lördag 4 april 2009

Vad fan gör du här, ska du inte vara i skogen...?

Miljöpartister är kulturfreak, visar en undersökning från Göteborgs universitet.
Vilket nog överraskar en del...

- Är inte du en sån där miljönisse, kommenterade en fin herre vid biljettluckan på Stockholmsoperan för några år sedan. Ungefär som att "vad fan gör du här, ska du inte vara i skogen och titta på myrstackar...?".


Under mina år som språkrör för Miljöpartiet mötte jag ofta en konstig attityd från omvärlden när det kom fram att jag läste böcker, gillade musik och hade åsikter i kulturdebatten. Jag visste redan då att miljöpartister var osedvanligt kulturellt intresserade - alla övernattningar hos partister i hela landet under femton år gav en tydlig bild av detta. Miljö och kultur, hand i hand. Finkultur och fria teater- och musikgrupper i en enda salig röra.

Men bilden har varit en annan. Den har gett sken av att det är vänsterpartister som utgör kulturfolket - det hänger väl ihop med gamla tider. Och att inrökta kulturjournalister haft svårt för naturen.

Nu är det också fastslaget rent vetenskapligt, det här med miljöpartisterna... SOM-institutet vid Göteborgs universitet har kommit fram till att det är miljöpartister och folkpartister som är kulturintresserade och är typiska scenkonstbesökare.

Det är till och med så att klassiska konserter och opera är mest populärt bland miljöpartister. Tja, inte ens det är jag förvånad över. Jag har suttit i åtskilliga gröna kök och samtalat om Verdi, Puccini och till och med deltagit i riktigt nördiga samtal om Jussi Björling... För att sedan surra om vattenmolekylens vandring genom kretsloppet eller det fantastiska med rådjurens graviditet eller lyckan av att i sin hand hålla sommarvarm jord som kryllar av allt det där osynliga livet.

- Minst vana teaterbesökare är socialdemokrater, säger Rudolf Antoni i en artikel om SOM-undersökningen. och skyll nu inte på att miljöpartister skulle tjäna mer pengar, för så är det inte, det största kulturintresset bland gröna har jag mött bland de som medvetet valt bort stora inkomster för att få mer tid att leva.

Dessutom får vi veta att scenkonstpubliken är mer nöjd med sina liv och mår bättre än andra. Miljöpartister mår således bättre än andra, vilket väl inte är så konstigt eftersom många sådana har förstått vad som är värdefullt i livet - mindre materiell konsumtion och mer liv.

Samtidigt är miljöpartisterna de som är mest kosmopolitiska, minst främlingsrädda, visade en undersökning för några år sedan. Och förmodligen blir det solidariska och uppoffrande miljöpartister som tar sig an uppdraget att gå in och rädda människor och djur i de radioaktiva zonerna efter en kärnkraftsoycka - medan kärnkraftsvännerna drar så snabbt de kan för att rädda sitt eget skinn... Eller?

I de flesta kök gröna kök där jag har suttit har det klart framgått att man där har prioriterat miljö, kultur och fri tid framför materiell överkonsumtion. Miljöpartister är något av en egen art...

Hade jag varit i form för gammal god politisk språkrörsretorik hade jag klämt ur mig något om att miljöpartister ligger främst i evolutionen... Kreativa varelser. Det gäller bara att deras parti också vill fortsätta att göra det...:-).

12 kommentarer:

  1. SOM sagt inget nytt. Jag har aldrig vetat att "bilden" var något annat - jag känner i stort sätt bara kulturnissar och de flesta röstar mp. Om man inte lägger sitt liv på att shoppa meningslösheter har man ju dessutom tid att ta del av både kultur och natur i alla dess former.

    Hoppas nu verkligen på att det kommer att märkas i valprogrammet.

    Vi behöver nu få tillbaka alla kreativa kulturarbetare och forskare som flytt utomlands de senaste destruktiva decenniet, så att vi kan skapa ett livsbejakande samhälle i stället för ett nedbrytande. Jag känner många som vill flytta tillbaka till Sverige igen. Gör det möjligt!

    SvaraRadera
  2. Intressant! Jag tror att Per Gahrton förstärkte intrycket av att miljöpartister är illitterata eftersom han flera gånger har skrivit att han sålde böcker när han var folkpartist, men att det blev sämre när han var miljöpartist, därför att miljöpartister inte gillar att läsa utan att göra praktiska saker som att odla, gå i skogen etc.
    Jag delar helt din uppfattning, jag lämnade vänsterpartiet när du var språkrör, blev miljöpartist och fann att jag i den nya omgivningen hade minst lika många kulturintresserade och aktiva kulturarbetare på hobbynivå. Materialism betyder inte så mycket för gröna som för röda, i det ligger nog svaret på varför kultur är viktigare än "shopping" för miljöpartister. Jag delar din synpunkt också i den sista meningen!

    SvaraRadera
  3. Jag tror att intresse för scenkonst har mer med "klass" att göra.En ovetenskaplig iakttagelse, men det finns säkert undersökningar om detta också.
    Är det omodernt att tala om klass när man talar kultur? Faktum är ju att arbetarklass (röstar mer på S och V än Mp) går mindre på teater.

    Är uppvuxen i en familj som kommer från fattigare bondklass, eller vad man nu ska kalla det, där fler röstade S än C, där kännedom om sk scenkonstkultur nästan är lika med noll, med undantag av viss amatörteater (då menar jag inte Shakespeare eller Strindbergdrama...). Sk. finkultur var något som
    A. man pysslade med i större städer.
    B. bara "rika" höll på med.

    Min första "finkulturella" upplevelse, jag tror det var en grekisk tragedi, (Medea?), på Göteborgs stadsteater, var en omtumlande upplevelse.

    Själv har jag alltid grubblat över var min skrivarpassion kommit från. Tittar jag ordentligt kan jag se det i min familj, men jag får använda lupp.

    Det är en förfärlig stereotyp jag målar upp här, av min egen familj och hembygd. Givetvis finns det undantag, och självklart är det annorlunda nu än för 50 år sedan.

    Men det förvånar mig faktiskt att många förvånas över miljöpartisters "finkultur"-intresse. Kanske är det mest den fine herren vid biljettluckan, som förvånas. Knappast någon ur arbetarklassen.

    SvaraRadera
  4. Tror inte du har helt rätt, Monica, men kanske det beror lite på hur man definierar klass. Det är fler kvinnor som röstar på mp än män, och kvinnor är mer intresserade av kultur än män. Dessutom är den typiska miljöpartisten en låginkomsttagare, men det kan förstås bero på att man gått ner i arbetstid. Scenkonst är ju mer än finkultur, dessutom.

    SvaraRadera
  5. Nog är det så att miljöfolket skulle hjälpa till att sanera efter en kärnkraftsolycka av ren solidaritet och omsorg om naturen och människor. Åtskilliga kärnkraftsvänner skulle dra, det visar ju det faktum att de stack ifrån Forsmark när de trodde att det var därifrån utsläppen från Tjernobyl kommit.

    SvaraRadera
  6. Hasse, jag definierar nog klass lite mer som det tidigare definierades, eftersom jag tittade lite mer bakåt i tiden, på mina föräldrars generation.

    Är miljöpartister låginkomsttagare? Kanske, men knappast ickeakademiker. Jag är har också universitet i botten, men är knappast höginkomsttagare. Kanske ligger skillnaden där? (Jag är den enda med universitetsexamen i min familj...)

    Birger har kanske siffror på Mps medlemmar utbildningsnivå också....

    Egentligen är finkultur är ruskigt dumt ord, men jag tror du förstår vad jag menar, när jag försöker peka på skillnaden mellan den kultur min familj ägnar sig åt, och den som Birger beskriver i inlägget (min pappa skulle nog ALDRIG sätta foten innanför Operans dörrar, tex...)

    SvaraRadera
  7. Finkultur har nog fått sitt namn genom arbetarklassens svårighet att ta den till sig. Man skyllde detta på att den var "för fin" för vanligt folk.

    Ordet fin har därför i detta sammanhang fått en dålig klang. När radion på 1940-talet spelade grammofonmusik (varje dag kl 18-19), sa mamma "stäng av, det är ju en galerska!" Det var när det spelades operamusik + sång.

    Grammofontimmen inleddes med lättare musik, typ dragspel, och släppte stegvis fram den allt mer allvarligare musiken. Men det hände att man vände på den ordningen, så dragspelet kom sist. Avslutningen var alltid en marsch.

    Efter andra världskriget, verkar det som om socialgrupp 3 tagit till sig den, i positiv mening, fina kulturen. Det har vi nog delvis ABF att tacka för.


    Gröna tankar

    SvaraRadera
  8. "Materiell överkonsumtion."
    Vad är det?
    Om vi behandlar varandra som individer, existerar knappast någon överkonsumtion.
    Tänk på det!

    SvaraRadera
  9. Hej Birger,

    Jag jobbar på Moomsteatern i Malmö, professionell integrerad teater baserad på skådespelare med utvecklingsstörning.

    Tittar man på vår publiksammansättning finner man att gamla och unga (tack skolföreställningarna) är fler än de medelålders.

    Det är fler kvinnor än män.

    Fler lågutbildade/studerande/basanställda än högutbildade/chefer.

    I förhållande till andel av befolkningen har vi större andel åskådare med funktionshinder.

    Vilket borde ge analysen att vi skulle prioritera att försöka nå medelålders icke-handikappade män med makt. Känns ändå inte kul att ha som prioriterad målgrupp, eller vad säger du?

    SvaraRadera
  10. Mycket bra skrivet Schlaug!

    SvaraRadera
  11. Kjelle! Känner väl till din teater, akta er för att skaffa ny målgrupp...

    Monica: Det ligger nog en del i det, eller nog ganska mycket.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.