fredag 21 mars 2008

Hur var det nu med Judas Iskariot?

Långfredag. När jag var liten var affärerna stängda och den enda film som visades på biograferna var Ben Hur.

Till och med farsan och morsan, som var måttligt religiösa, krävde viss lugn därhemma. Det var tradition, en paus i det vanliga livet, grus i det ekonomiska stressmaskineriet. Ganska nyttigt!

I skolan blev jag lite illa åtgången när jag ville diskutera Judas Iskariots roll under de där dagarna som sägs innehålla förrådan, korsfästning och återuppståndelse. Om inte Judas skött sitt uppdrag, nämligen förråda Jesus, hade ju ingenting hänt.


Judas borde rimligen vara att betrakta som den mest lojala av alla lärljungar, han tog på sig skitjobbet för att kristendomen skulle kunna byggas upp... För detta föraktas han och avbildas som den onde svikaren. Trots att hans roll sägs vara skriven av Gud.

Sen kan man ju diskutera det rimliga i att offra sin son för att frälsa världen. Det finns alldeles för många som offrar sina söner för att frälsa världen. Första världskriget skyttegravar är bara ett exempel. De kristna korstågen ett annat. Fäder till självmordsbombare ett tredje.

Få budskap till världen tycks mig så illa genomtänkta som att man genom att plåga mänskliga kroppar skall kunna uppnå fred och frälsning. Än värre blir budskapet när man låter de slaktade tro att de som tack får evigt liv i någon av alla de himlar som erbjuds.

Jag tycker att det är bekymmersamt. Lika bekymmersamt som att den goda kvinna som levt för sina barn och sin omgivning, som en sann humanist, inte tillgodoräknas sina gärningar om hon inte först försäkrar att hon tror att Jesus är Guds son... Det är ju det som är kristendomens kärna. Svårsmält är det. Mycket svårtsmält. Frågan är om man vill ha med en så egoistisk Gud att göra... Tro på mig, annars är det kört. Ett icke helt behagligt budskap, kan man tycka. Inte ens Biskop Lennart (jo, han undertecknar så, skall väl vara folklig kan jag tro) vill riktigt ta i det när han idag skriver om lamm, ägg och påskfjädrar i Aftonbladet...

Skulle Gud nu ändå finnas så lär han skaka på huvudet och ställa sig frågan: hur kunde det gå så fel? Har Gud humor lär han/hon/den/det skratta åt spektaklet.

Är det molnfritt i kväll lär jag sitta på altanen, med ett litet glas värmande maltwhiskey, titta ut mot kosmos, låta tankarna löpa fritt och hamna i ett tillstånd av total förundran.

Det är bra att låta detta ske några gånger per år.

Glad påsk, bäste läsare som tagit sig ända hit. En läsvärd påskbetraktelse utifrån muslimsk erfarenhet finns förresten här.

35 kommentarer:

  1. Glad Påsk, önskas från ett vintervitt, snökaotisk västra götaland.

    SvaraRadera
  2. Underbar, nyfiken, kritisk, öppen, kärleksfull, ifrågasättande, analytisk, vass och ömsint. Sådant är ditt inlägg. Vi som är kristna behöver samtalspartner som är ärligt nyfikna, om än kritiska, utanför våra kyrkor för det är så vi stimuleras att tänka vidare, skärpa våra argument och på bättre sätt möta världen. Påskbetrakelsen som du länkar till var mycket rolig!
    Annelie

    SvaraRadera
  3. Intressant frågeställning!

    SvaraRadera
  4. På samma sätt som kristna blir glada, när de lyckas stimulera även andra att bli troende, så kanske en ateist gläds över att ha omvänt en kristen till att bli ateist. Kan det gå till så?



    Nyfiken grön

    SvaraRadera
  5. En fördel med påsken är att många tänker/skriver om Jesus.

    Sedan en fråga.
    Den där muppen som du sitter tillsammans med i en morgonsoffa, är han verkligen på riktigt? När kameran är avstängd, och ni snackar som vanligt. Spelar han bara en roll som passar i tv?

    SvaraRadera
  6. Ber att få haka på med en liknande fråga.

    Hur är det, Birger, är de övriga i soffan betalda av sina företag för att "tycka" på ett visst sätt?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  7. Nyfiken grön ställer en intressant fråga som jag också framfört till Birger vid en tidigare debatt. Hans svar då var ungefär att det kanske kan förekomma men att han själv tycker det vore förmätet att medverka till att ta ifrån någon tron och att debatt och ifrågasättande snarast kan gå åt båda hållen så en del blir stärkta i tron, andra svalare eller tvivlande. Det är väl ett ganska hyfsat svar.

    SvaraRadera
  8. Haha. Birger Schlaug har ifrågasatt allt ända sedan han var liten kille i Handens folkskola.
    Gunnar i skolbussen

    SvaraRadera
  9. Tack, Anonym 12:12, för svaret i Birgers ställe! Men i vad skulle tjusningen ligga, när man berövar någon dennes trygga tro och istället erbjuder ett stort tomt svart hål?

    Antag vidare, att en snickare skulle skapa en trädocka, typ Pinocchio, och den sedan förnekar, att den har en skapare. Snopet för snickaren, va?

    Nyfiken grön

    SvaraRadera
  10. Ja, en titt ut mot kosmos rensar oss från all skit, religion och bloggskrivande t ex. Att du ids!

    SvaraRadera
  11. Hallå Birger, du brukar ju alltid vara så klok.

    Men nu vill du hylla Judas - tidernas största förrädare! Du är såklart inne på rätt spår: Judas tog på sig skitjobbet och föraktas för det. Helt riktigt, det måste han fortsätta göra för att Jesus ska fortsätta lysa.

    Att då istället hylla Judas för det är ju... att negligera Judas stora gärning. Ditt resonemang börjar rätt men slutar i ett ohyggligt förräderi!

    SvaraRadera
  12. Hejsan Birger!

    Visst är det välgörande för människans mentala hälsa när proportioner och perspektiv lämnat verklighetens arena, när den kollektiva konsumismens förminskande valör, i stressens och hybrisens rus där själ, ideer och ideal skrumpnar och föröds gå ut - gå ut med ödmjukhet, värnlös under stjärnhimlens gnistrande mirakler.

    Känna hur medvetandenivåerna vidgas, öppnas, blir universella, förädlas - fri sikt uppåt ut mot de gåtfullt glimmande stjärnevärldarna, storögd försjunka, förundrad över alla skönhetsyner - stjärnbilden Svanen på sin eviga flykt över de kosmiska vidderna.

    Bara en nästipp upp finns miraklen i skyn, finns den natur de flesta av oss urbant boende glömt bort - vårt riktigt, riktiga ursprung. Det eviga!

    SvaraRadera
  13. Om Judas var en profetia - var han det? - så var det ju av lojalitet med Gud som han utförde sitt värv. Då kan man ju just säga att Judas var den som tog på sig den tyngsta uppdraget. Så har jag aldrig tänkt på det, men så måste det ju vara!! Religionen i skolan tog aldrig upp denna fråga på det sättet.
    Greenbellis

    SvaraRadera
  14. Hej! Kan ingen med tgeologisk utbildning svara på frågan som ställs?
    Mia

    SvaraRadera
  15. Det är ju ingen annan än Gud själv som hänger på korset, inget han gör för att få evigt liv, det har han redan....utan för att du och jag ska kunna få det.

    Sant, kristendomen är ingen prestationsreligion, man kan inte genom goda gärningar förtjäna sig en plats hos Gud. Kristendomen är för alla, här finns möjlighet för alla att komma till Gud...här finns plats för den hemlöse kriminelle narkomanen likväl som för moder theresa...i kristendomen betraktas inte vissa människor som bättre än andra, här är alla lika värda och har samma möjlighet att komma till Gud...den möjligheten har Jesus gett oss alla.

    Gott gör vi för att vi älskar vår nästa, inte för att tjäna ihop till en plats hos Gud.

    SvaraRadera
  16. Birger skriver Långfredagsbetraktelse, det är mer än vad jag har klarat av.

    Kul att du länkar till Nasrin Mosavi, Birger, hon är intressant att läsa.

    För övrigt har jag aldrig haft svårt med "offeraspekten" eftersom jag tror att Gud blev människa i Jesus, så därför offrade han ju egentligen sig själv. Känns liksom lite mindre groteskt så....
    :)

    Med risk för att upprepa det som Nineve sagt här ovan, så tycker jag det är skönt att även den kvinna som INTE klarat av att leva för sina barn och sin omgivning, som INTE har klarat av att vara en sann humanist, av vilken anledningen det nu kan vara, faktiskt har en chans också.
    Min räddning, för jag är så förbaskat operfekt.
    De operfekta människornas religion, skulle man kanske kunna säga.
    Det var min påskpredikan.

    Njut av maltwhiskyn och det fria tankarna och förundras.
    Glad Påsk

    SvaraRadera
  17. Fortfarande eingen som kommenterat Judas roll? Jag väntar med jättestort intresse! Det är ju spännande.
    Mia

    SvaraRadera
  18. Håller med Mia, jag har aldrig mött den frågan förr och tycker det vore kul om någon kristen kunde svara!

    SvaraRadera
  19. Hej Mia! När stenen vältras bort från grottöppningen på den tredje dagen och om min ande klarnar och jag förstår "min tid" på den tiden och i vår tid ska Du få ett svar.
    Jesus lever om.

    SvaraRadera
  20. Mia, någon med mer teologisk insikt borde kommentera det där med Judas. Jag har inga bra svar.

    Med frågan är inte ny. Jag vet inte om man kan säga att Judas gjorde "vad han var tvungen till".
    Jesus profeterar om två av sina lärjungar, en som ska förråda och en som ska förneka honom.
    Judas ångrar sig och går och hänger sig, Petrus ångrar sig och upprättas av Jesus efter uppståndelsen.Hur det så att säga gick med Judas´själ vet vi inte.

    Judas har alltid porträtteras som den store svikaren, men inte Petrus. Varför? Jag vet inte så säkert, kanske för att folk i allmänhet har lättare för att identifiera sig med Petrus, än med Judas.

    SvaraRadera
  21. Det är nog jobbigt, att vackla mellan att tro och att inte tro, att ständigt söka, utan att finna.

    Det känns väl som att stå vid ett vägskäl, där den ena vägvisaren bär texten "Ateismens tomhet", och den andra "Trons obevisbara substans". Det skulle alltså kvitta, vilken väg jag väljer, eller?

    Ja, kanske. Men i det läget vill jag nog välja den obevisbara substansen, istället för den totala tomheten. Inte för att den förstnämnda vägen hittills uppvisat särskilt många fynd, men den är åtminstone en väg.

    Nyfiken grön

    SvaraRadera
  22. Hej alla! Nytt rekord i besök på denna blogg, nästan 2000 har varit inne och läst detta inlägg!!

    SvaraRadera
  23. Jag är inte mycket för religion, det är bara ytterligare ett sätt att förtrycka människor.
    Men om nu ändå någon gud skapade människan till sin avbild måste ju den guden ha varit en total klåpare, vilket skulle kunna förklara en hel del.

    SvaraRadera
  24. Var det klåpaktigt av Skaparen, att ge sitt alster (människan) en fri vilja? Det är väl vår fria vilja som vi använder, när vi låter oss falla för diverse nedbrytande frestelser, eller hur? Ska Skaparen lastas för det?

    SvaraRadera
  25. Ganska enkelt. Mänskligheten är ju en total klåpare som har som absolut största egenskap att ta död på så mycket liv som möjligt runt omkring sig oavsett om det livet rör på sig eller inte.
    Om nu Guden lyckades med sin avbild måste ju h-n också vara en klåpare. Är det så att guden misslyckades med att göra sin avbild är h-n ju en lika stor klåpare ändå. Logik.
    Glad fortsättning på påsken.

    SvaraRadera
  26. Ja, Du har ganska rätt, Eola, men detta är ju bara den ena sidan av vår förmåga. Vår gudalika frihet ger oss även möjlighet att vara konstruktiva och goda. Nog är vi det emellanåt. Och ju fler som börjar tänka positivt, t.ex. grönt, desto bättre blir världen förstås.

    SvaraRadera
  27. Ja, Du har ganska rätt, Eola, men detta är ju bara den ena sidan av vår förmåga. Vår gudalika frihet ger oss även möjlighet att vara konstruktiva och goda. Nog är vi det emellanåt. Och ju fler som börjar tänka positivt, t.ex. grönt, desto bättre blir världen förstås.

    SvaraRadera
  28. Hej Eola! och kanske några till?
    Vissa gudar är förvisso inte riktigt kloka.
    En sån sa, "han försökte att döda min pappa", sonen avsåg Hussein.
    Fadern och sonen har vid ett flertal tillfällen sagt att vi accepterar ej att leva på jordens villkor, ännu konkretare har dessa skojare sagt "vår livstil är icke förhandlingsbar". USAs ledare är den omyndige Kapten Konkurs som förstör naturens mångfald och styr världen mot ruinens brant. Efter oss ökenvinden.
    Dessa och andra förfärliga Fäder har redan börjat kriget om ändliga resurser i Irak bl.a.
    De länder som inte är riktigt kloka är Sverige, Norge, Finnland, Danmark, USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Spannien, Frankrike ,o.s.v. DE kyrkor som inte är riktigt kloka är Livets ord, Svenska kyrkan, De högerkristna i USA, o.s.v.
    Persson berättade i TV att en reporter hade frågat Bush,
    "Vem har sagt till dig att det var rätt att invadera Irak".
    Då svarade Bush på sitt naturligt spontana sätt: "Det har GUD sagt till mig". Min fråga blir då?
    Vem är vansinnigast Fadern eller Sonen?? Det går att leva på sol och fotosyntes, men ännu icke.
    Du har just hört min påskpredikan.
    Glad fortsättning på påsken!
    Roland Lidén

    SvaraRadera
  29. Det var inte, med Judas Iskariot.
    Det är, med Judas Iskariot!
    Dynape.

    SvaraRadera
  30. Den enda vettiga svaret som gör så ont för dom få kristna. Så att dom väljer en religion i stället för det tunga svaret att aceptera, att Gud har förutbestämmt allting från början, vilka som skall ersätta änglarna som blev nedkastade från himmelen när Lucifer blev stolt och sa att han var Gud ) är att Gud är omnipresent och väljer själv vilka som skall frälsas detta heter ersättnings teologi. Hälsar Jimmy från Värmland. Romarbrevet 9:17. Ty skriften säger till Farao: Just
    till detta har jag uppväckt dig, att jag
    skall visa min makt på dig, och att
    mitt namn skall bli förkunnat på hela
    jorden. 2 Mos. 9:16.
    18. Så förbarmar han sig nu över vem
    han vill, och vem han vill förhärdar
    han. 2 Mos. 4:21.
    19. Du säger då till mig: Vad har han
    då att förebrå oss? Vem kan stå emot
    hans vilja?
    20. Ja väl, o människa, vem är du,
    som vill träta med Gud? Inte säger
    väl verket till sin mästare: Varför har
    du gjort mig sådan?
    Jes. 45:9, 64:8. Jer. 18:6.
    21. Har inte krukmakaren den makten
    över leret att av en och samma
    klump göra ett kärl till heder, och ett
    annat till vanheder? 2 Tim. 2:20.
    22. Men om nu Gud, då han ville låta
    se sin vrede och göra sin makt känd,
    med stort tålamod hade fördrag med
    vredens kärl, som var tillredda till förtappelse,
    Rom. 2:4.
    23. och detta för att han skulle göra
    sin härlighets rikedom känd på barmhärtighetens
    kärl, som han i förväg
    berett till härlighet. 2 Tim. 2:21.
    24. Han har också kallat.

    SvaraRadera
  31. Birger: Läs gärna den här bloggen:

    http://blog.bahnhof.se/index.php?varLogin=wb938188

    Kan kanske ge dig en förklaring på hur man kan se på Judas gärning.

    SvaraRadera
  32. Tack för alla kommentarer, och försök till förklaringar.

    SvaraRadera
  33. Pär-Ola Malms gudomliga helande från ALS 1985. (Gåsvik 29 februari 2008)

    Jag växte upp i en familj som sällan besökte kyrkan. Jag var konfirmerad i Svenska kyr-kan. I skolan hade vi kristendomsundervisning i småskolan, folkskolan och senare även realskolan. Den undervisningen gjorde att jag hade en tro på Bibelns Gud.

    Det dröjde emellertid många år innan jag sökte mig till en kristen frikyrkoförsamling. Efter många år för ett amerikanskt företag med arbetsuppgifter bakom den dåvarande järnridån med funderingar om det fanns en Gud eller inte, mötte jag 1980 en kristen brunnsborrare i Norge, vilken jag ville provocera. Denne brunnsborrare ”drämde jag till” med påståendet: ”Va´ så snäll och förklara det där med jungfrufödelsen”.

    Svaret jag fick var mycket enkelt: ”Pär-Ola”, sa´ mannen, ”för människor är det inte möjligt, men för Gud är inget omöjligt”. ”Förresten fortsatte han, vet du om att det står i Bibeln att världens vatten skall bli surt.” Jag kände vid det tillfället till (1980) att sjöarna i Västsverige hade en surhetsgrad som låg lägre än apelsinjuice.

    ”Var står det?” frågade jag. ”Det står i det Nya Testamentet, men du får söka efter det själv”, blev hans svar.

    Dessa ord förde till att jag själv började söka efter sanningen i Bibeln. Det står bl.a. att: ”Den som tror och låter döpa sig skall räddas.” Det står emellertid inte skrivet på vilket sätt den som tror, skall räddas.

    För mig blev räddningen genom att jag blev svårt sjuk många år senare. Jag trodde inte att jag var sjuk. Jag var fullt övertygad om att det handlade om ryggradsproblem efter tungt arbete. Men så var det inte. Jag fick beskedet i slutet av oktober månad 1985 om att jag hade diagnosen A.L.S. då jag satt i rullstolen.

    Den 31 oktober 1985 var jag fullständigt uppgiven och hade fullständigt förlorat min tro, men grep efter ett halmstrå och bad två äldstebröder komma till min sjuksäng på KS. Dessa bad för mig på kvällen. Jag hade ingen tro. Jag var uppgiven. Jag var förlorad.

    Men på natten vaknade jag av att jag hörde en röst från ”himmelen” säga:

    ”Jag har sett dina tårar, jag har sett din vilja. Det kors som du bär är inte ditt. Vänd om och jag tar korset i ditt ställe”.

    Plötsligt känner jag en våg som fullständigt forsar genom kroppen från huvud till tårna. Temperaturen stiger från 25 grader på fötter till 37 grader.

    Jag visste om att det var Jesus, som var där och lyfte av mig bördorna och helade mig. På sju dygn ökade mina benmusklers kraft med 45%.

    På februarilovet 1986 åkte jag slalomskidor i Årefjällen.

    Helandet håller ännu!

    Tack Jesus Kristus, Du som offrade Ditt liv för mig och gav förlåtelse för mina synder.


    Pär-Ola Malm, Gåsvik, Väddö (tidigare Karlsson)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.