onsdag 20 augusti 2008

Men snälla, Jan Björklund...

Jan Björklund meddelar att skolornas dåliga skollokaler och allt för ofta taskiga arbetsmiljö inte kan skyllas på brist på pengar, och att det är kommunernas ansvar - samtidigt har regeringen skurit ner för Arbetsmiljöverket, som därmed kommer att minska kontrollen av skolorna.

- Om man kan söka pengar från staten kommer ju alla att göra det, säger Björklund.

Jamen, just det vore ju det rätta nu när staten har ett gigantiskt överskott.

Att bygga om skolorna till kultur- och utbildningscentra, öka dess status, släppa in kultur- och utbildningsaktiviteter på kvällarna i läckra, vackra och inspirerande lokaler - det, och just det, är lika angeläget och nödvändigt för ett gott samhälle som att bygga ut järnvägarna.

6 kommentarer:

  1. Framtiden - skolorna - skall inte bara vara vackra kultur- och utbildningscentra. De skall också byggas om eller byggas nya efter senaste rön vad gäller ekologiskt byggande, med sol, vind, jord och vatten, som bryggor till det sunda. Bruket med den mekanisk ventilation måste minimeras och varje fönster åter bli möjligt att öppna. Det behövs mer av utbildning och kunskap för alla i naturens lagbundenhet och vår nödvändiga (naturliga) anpassning till den.
    De flesta dagens barn vistas i de sämsta av lokaler, när de självklart skulle ha de bästa. Det friska, det vackra, det spännande i livet förmenas dem av ren dumhet. Det är skräp med oss vuxna som inte lär av erfarenheterna och förstår bättre.
    PL

    SvaraRadera
  2. Skolorna skall byggas efter senaste rön, skriver Anonym/PL. Men det har man alltid gjort. Kruxet är att vad som är bra i dag, är dåligt i morgon. Detta gäller särskilt om miljöanpassningen. Det finns nämligen ingenting i denna tillvaro som är absolut bäst för miljön, allting är relativt beroende på vilka utgångspunkter man har.

    SvaraRadera
  3. anders o.

    Med senaste rön menar jag självklart inte det hokuspokus som förekommit inom byggbranschen de senaste 50 åren, utan återtagandet av den "urgamla" kunskap om materialen och naturens förutsättningar för boende och byggande i olika områden. Allt är inte relativt, om man vill bo sunt - naturen skiftar inte idéer om hur den skall fungera. Den fungerar som den gör. Felet är att vi människor vill tro något annat och så klantar vi till det.
    PL

    SvaraRadera
  4. PL

    Man har en gång frångått ”urgammal” kunskap eftersom sådan kunskap var olämplig av olika skäl. Ett modernt samhälle måste finna sina egna metoder och kunskaper. Att gå bakåt leder sällan rätt.
    När det gäller naturen har du rätt på så sätt att ”den fungerar som den gör”, men det kan den inte göra tillsammans med oss människor. Om enbart naturen får bestämma omöjliggörs all civilisation. Här gäller således, som alltid, att finna en bra kompromiss.

    SvaraRadera
  5. Att arbetsmiljön är dålig i skolorna har inte med pengabrist att göra utan beror på att lärarna är veka och inte har pli på ungjävlarna.

    Då uppstår dålig arbetsmiljö.

    För övrigt borde Birger vara glad att det inte är brist på pengar som är problemet eftersom han tycker att vi ska arbeta och producera mindre värde.

    /Starvid

    SvaraRadera
  6. Anonym:

    En detalj...
    Det är kanske inte alls bäst för miljö eller ekologin att varje fönster skall gå att öppna, beroende på energiåtgång och liknande... i synnerhet inte i större byggnader, som ju skolor är.
    Så lite märklig är din åsikt..

    Däremot så är det, som du säger, konstigt att barnen inte skall ha de bästa lokalerna (vad nu "det bästa" är)

    För mig personligen torde det vara högklassig arkitektur och planform, vilket inbegriper såväl material, uppvärmning, energihushållning, ekologi och en massa annat - men så är det också mitt yrkesområde. Vad är det bästa, för dig?

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.