söndag 8 april 2007

Andas rätt, Gudrun Schyman, på varenda stämma!

Vi pratar en stund om feministiska frågor när vi leter efter de där påskäggen som svärfar - inte svärmor - enligt traditionen skall gömma på tomten. Vi diskuterar Schymans besök på bolagsstämmor och varför det alltid är jag som diskar när påsklunchen är överstökad.

Jag är ingen absolut fan av Gudrun Schyman. Höll på att krevera då vi möttes på debatter eftersom hon andades mitt i meningarna, istället för vid punkt, och därmed lyckades hålla ordet hur länge som helst…

Men jag gillar starkt att hon återanvänt miljöpartiets gamla idé om att köpa aktier och härja på bolagsstämmor. Då var det miljöfrågorna som skulle upp till debatt. Nu är det jämställdhetsfrågorna.

Men det gillar inte Bam Björling, vd på Kvinnoforum. Hon tror att Schymans taktik är kontraproduktiv.

- Det går inte att vara besserwisser och aja-baja-sägare på barrikaderna, låter Bam Björling meddela till TV:s Finansnytt. Man måste använda de små stegens princip…

Är det inte de som använts bra länge? Då är Jacob Wallenberg mer positiv.

- Vi välkomnar att hon tar upp frågan, säger han. Ombytta roller på scenen. Jag säger bara: Heja Gudrun, andas rätt på fler bolagsstämmor!

Men jag är djupt besviken på att de mest aktiva och verbala feministerna i vårt land - inklusive Gudrun - allt som oftast tillhör någon sorts överklass som hellre pratar självupptaget om styrelseposter och karriär för välmående svenska kvinnor än närhet till vatten för världens fattiga kvinnor. Just den globala utgångspunkten har alltid varit miljöpartiets styrka - och tycks mig vara Fi:s svaghet. Hoppas man rättar till det nu när man ändå skall skaffa sig ett feministiskt miljöprogram...

1 kommentar:

  1. Håller med dig till 100 procent när det gäller avsakanden av global agenda!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.