söndag 19 augusti 2007

Sd:s framgång visar att Sverige är en del av EU

Jag minns så väl när jag som språkrör för mp titt som tätt besökte Skåne. Vid några tillfälle deltog jag i teveprogram med Lasse Holmqvist - någon gång kompletterad med sidekicken Cavalli Björkman och publik hämtad från Handelskammaren för att få applåderna på rätt ställe. Intervjuarna ansåg mig vara provinsiell och teknikfientlig därför att jag var kritisk till medlemskap i EU och till råga på allt svuren motståndare till kärnkraft...

Själva var de, i egenskap av skåningar, internationella och europeiserade... I Malmöområdet säger idag 11,5 procent att de skulle rösta på Sverigedemokraterna... Vilket torde vara i samklang med hur främlingsfientliga partier ligger till i Europa. Så på den punkten hade ju herrarna helt rätt. Skåningar är europeiserade...

16 kommentarer:

  1. Eh? En del av EU, visar mer på valig trågsynthet och jag slår vad om att större delen som röstar på SD har tidigare röstat på Sossarna.

    SvaraRadera
  2. På vad sätt visar stort stöd till främlingfientliga partier samband med EU-medlemskap? Det är väl ändå inte så att norska Fremskrittspartiet har negligerbart stöd i Norge? För övrigt är ett gemensamt drag bland främlingsfientliga partier i hela Europa - EU-motstånd.

    SvaraRadera
  3. Utträde ur EU (schengen) kanske stoppar sverigedemokraternas poppularitet

    SvaraRadera
  4. Visst är det så att flera av de främlingsfientliga partierna i EU ocksä är kritiska till EU-medlemskap. Det kanske till och med är så att medlemskapet bidrar till att öka Sverigedemokraternas opinionssiffror, skulle faktiskt tro det eftersom inte minst många gråsossar är både kritiska till EU och till invandrare. Vänstern och miljöpartiet är ju bara motståndare till svenskt medlemskap i EU, men däremot de två partier som är mest öppna för flyktingar etc.

    SvaraRadera
  5. Sverigedemokraterna kanske kommer in i riksdagen genom 12 procent i en valkrets, och inte genom att klara fyraprocentspärren?

    SvaraRadera
  6. I Norge och Ryssland är rasism inte alls ett okänt begrepp. Inte heller på Balkan eller i Afrika. Och SD är som sagt motståndare till EU, medan de gröna i Malmö med gröna mått mätt är renegater i europafrågan. Så tesen häller sådär. Men jag gillar dig ändå, Birger ;)

    SvaraRadera
  7. Att Sd är starka i Skåne, beror kanske på närheten till EU-centrum. Annars har väl Sd samma känsla för Eu-medlemskapet som Schlaug själv har, eller?

    SvaraRadera
  8. Thomas, Anders etc! Jag bara ironiserade lätt över några teveutfrågare jag råkat ut för just i Malmö. (Anders, tack för din storsinthet...:-)).

    Personligen tror jag att Sverigedemokraterna skördar en del väljare för sin EU-kritiska hållning som ju i deras fall också kombineras med främlingsrädsla. De gröna är däremot det mest kosmopolitiska partiet av samtliga om man ser till såväl väljarbas som åsikter i riksdagen. Personligen tror jag det vore olyckligt om det enda parti som var starkt EU-kritiskt inför nästa val vore Sd - vilket är ett skäl till att jag anser det vara ä v e n taktiskt riktigt av De gröna att hålla fast vid sin gamla EU-kritiska linje.

    SvaraRadera
  9. Du blandar verkligen ihop päron och äpplen. SD drömmer om en återgång till det Sverige det växte upp i ett utopiskt folkhem som aldrig funnits. EU handlar om att överbrygga de nationella gränserna och deltaga i en allt mer globaliserad marknad. Jag förstår att argumenten tryter för EU motståndet eftersom EU faktiskt är framgångsrikt för Sverige – det kan inte vara kul att vara emot EU när EU bår bra. Men att leka med den typ av polemik du gör spelar bara rätt i händerna på SD som samlar på missnöjda väljare utan att behöva leverera några politiska lösningar. Något jag anser är ansvarslöst och populistiskt.

    SvaraRadera
  10. Äpple och päron, säger Latino. Sverige har ju de facto normaliserats i ett Europaperspektiv även när vi nu fått ett främlingsfientligt parti som i Malmö uppvisar över 11 procent i opinionsmätningarna.
    Grrreenline

    SvaraRadera
  11. Att Sverigedemokraterna är kritiska både mot den stora muslimska invandringen och mot EU hänger ihop. Sedan länge har EU associationsavtal med arabländerna som bland annat innebär olja mot invandring, den så kallade Barcelonaprocessen, eller mer populärt Eurabia. Den nya konstitutionen som kommer att smygas på oss i höst, utan att vi får rösta om den, kommer göra oss helt maktlösa mot islamiseringen i EU-regi.

    SvaraRadera
  12. Du behöver en nytändning, Schlaug. Gå med i Sverigedemokraterna, de behöver duktiga riksdagsmän efter valet 2010.

    SvaraRadera
  13. Ännu sätter jag stort hopp till er politiker, ännu ställer jag stora krav. Ännu ber jag er om hjälp, vi är många som ber er om hjälp.

    Våga följa ert samvete, våga vara språkrör. Var meningen med miljörörelsen att den skulle bli ett språkrör för Palestinagrupperna?

    Okej, det blir inte bättre miljö på jorden när folk krigar och spränger bomber, då struntar de i miljön och vill bara ha förstörelse. Så det är en politisk fråga. Blir det mer eller mindre fred med eller utan staten Israel? Svara på det.

    SvaraRadera
  14. Undrar om bara jag ser texten som ett påpekande att i Europa är partier som SD vanliga och typ mer än dubbelt så stora... / Lars Westerberg

    SvaraRadera
  15. Bäste Lars Westerberg! Jag tänkte precis som du och förstod att det handlade om hur "främlingsfientligt" det är i Europa.
    Hoppas att du känner igen mig - trots signatur... Kommer du ihåg studenttidningen som vi medverkade i?!
    M v h Månviolen.

    SvaraRadera
  16. F ö kan man ju se det som att 88,5 % av malmöborna INTE röstar på SD.
    :-) Månviolen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.