fredag 4 oktober 2024

Schysst snubbe v/s debattproffs

Den som vill ha mer än småsnaskig amerikansk politisk underhållning - som det till stor del blev under debatten mellan Trump och Harris - kan kika på debatten mellan vicepresident-kandidaterna. Någon av dem kan bli president med tanke på alla galningar som går runt med vapen i USA.

En på många sätt schysst snubbe med en radda goda värderingar (demokraten Tim Walz) ställdes inför en yngre man med svada och debattvana (republikanen JD Vance). Den förra har hållit sig borta från intervjuer och mer lanserat sig som just schysst snubbe än som debattör. Den andre har övat genom att ställa sig till förfogande för massor med intervjuer. Och "vann" rent debattekniskt och med sin vana av tevekameror. Och sånt räknas ju, oavsett vad vi kan tycka om det.

Han uppträdde dessutom som en resonerande och vuxen man jämfört med den han ska lotsa fram som president. Allt medan Tom Walz, som vunnit sympatier på att vara charmig, rolig och vardaglig, inte fick utrymme för den sidan. 

Dom var ganska schyssta mot varandra, vilket med amerikanska mått innebär att ingen kallade den andra för idiot. En debatt väl värd att se om man är intresserad av amerikansk politik som på så extremt sätt påverkar världen.

För övrigt tog ingen av herrarna klimatfrågan - som faktiskt kom upp och fick en del tid - på allvar. Walz skröt närmast över att mer gas och olja aldrig "producerats" i USA än under Biden-administrationen. Och Wance citerade sin arbetsgivare genom att säga "drill, baby, drill".

(Varken olja eller gas produceras när den pumpas upp, den producerades för miljoner år sedan. När den pumpas upp handlar det om konsumtion av en naturresurs. I den ekonomiska debatten anses det som produktion (tillverkning, alstring) när naturresurser pumpas upp. Passar ju bra när finansiellt kapital i form av siffror på konton uppfattas som likvärdigt med naturkapital.)