måndag 16 november 2009

Blockens dilemma...

Problemen för de två blocken radas raskt upp i takt med att Sverigedemokraterna vinner gehör bland människor - nästan var tionde man säger sig vilja rösta på Åkesson och Co, om man får tro den senaste opinionsmätningen. Norrländska män verkar dock ännu inte anfrätta.

Bland storsvenska pösiga analytiker hävdas att SD:s framgång mest beror på att de synts i medierna - denna uppfattning lär väl bottna i någon sorts halvrasistisk uppfattning om att svenskar är bättre människor än danskar, norrmän och andra lågstående folk som lägger sina röster på rasistiska och främlingsfientliga partier. Själv har jag aldrig haft den nationalistiska uppfattningen.


Ett skäl till Sverigedemokraternas växande opinionssiffror lär vara att det helt enkelt finns mer än 4% av väljarna som anser att detta parti tillför tillräckligt mycket i den politiska debatten för att man skall vilja rösta på dem - och att det är det enda parti som sticker ut i det grådask där övriga partier samlats. Synd att det enda parti som sticker ut har brun anstrykning. Men det är effekten av den förlamande blockpolitiken, där varje vision som ligger utanför de av broderpartierna S och M godkända förpassas till tystnad. Dessutom har Mona Sahlin, Maud Olofsson, moderater och folkpartister som mött Åkesson i tevedebatter på intet sätt skött sig bra. Tvärtom. Rent pinsam var Maud Olofsson. Jag har inga barn med Centern, men likt förbannat satt jag och skämdes över hur illa hon förde den debatten. Hon skulle ju, trots allt, stå på den goda sidan i just den debatten, ävenom Centerns historia rymmer det faktum att partiet varit det enda i Sverige som haft rasistiska skrivningar i sitt partiprogram. Men det var länge sedan.

För Alliansen uppstår problem när Centern och Kristdemokraterna ligger allt sämre till, och till och med riskerar att falla ur riksdagen. Analytiker menar att dessa partier nu måste få större utrymme i regeringen för sin politik. Det måste kännas meningsfullt att rösta på dem...

Men blockpolitikens inneboende dilemma medför att Moderaterna riskerar att tappa väljare som man snott från socialdemokraterna om Maud Olofssons profilfrågor - kraftiga förändringar i arbetsrätten - ges större politiskt svängrum i regeringen. Likaså kan Alliansblocket tappa väljare till de rödgröna om Kristdemokraterna får ökat genomslag för sina traditionella profilfrågor.

I det rödgröna blocket lär socialdemokrater må allt mer illa när Miljöpartiet drar till sig deras storstadsväljare och Wetterstrand upplevs som mer trovärdig än Sahlin - men å andra sidan kan sossarna trösta sig med att det gröna partiet numera är ganska harmöst. Partiets traditionella reellt strukturförändrande profilfrågor - bland annat krav på sänkt arbetstid och tillväxt- och konsumtionskritik - är begravda i blockpolitikens namn.

Pikant är att det nya Miljöpartiet tycks komma överens med S i miljö- och klimatfrågor - någon konflikt med S i dessa frågor framskymtar i alla fall inte - men tar kamp mot förmögenhetsskatt och för att riskkapitalbolag skall få äga skolor. Kanske gör man den analysen att namnet Miljöpartiet räcker för att dra till sig miljöväljare, medan mer nyliberala inslag skall locka över borgerliga väljare från Alliansblocket. Det är i så fall inte undra på att en rad mer eller mindre nyliberala figurer, som Johan Norberg och Fredrick Federly, numera flirtar vilt med Peter Eriksson och Co... Och det ryktas i bloggosfären att Peter är nöjd med detta...

För Miljöpartiet medför uppskattningen av Maria Wetterstrand såväl en tillgång som ett problem: styrkan i de nuvarande språkrören har bland annat varit att de uppfattats som jämnbördiga både internt och externt. Detta har bäddat för grundläggande harmoni i partiledningen. Själv anser jag att dagens språkörspar är det mest kompetenta som partiet haft - de två har dessutom framstått som lika trovärdiga och intressanta för medierna.

Under mina år som rör var det ett problem att jag ofta beskrevs som "partiledare" och hade lättare att nå ut i medierna än de kvinnliga språkrören. Det ledde till en närmast ohygglig intern frustation inför främst valet 1998 - värst var det nog för språkrören själva. Något sådant tycks inte ha förekommit med nuvarande rörkonstellation. Vilket således är en anledning till att Maria och Peter är det bästa rörpar partiet haft. Men något händer, Maria uppfattas allt mer som det vinnande kortet. Man är inte likvärdiga längre. Det borde inte vara ett problem, men är det...

Det som utspelades i Godmorgon, världen i söndags, kan varit ett hotande tecken på att Peter börjar känna frustration över att Maria är så mycket mer populär än han är.

Kanske är det värre, rent av förnedrande, för en ganska traditionell man att vara "degraderad" till nummer två, särskilt när nummer ett är en ung kvinna. Det var i alla fall detta jag tänkte på när jag hörde intervjun med Peter, och det, mitt bland superlativ om att hon är ung kvinna, äger språket, är tydlig och begåvad, plötsligt dök upp ifrågasättande av Marias kompetens som blivande statsråd i rollen som handlingskraftig och genomförande. Själv vet alla som känner Peter att han - inte minst efter åren som handlingskraftigt, skickligt och populärt kommunalråd i Kalix - har stor tillförsikt till sin egen kompetens som just genomförande och handlingskraftigt drivande statsråd och internationell toppolitiker. I satirsammanhang har han kallats Peter Den Store, ett satirbegrepp som snarast kan kännas hedrande för en politiker med oblygt och ärligt sikte inställt på reell maktposition.

Att nu riskera att komma i skuggan av en ung kvinna kan nog ha sina sidor, det gäller att då inte ge uttryck för minsta lilla ton som kan uppfattas som uttryck för bitterhet och dessutom se de absoluta fördelar som finns i att få lägga lite mer krut på ärligt menad uppbackning och lyftande av en kompetent kompis.

Själv har jag inga som helst tvivel på Marias kompetens som handlingskraftigt statsråd. Att Det Nya Miljöpartiet i en regeringskoalition kommer att driva grön politik, det tvivlar jag däremot på. Så alla som inte vill ha några större förändringar kan lugnt rösta på MP. Tillväxt- och konsumtionssamhället lär fortskrida, 40-timmarsveckan bestå och den offentliga sektorns andel av ekonomin fortsätta att minska. Johan Norberg kan vara lugn.

41 kommentarer:

 1. Du skriver att Centern haft rasistiska skrivningar i sitt partiprogram. Det är helt riktigt.

  När partiet hette Bondeförbundet hade man på 30-talet följande text inskrivet: "Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

  Detta bör kanske Lars Ohly påpeka när Alliansen påminner om hans partis sorgliga historia.

  SvaraRadera
 2. Anonym 10:50: Tja, man kan väl lägga till att Centern på intet sätt velat göra upp med sitt förflutna. Man lovade att skriva en vitbok om sin historia. Den skulle presenteras till partiets 90-årsfirande, det vill säga till år 2000.

  Jöran Hägglund lovade, när han var partisekreterare, att en vitbok skall presenteras till 100-årsjublieet. Vilket inträffar nästa år. Vilket lustigt nog sammanfaller med riksdagsvalet.

  Det skall bli intressant om det sker. Och om Alliansregeringens bröder på DN:s ledarsida vidhåller att så bör ske... Peter Wolodarski krävde nämligen detta i en minnesvärd ledarartikel, i den tidning där han nu är chefredaktör, just detta. Den minnesvärda artikeln var införd i DN den 2 februari 2006. Finns lagrad i mitt allra heligaste lilla elaka arkiv, eftersom jag insåg det pittoreska i att Peter W. inte insåg att det där 100-årsfirandet skulle ske några månader före det val när han själv skulle få i uppdrag att för DN:s räkning ägna sig åt att hylla borgarna, skrämma för vänsterpartiets historia och glömma sina krav på Centern...

  Glömmer han sina krav på Centern så skall jag göra vad jag kan för att påminna honom lagom till valet, tänkte jag...

  SvaraRadera
 3. Det är jättepinsamt att Johan Norberg och Stureplanscenterns Fredrick Federly hyllar mitt parti. Det borde väl ändå få partiledningen att vakna!

  SvaraRadera
 4. Birger, var har du mer i ditt "elaka lilla arkiv"? Det låter spännande!

  SvaraRadera
 5. Peter kanske var lite pressad när han försökte analysera Marias förmåga att leda ett departement. Men lite illa lät det och jag fick ungefär samma känsla som du beskriver.

  SvaraRadera
 6. Sverigedemokraternas relativa framgångar i väljaropinionen beror inte på att dessa väljare sympatiserar med partiets program, utan handlar till övervägande delen om proteströstande. Trots att den stora invandringen till Sverige sedan mitten av 1980-talet lett till en mängd problem och konflikter, finns det märkligt nog inte ett enda parti i riksdagen som tar detta på riktigt allvar. En mycket stor andel av svenska folket kan i olika mätningar vittna om dessa problem och konflikter, men det verkar som att riksdagens partier inte tar detta på allvar. Det har nu gått så långt att många väljare, som varken kan betecknas som rasister, främlingsfientliga i allmänhet eller sverigedemokrater, i valet 2010 kommer att rösta på detta parti; jag har själv flera exempel i min stora bekantskapskrets. Någonting måste hända, menar man, vi kan inte fylla hela stadsdelar med utländska människor från all världens hörn och se de etniska svenskarna ge sig av därifrån. Man menar också att detta sätt att rösta, med fötterna, som ju innebär att när invandrarna flyttar in flyttar de etniska svenskarna ut, är individens sätt att praktisera precis det som sverigedemokraterna önskar genomföra med politiska medel. I dag handlar det följaktligen om hyckleri av högsta dignitet när en del ömmar för de ensamkommande flyktingbarnen i Vellinge. Ty hur många av dessa ”anti-rasister” bor själva i invandrartäta områden? Hur många av dem möter dagligen och stundligen dessa problem och konflikter? Det har ju själva röstat med fötterna och bosatt sig i ”rätt” område som det brukar heta.

  SvaraRadera
 7. Det är naturligtvis en trist utveckling, som Lennart beskriver, att all kritik av invandringspolitiken blivit stämplat som rasistisk. Då existerar det alltså ingen kritik i utrymmet mellan rasism och tystnad... Men så är det i Sverige. I stället röstar nästan alla etniska svenskar med fötterna. Precis som Lennart skriver så genomför man därmed SD:s program på en individnivå.

  SvaraRadera
 8. Varför kallar mediatan och politikerna alla somär kritiska till invandringspolitiken?
  Har faktiskt hört ordet svennedjävlar utan att det blivit omnämnt ens i tidningen. Varför denna "omvända" rasism, som i verkligheten är precis lika ful som den "rättvända".

  SvaraRadera
 9. Maria kommer att leda vilket departement som helst lysande och hela landet också när hon får chansen.

  Jätteroligt att det äntligen kommer någonting vettigt från Norberg & Co men MP bör akta sig för att flirta tillbaka. De kommer ju att komma utan åthävor. Opportune Norberg vill inte vara någon förlorare och är som bekant gärna den första att lämna skeppet när det börjar blåsa andra vindar...


  Dessutom ska vi nog begrava nyliberalismen en gång för alla om vi inte vill ha ännu fler väljare till SD. Nyliberalismen från de senaste regeringarna har ju satt oss i den här situationen och om ni vågar er utanför tullarna så märker ni att landet därutanför över huvud taget inte fungerar under nyliberal flagg. Vi måste nu ha mängder med GRÖN SOLIDARIET för att rädda det här landet under ett sammanbrott. Och det är det inga allianspartier som kan ge oss.

  Att MP, när hela världen ratar nyliberalismen, skulle gå dem till mötes förefaller inte troligt. De kan ju i stället gå mot sin största valframgång någonsin om de bara håller fast vid sin ursprungliga politik. Med bibehållet krav på förmögenhetsskatt.

  Hoppas bara MP kan väja duktigt för denna attack från de borgerliga. Naturligtvis vill de genom denna lovebombing splittra de rödgröna för att få ha kvar Reini som statsminister - katastrof i fyra år till... Det räcker nu. Nu måste vi börja bruka allvar.

  När alla vill hångla ska man som bekant spela svår...

  AA

  SvaraRadera
 10. Dagens text är lysande som vanligt!

  Men Birger, om du ställer dig på samma nivå som övriga medier i hanteringen av ordet rasism, brun anstrykning och likande, gällande SD, är det risk för att dessa begrepp byter laddning från negativ till positiv sådan.

  Och det vill du väl inte?

  SvaraRadera
 11. Jag kan förstå kritiken mot MP, men jag tror ändå att det blir bra förändringar med MP och den nya regeringen (som jag hoppas på).
  Däremot tror jag klart att det kommer att gå långsammare än man kunde önska, men utan MP i en regering blir det ju knappast grönare politk över huvudtaget...

  SvaraRadera
 12. För ovanlighetens skull håller jag inte med Birger (och blir tom förvånad över analysen). Kan definitivt inte se att Wetterstrand och Eriksson någonsin uppfattats som jämnbördiga, varken externt eller internt (vilket tom Peter själv skämtat om). Maria spelar i en helt annan liga.

  SvaraRadera
 13. Min utopiska gröna dröm: Wetterstrand och Schlaug som språkrörspar. DET vore tidernas mest oustanding gröna ledarskap. Jisses, ni skulle ta Sverige med storm.

  SvaraRadera
 14. "Synd att det enda parti som sticker ut har brun anstrykning."

  Ja alla partier som vill ha en annan immigrationspolitik har ju en "brun anstrykning", tyvärr har väl en majoritet av befolkningen en "brun anstrykning" enligt den definitionen.

  Wetterstrand är överskattad tycker jag, hon sätts ju aldrig på prov, Inför EU valet och partiledarutfrågningen gjorde hon inget bra intryck, då sattes hon på lite hårdare prov, men ingen tycks ha noterat det.

  Förövrigt sitter inte Peter och Maria på ett tidsbestämt mandat? De måste väl snart avgå?

  SvaraRadera
 15. Robsten. Ditt påpekande är helt befogat!

  De flesta tänkande väljare har antagligen upptäckt, att mediernas försök att brunmåla SD är en bluff. Reaktionen blir därför den motsatta, dvs SD vinner, medan de mediala tyckarnas anvisningar bleknar.

  SD är förvisso inte felfritt, men rasistiskt är partiet inte. Dess historia är f.ö. knappast värre än Centerns, Vänsterns, LO:s och Syndikalisternas (dvs "trendsättarnas") institutioner.

  Birger har pekat på Bondeförbundets (Centerns gamla namn) rasistiska synsätt.

  Kan tilläggas, att även LO hade något ditåt, och att Arbetaren (syndikalistisk tidning) hade en kolumnist på 1930-talet som hette Ottar Jensen, och som predikade rashygien.

  Slutligen ska sägas, att de bästa bloggarna är just Schlaugs och Robstens. Ni kompletterar förtjänstfullt varandra. Tack!

  SvaraRadera
 16. Robsten: Brun anstrykning får man allt kunna säga om Sd, det finns inget annat parti där partiledaren skulle ge sig till att sjunga gamla nazistsånger, tillsammans med medlemmar i partiet, ens under viss påverkan av sprit. Jag tror inte ens Ian och Bert hade gett sig på något sådant.
  Mona

  SvaraRadera
 17. Hej

  Denna ständiga personfixering av Schlaug. Det är detta synsätt som skapr det tillväxt- och konsumtionssamhälle som Schlaug inte gillar. Detta när karriär och framgång går före den "vanlige" människan. De som ahr inblick i miljöpartiet vet att Wetterstarns inte jobbar ihäl sig utan glider på en räkamacka genom att hon slår i media. Är det detta samhääle Schalug vill ha?

  Robban

  SvaraRadera
 18. Mona,
  du har så rätt!

  Å andra sidan vore det kanske bättre att säga "brun ideologi" om SD och "brun anstrykning" om vissa andra partier.

  SvaraRadera
 19. Mona,
  du har så rätt!

  Å andra sidan vore det kanske bättre att säga "brun ideologi" om SD och "brun anstrykning" om vissa andra partier.

  SvaraRadera
 20. Reservera gärna ord som brun, nazianstruken etc. till de tillfällen då de behövs. Annars tappar de stinget.

  Men visst, de kan behövas, om man i övrigt saknar verkliga argument.
  Inget tycks vara för lågt i såna fall.

  SvaraRadera
 21. Anonym 15:49,
  menar du att de inte behövs i SD:s fall?

  SvaraRadera
 22. Ursäkta - Anonym 17:06, förstås!

  SvaraRadera
 23. @Anonym

  Ren lögn Anonym. Åkesson sjöng en sång om Palme som han lärt sig i MUF, osmaklig, javisst, men absolut inte en nazisång. varför är det plötsligt helt OK att ljuga, bara det rör sig om ett speciellt parti?

  SvaraRadera
 24. @Fred

  "Brun ideologi" är det alltså så fort man vill ha en restriktiv immigrationspolitik, efter svenska mått mätt.

  Slutsats, länder som Finland, Danmark, Island och de flesta andra europeiska länder är "bruna". Då är jag också "brun" och jag anser det är en mänsklig demokratisk rättighet att vara "brun". Alla som tycker annorlunda än det politiska etablissemanget är således "bruna". Snart blir väl Schlaug också kallad "brun"

  SvaraRadera
 25. Robsten.

  Förstår du inte, att om medierna skulle ge efter det minsta på sin nuvarande metod att belasta SD, dvs om de skulle sluta använda de ord som här har talats om, då skulle ju hela deras tankebyggnad rasa som ett korthus, eller hur?

  Främlingsfientlighet, rasism, nazianstrykning etc. är ju nödvändiga ord för dessa skribenter.

  Säkert har en och annan av dem insett misstaget, men de måste löpa linan ut. Vidare, är en del gissningsvis beroende av uppdrag i media, där det kanske förväntas ett visst ordval och agerande.

  SvaraRadera
 26. Robsten,
  jag tycker att Sverige gott och väl skulle kunna ta emot flera invandrare.
  Dock är den viktigaste frågan, enligt min mening, inte antalet invandrare utan hur de tas emot - exempelvis att de så snabbt som möjligt hamnar i ett arbete (som hjälper dem att bli, och känna sig som, jämbördiga samhällsmedlemmar) men inte hamnar i ghetton.

  SvaraRadera
 27. "Förstår du inte, att om medierna skulle ge efter det minsta på sin nuvarande metod att belasta SD, dvs om de skulle sluta använda de ord som här har talats om, då skulle ju hela deras tankebyggnad rasa som ett korthus, eller hur?"

  Nä, jag förstår inte, jag har aldrig sysslat med dessa frågor förut. Bra med lite sakkunskap ;-)

  SvaraRadera
 28. @Fred

  "jag tycker att Sverige gott och väl skulle kunna ta emot flera invandrare."

  Det tycker inte jag, men jag respekterar att du har din åsikt eftersom vi lever i en demokrati.

  "Dock är den viktigaste frågan, enligt min mening, inte antalet invandrare utan hur de tas emot"

  Har en annan åsikt även här, integrationen, alla dessa miljarder som skyfflats in, alla åtgärder, alla annat, skulle ha haft större effekt om antalet immigranter varit mycket färre.

  "exempelvis att de så snabbt som möjligt hamnar i ett arbete "

  Men snälla någon, vi har en halv miljon arbetslösa redan. Det är faktiskt så att skulle de på ett mirakulöst sätt snabbt få ett arbete, så skulle de putta ut någon annan i arbetslöshet. Men visst, de som verkligen får ett arbete integreras oerhört mycket snabbare, så mycket är ju sant. Men varför denna människohandel, varför?

  En del immigranter flyr ghettona, så fort de får ett kneg, det är ju bra. Men det löser inte problemen i stort. De ghettona vi har är självvalda i hög grad, om än inte till 100 procent. Nya immigranter övertalas ju om att flytta var som helst utom till ett ghetto som redan är överbelastat.

  SvaraRadera
 29. Birger:

  Att tro att SD:s framgångar hänger samman med genomslaget i media är inte detsamma som att tro att vi svenskar skulle vara mindre främlingsfientliga än norrmän eller danskar. Jag tror att vi ligger ganska lika på den punkten faktiskt.

  Dock för att ett parti som SD ska ha valframgångar krävs att de lyckas mobilisera dessa väljare att rösta på det egna partiet och då finns det olika faktorer som kan leda till det. En viktig faktor är dock genomslaget i media och bilden av att partiet med stor sannolikhet kommer att komma in i riksdagen.

  När det gäller Miljöpartiet så är det ju inget nytt att det är ett borgerligt parti... Jag tycker bara det är tråkigt att så många väljare som egentligen skulle gynnas av en vänsterpolitik lockas av Mp.


  Sen får det väl vara nog med relativiserandet kring SD och andra partier i kommentarerna här. SD och övriga partierna är INTE lika goda (bruna) kålsupare. SD hade en partiledare som varit aktiv nazist och en som senare hoppade av för att bli aktiv nazist för mindre än 15 år sedan! Inom många övriga partier fanns det rasistiska drag för 70-80 år sedan, vilket naturligtvis är beklagligt. Men det är ändå en jävla skillnad!

  SvaraRadera
 30. Tycker nog att Birger har fastnat i en trist negativism mot de nuvarande språkrören i alla lägen, oavsett vad gör eller säger, istället för att glädjas åt den växande styrkan i opinionen. Även om kanske inte paret Wetterstrand/Eriksson driver arbetstidsfrågan lika hårt som en del i partiet önskar, så måste det vara bättre att Mp växer på andra partiers bekostnad. Det kan ju vara klok politik att inte vifta för våldsamt med sina hjärtefrågor före valet, utan vänta tills man har intagit Rosenbad. Trots att Birger tycker de är det bästa rörparet hitills , så duger de ändå inte? / Hinke

  SvaraRadera
 31. Niklas.

  Ditt påpekande att det är 70-80 år sedan en del av våra svenska partier hade rasistiska drag är säkert sant.

  Med tiden har det gått 70-80 år sedan SD hade en f.d. nazit som ledare.

  Dagens SD har en ledare som är värd minst lika mycket respekt som de övriga.

  SvaraRadera
 32. "SD hade en partiledare som varit aktiv nazist "

  Ren lögn, Åkesson kommer från MUF, när blev MUF nazistiskt? Alltså det är förvånande att det plötsligt blivit OK med klockrena lögner, är det de stigande opinionssiffrorna för SD som motiverar det? Var snäll och ange källa för sådana påståenden tack.

  Och detta eviga tjat om främlingsfientlighet, om jag är emot regeringens finanspolitik, är jag finansfientlig då?

  SvaraRadera
 33. Robsten:
  "...jag respekterar att du har din åsikt eftersom vi lever i en demokrati."

  Tack!

  Robsten:

  "...vi har en halv miljon arbetslösa redan. Det är faktiskt så att skulle de på ett mirakulöst sätt snabbt få ett arbete, så skulle de putta ut någon annan i arbetslöshet."

  Jag är beredd att ta dig på ditt ord om du påstår att du inte är rasist, men det här är klassisk rasistisk argumentering, där man påstår att invandrare i arbete "stjäl våra jobb", medan invandrare utan arbete "stjäl våra skattepengar". Invandraren kan, i rasistens ögon, aldrig göra rätt; invandraren är här, och detta kardinalfel gör samtliga möjliga handlingar fel i rasistens ögon.

  Invandring ökar befolkningen, och en ökad befolkning skapar ökad efterfråga på varor och tjänster - alltså skapar invandring arbetstillfällen.

  SvaraRadera
 34. ""men det här är klassisk rasistisk argumentering, där man påstår att invandrare i arbete "stjäl våra jobb",""

  Nä, det är egentligen en klassisk Marxistisk argumentering. Enligt renläriga Marxister så tjänar massinvandring till att öka konkurrensen på arbetsmarknaden och därmed sänka lönerna för arbetarna.

  Jag påstår det inte därför att invandrare sällan får jobb, utan hamnar i arbetslöshet och utanförskap. En ungdom som var med i SVTs Debatt och debatterade från vellinge hade liten förståelse för immigrationspolitiken, han hade gått ut gymnasiet och hade själv inte fått något jobb, trots ihärdiga försök, -än jag då? Sade han, ni skiter i mig och vill bara verka humanistiska. Mina främsta sympatier ligger hos honom faktiskt. Det viktiga i hela denna osmakliga hantering verkar vara att SYNAS humanist, de som inte ställer upp kallas "rasist".

  Jag anser att denna vansinniga immigrationspolitik själ skattepengar ja. Jag anser det på helt logiska grunder, oavsett vad jag kallas hörför.

  "nvandraren kan, i rasistens ögon, aldrig göra rätt"

  Nä, inte i rasistens ögon nä. Vi andra tycker att den främsta skulden ligger hos våra politiker som faktiskt styr dessa strömmar av immigranter.

  "invandring ökar befolkningen, och en ökad befolkning skapar ökad efterfråga på varor och tjänster - alltså skapar invandring arbetstillfällen"

  Klassisk "förespråkarargumentering" som jag läst på många ställen. Det stämmer ju delvis också, alltid blir det några fler jobb, men naturligtvis inte så det väger upp det ökade antalet människor.

  Man skulle genom genom detta resonemang kunna åtgärda arbetslösheten enbart genom att öka antalet innevånare. Arbetslösheten skulle MINSKA genom massiv invandring. Jag har då inte märkt att det skett i vårt land, inte på något sätt. Jag kan heller inte förstå hur det skulle fungera, arbetslösheten är bedövande stor i våra nya enklaviserade förorter. Visst, Rosengård skapar en del jobb åt poliser, socialtjänstemän, handläggare och andra, men samhällsekonomiskt är det en katastrof.

  Om nu denna massinvandring skapar så många jobb och mycke skattepengar, varför har vi genomlidit en pensionsreform som gjort mig till en mycket fattig pensionär jämfört med 40talisterna, den dag jag går i pension? Varför är tillgängligheten för sjukvården så mycket sämre än när jag växte upp? Familjer får i dag vänta dygn på att få träffa en läkare, så var det faktiskt inte förut.

  Vårt samhälle är på väg nedåt och bakåt, vi väljer inte politiker för att göra samhället sämre, så enkelt är det faktiskt.

  SvaraRadera
 35. Robsten är Birgers komplement.

  Det, som den ena inte tar upp, det sägs av den andre, och vice versa.

  Båda är superbra i tänkandet & skrivandet.

  En motsvarighet i Riksdagen skulle då vara MP och SD som två stora partier. De är visserligen varandras diametrala motsatser, men båda har i sina kakor saftiga russin att plocka. Kärnorna spottar vi ut förstås.

  SvaraRadera
 36. Tro det eller ej, men vi har ett antal MPare i våra led. Dessutom har vi ett ännu längre led av sympatisörer som tidigare röstat grönt. Alla håller de dessutom med i Birgers senaste artikel på Newsmill, som väl ligger sanningen mycket nära, enligt mina amatörmässiga bedömningar.

  SvaraRadera
 37. Hjälper Sverige rätt barn?

  Enligt Migrationsverkets statistik har antalet årligen ensamkommande asylsökande barn och ungdomar ökat från 388 år 2004 till 1 766 under hitillsvarande del av 2009. Det rör sig inte om barn, utan unga män och fastän de reser ensamma saknar de inte familj. De har anhöriga som betalar resan och sänder i väg dem. De som har råd att bekosta en resa till Sverige är inte de mest utblottade i krigshärjade länder.

  I många fall är de inte heller ensamma när de kommit till Sverige. Av 1 428 inskrivna ungdomar i Migrationsverkets mottagningssystem harunder året 441 eller 30,88% placerats i familjehem hos släktingar eller nära anhöriga här i Sverige. Familjehem innebär att samhället betalar dessa anhöriga för att ta hand om sina släktingar.

  När ensamkommande ungdomar väl fått permanent uppehållstillstånd i Sverige kommer deras försvunna anhöriga tillrätta och söker anhöriginvandring för att familjen skall kunna återförenas. Detta har hittills i år gällt 506 föräldrar till ensamkommande ungdomar. Uppehället för föräldrarna skall respektive vistelsekommun ansvara för.

  En enda plats i det omdebatterade boendet i Vellinge kostar 746 462 kronor per år. Det finns 28 platser och årskostnaderna för dessa blir alltså drygt 20 miljoner kronor.

  Det är en självklarhet att nödlidande barn skall ha hjälp, men sker rätt prioritering? Hur många tusen nödlidande barn skulle redan i hemländerna kunna hjälpas effektivt för motsvarande kostnad som boendet i Vellinge?

  SvaraRadera
 38. Sanningar om Sverigedemokraterna och den politiska extremismen:

  Anna-Lena Lodenius talar med kluven tunga.

  Nyheter TV 24 den 5 november 2009: "SD har mer gemensamt med tyska nazister. Mats Wingborg och Anna-Lena Lodenius ser kopplingar mellan SD och rasistiska partier. Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har målmedvetet försökt placera sig i samma politiska fack som populistiska Fremskrittspartiet i Norge och Dansk Folkeparti i Danmark. Men enligt två av Sveriges ledande specialister på svensk högerextremism har sverigedemokraterna mer gemensamt med tyska nazister och nationalistpartier som British National Party”.

  Men 1997 utgav Rikspolisstyrelsen en handbok om den rasistiska ungdomskulturen och främlingsfientligt orienterad brottslighet, som skrivits av just denna Anna-Lena Lodenius och Per Wikström (ISBN 91-87203-51-0). Där beskrivs bl a hur yngre aktivister lämnade SD för att partiet var parlamentariskt och för ”mesigt” och istället bildade extremorganisationer såsom Riksfronten och VAM (sid 24-25).

  I handboken framgår vidare att partiet, som bildades 1988, är parlamentariskt och demokratiskt (sid 37). Detta skrevs alltså redan 1997. Sedan dess har tolv år förflutit. Menar alltså Anna-Lena Lodenius verkligen att SD under dessa år sökt sig närmare nazismen?

  I Dagens Nyheter den 8 maj 2002 uppgav enhetschefen Margareta Linderoth vid Säpo att säkerhetspolisen inte intresserade sig för SD eftersom det var ett accepterat politiskt parti, men däremot för de hot SD kunde utsättas för från meningsmotståndare.

  Den kända nazi-forskaren Fil.Dr. Heléne Lööw utgav 1998 boken ”Nazismen i Sverige 1980-1997” (ISBN 91-73324-595-X). Det är en tegelsten med 526 sidor. Vad står det om Sverigedemokraterna i denna bok?

  Det enda jag funnit är några rader på sid 72. Där framgår det att SD-ledare är rädda för att utsättas för misshandel och att ”det är inte utlänningarna som är ute för att slå ner oss, det är nazisterna”. Detta gällde läget i september 1991, alltså redan för 18 år sedan!

  Helené Lööw som därefter följt Sverigedemokraterna under många år och ofta används av medier som en expert på partiet, har vid flera tillfällen uppgivit att partiet är demokratiskt och inte rasistiskt, nationalsocialistiskt eller främlingsfientligt. Hon har uppgivit detta bland annat i programmet Studio Ekdal i Axess TV den 30 september 2006 och på ett seminarium vid Karlstads universitet den 7 februari 2008.

  I Aftonbladet skrev numera lätt KGB-solkade Jan Guillou den 19 februari 2009 efter att i en vecka ha följt Jimmie Åkesson att SD inte var rasistiskt eller främlingsfientligt och att varje journalistisk granskning skulle bli en framgång för partiet. ”Medialt kan Sverigedemokraterna knappast förlora. Varje journalistiskt försök att förklara vad de står för blir ett fall framåt för dem”.

  Slutsats: Släpp nazistämpeln mot SD, annars kommer den som en bumerang att slå tillbaka mot er! Den historiska sanningen kommer alltid fram fastän det kan dröja.

  SvaraRadera
 39. 01:03

  Just därför blir man så bekymrad, när den begåvade innehavaren av denna blogg understundom faller in i kören av skribenter, som använder just ord typ främlingsfientlig. Man undrar varför?

  SvaraRadera
 40. Robsten:

  Jag borde kanske inte förvänta mig någon vidare läsförståelse från dig. Men jag skriver att SD HADE en partiledare som varit nazist för mindre än 15 år sedan. Anders Klarström som var partiets partiledare fram 1995 började sin politiska karriär inom det öppet nazistiska Nordiska rikspartiet. Värt att notera är att Jimmie Åkesson blev medlem under Klarströms tid som partiledare.

  Klarström är dock endast exempel på hur SD såg ut för inte allt för länge sedan, då många aktiva hade nazistkopplingar. Idag ser det bättre ut, men fortfarande uppmärksammas ofta partiaktiva med nazikopplingar eller för att de sjungit rasistiska sånger.

  SvaraRadera
 41. @Niklas

  Hört talas om valstugereportaget? Jag vågar lova att vi inte har sådana rasistiska moderater och kristdemokrater som uttalade sig där. Jag har varit på hundratals möten och träffat tusentals SDare, jag har aldrig hört någon uttala sig som moderaterna i valstugereportaget. Detta är FAKTA.

  Det har vimlat av nazister i framförallt centern och moderaterna, varför jämförs inte det då?

  I början så samlades de som var emot Sveriges vansinniga immigrationspolitik i de föreningar som fanns, det fanns inget regelrätt parti som förde denna politik. Det fanns en del nazzar i både BSS och Sverigepartiet, det var en samlingsplats för de som var systemkritiska av allsköns slag. Sådan tur att historien ser ut så, då kan man konsentrera sig på historien i stället för att diskutera sakpolitik.

  Ja det sjöngs klart olämpliga sånger på en viss båtresa med SDU, om än inte rasistiska. jag var dessutom den förste att kritisera repertoaren, långt innan du gjorde det.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.