måndag 20 augusti 2007

Gamfond gav pengar till Bush - och svenska pensionsfonder?

George Bush har tagit emot pengar från s.k. gamfonder för att finansiera sina valkampanjer. Det avslöjade BBC för en tid sedan. I svensk media tycks det bara vara Dagen (!) som haft kurage nog att ta upp det.

Tidningen berättar också om det som Afrikagrupperna och GU tidigare försökt få ut, nämligen historien om hur Zambia råkat ut för en gamfond. Skulden uppstod 1979 när Zambia lånade 15 miljoner dollar av Rumänien för att finansiera köp av traktorer och annan jordbruksutrustning. På grund av ekonomisk kris förblev lånet obetalt. 1999 förhandlade man om vilken summa Zambia skulle betala för att bli av med skulden. Man var överens om beloppet 3 miljoner dollar. Då kom en gamfond och erbjöd Rumänien att överta skuldförbindelser för 3,3 miljoner dollar, vilket Rumänien accepterade. När väl Zambia, några år senare, fått medel över att satsa på skola och sjukvård, krävdes man av gamfonden på 42 miljoner dollar. En domstol dömde landet att betala 15,5 miljoner dollar. Varifrån kommer dessa pengar? Jo, det kan bland annat vara svenska biståndspengar som går direkt ner i girigbukarnas fickor.

En gamfond är alltså ett bolag, gärna förlagt till skatteparadis, som köper upp en obetald statsskuld, för att sedan lämna in en stämningsansökan till lämplig domstol. Är det någon nu levande svensk riksdagspolitiker som skulle våga be riksdagens utredningstjänst att utreda huruvida någon svensk pensionsfond skaffar sig avkastning via gamfonder…?

3 kommentarer:

  1. Hörru birger schlaug du skall älska alla fåglar du som är miljövän

    SvaraRadera
  2. Det var jysst av dig att länka till Dagen, vilket anars inte lär vara din favorittidning precis! Artikelserien är läsvärd!

    SvaraRadera
  3. Gamfonder som finansierat Bushs valkampanjer. Är det någon som är förvånad??

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.