kolla läget för häger och fiskgjuse borta vid öarna.

Vår brygga är förresten alltid fri från tvåbenta inkräktare, den vaktas nämligen flitigt av Eriksson - snoken som ligger och gottar sig på bryggan så fort vi inte är där. Namnet? Tja, den slingrar sig och struntar i partiprogram. Vad vi kallar den envisa sädesärlan som ständigt struttar omkring på bryggan får förbli en valhemlighet.

En roddbåt drar stillsamt över fjärden, och jag minns historien om när Jussi Björling en tidig morgon hade tagit roddbåten från sin brygga på Siarö, rott över till en gammal dam som fyllde 70 år, stolpat upp till hennes lilla hus och knackat på fönstret och med all sin kraft sjungit Morgon, av Ekelöf. Damen hade öppnat fönstret till sovrummen och ropat: "Vem fan är det som väsnas så här tidigt på morgonen?" Jussi tystnar häpet. "Jasså, är det den när Björling! Slut med oväsendet och kom in så får han en kopp kaffe."

"Min sämsta recension någonsin", berättade Jussi senare. Här finns en av de finaste versionerna av Nessum Dorma, inspelad i mars 1944. Hade man tur kunde man tydligen höra den sväva ut över havet från bryggan på Siarö. Jag önskar att jag varit där och kunnat uppleva det.

Något jag inte önskar är att vara partiledare/språkrör i dessa dagar. Minns hur jag - nätterna då DN och SvD kom från tryckeriet med sina senaste opinionsmätningar - satt och inväntade telefonsamtal för att få veta hur det låg till. Ibland med skräckblandad förtjusning, ibland med bara skräck... (Det var innan man kunde gå in på nätet och kolla,,,). I natt har Hägglund, Olofsson och de rödgröna haft all anledning att känna skräck, och Åkesson skräckblandat förtjusning. Sifo, som mätt senare än SCB, pekar på att inga sädesärlor i världen kan garantera någonting... Tar ett sista dopp i det löjligt kalla vattnet. Det sägs vara bra mot smärta om inte annat. Sen får Snoken ta över. Godmorgon.

Bilden föreställer Kung Hubertus, den stiliga paddan som bebor dammen därhemma.

11 kommentarer:

 1. Gomorron själv. Din fru måste vara en lycklig kvinna.

  SvaraRadera
 2. Konstig artikel i svd tabellen stämmer ju inte och med texten. Sd ligger i alla fall över spärren och lär ta kds plats. Vilket är värst?

  SvaraRadera
 3. Postar det jag gjort på andra ställen:

  Då det gäller SD får man inte glömma bort ”Bradley-effekten” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bradleyeffekten) dvs skämmighetsfaktorn som gör att folk svarar V, S, Miljöpartiet, M, FP mfl istället. mellan 6-10 % kommer de att få i detta val.

  Förra valets sista SCB-undersökning gav SD 0.8 % men de fick 2.9 % i valet. Endast valfusk kan hindra SD att komma in nu.

  SvaraRadera
 4. jag fattar inte den här opinionsundersökningen. Det står ju att de rödgröna leder, att sossarna är större än moderaterna. Men texten säger något helt annat. Kan någon förklara? Vi borde ha opinionsundersökningsstopp ett tag. De syftar ju bara till att påverka opinionen i en för Sverige en mycket olycklig riktning.

  Kan någon bara trycka på paus?

  SvaraRadera
 5. Det här leder i bästa fall till att sossarna mobiliserar tillbaka till sina kärnfrågor. Kanske tom till kvinnoförbundets kärnfrågor.

  Lyssna på Ulrika Kärnborgs krönika i dagens God morgonvärlden. Hon talar för arbetstidsförkortning. Jag tror Almedalen blir superviktig för att lyfta frågan så att den kommer in i de rödgröna på allvar.

  I övrigt såg jag ett väldigt, väldigt nedslående inslag i Aktuellt i veckan som visade på de allmänna trenderna som visade att bland pensionärerna och äldre medelåders män så väljer man borgerligheten. Män som varit sossar i hela sitt liv går över till moderaterna på ålderns höst för att som en i reportaget sa: "Vi har jobbat hela vårt liv - nu vill vi behålla lite mer av vår lön" det motsägelsefulla i deras tankar, var att de sedan menade att pensionärerna hade det så bra i vårt samhälle och inte behövde nåt mer...

  Det är så vansinnigt tråkigt att höra. Vad är det för egoistisk gen(us) som visar sig i dessa män?

  Skärpning. Det finns ingen generation i hela den här världen som haft det bättre än de svenska 40- och 50-talisterna. Hur 17 föreställer de sig det är att vara ung i dag och ha en havererad jord att ta över från deras vräkiga kalas? Hur kan man dra slutsatsen att man som välmående övremedelålders behöver ännu mer på sina barnbarns bekostnad? (och att de inte verkar känna till VARFÖR de haft det så bra utan tror att de förtjänar mer!)

  Åh låt de gröna föra sossarna till den rätta hamnen!

  "Denna flodvåg av intellektuell senilitet i det sociala livet, vilken såsom en följd av den förändrade åldersfördelningen om ett par decennier måste börja stiga i landet, kommer att kännas outhärdlig för den generation, som då står i sin krafts dagar, detta allra helst som vi gamla då, såsom de gamla alltid gjort, komma att segt häfta vid de sociala maktpositionerna och vid förmögenhetsinnehavet."

  (A & G Myrdal, Kris i befolkningsfrågan, 1934, s.105)

  Citatet skulle kunna finnas med i en ny uppdaterad utgåva: Kris i klimatfrågan

  SvaraRadera
 6. BB
  GB TV
  IQ AB Ba BC C TV
  FF LP EP UKV LSD
  SSU RFSU TV
  vpl OP
  SKF LO ABF TV
  SKF PR TCO DN TV
  SKF VD SAF SvD TV
  ATP KDS TV
  GB TV
  TV
  TV
  STOP

  SvaraRadera
 7. Precis Tage ;-) så förutsägbart är det tydligen...

  SvaraRadera
 8. Tal till ungdomen:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=3778163

  SvaraRadera
 9. Jag tänker ibland på hur det hade fungerat de åren du var språkrör för Miljöpartiet de Gröna om du varit lika "snurrig" som du är numera. Eller var du likadan på den tiden men kunde dölja det? Man undrar ju naturligtvis hur det samhälle ser ut som finner nåd hos dig. Du har dina små utvalda delar som du odlar och tycker om, men sedan är hela världen och alla människorna i den blott skit i dina ögon. Det ska villigt erkännas att jag faktiskt röstade på dig några gånger, men hade jag då visst vad jag vet i dag, då hade du inte fått min röst. Du är alltså en besvikelse i mina ögon. En gnällspik på gamla dar. Ingenting att hänga upp sig på...

  SvaraRadera
 10. Ingenting att hänga upp sig på... Och ändå tycks du hänga här en hel del för att kunna uttala dig som du gör...

  SvaraRadera
 11. intressant i dag:

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=793

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.