onsdag 9 oktober 2024

Nobelpris i litteratur till...

Akademien svarar inte.... Till höger Ngũgĩ wa Thiong’o.


Ngũgĩ wa Thiong’o borde på torsdag utses till Nobelpristagare i litteratur. Med sina 87 årsringar gäller det för Akademien att passa på.
 

Jag vet, jag har tjatat om Ngũgĩ wa Thiong’o i mer än ett decennium men inte lyssnar Akademien på mig... trots att jag stått i deras lokaler och föreläst om Elin Wägner. 

Så vem kan det så bli? En amerikansk författare skulle ju ligga väl i linje med att vi bjudit in USA att få tillgång till 17 militärbaser i Sverige. Så varför inte smöra lite på det kulturella området också... Skulle Trump bli president så kan smörande vara nödvändigt, och minsann: han avslutar sitt senaste stormöten med att en operasångare kom in och söjng Nessum Dorma... Kulturkille! (Skämt)

Marilynne Robinson, som är amerikanska, vore ju lite uppiggande i vart fall med tanke på att det nog skulle såra Tidöpartierna lite. Robinsons bok Mother Country är nämligen kritiskt till kärnkraft i allmänhet och kärnavfallsanläggningen i Sellafield i synnerhet. Förresten kritiserar hon hela sättet vi fördärvar planeten på.

Det vore ju nåt för Ebba Busch, Kristersson och övriga att fundera på.

Deng Xiaohua sägs kunna få det. Hon skriver under pseudonymen Can Xue. Bra böcker. Och så pass känd kines att svenska kritiker inte behöver ge sken av att veta något de inte vet, som i fallet när en av mina gamla favoritförfattare, Mo Yan, fick priset. Hennes bok Kärlek i det nya årtusendet rekommenderas.

Men det blir väl någon annan, hörde att Horace Engdahl gett ut nåt... ett pris till Akademiens egen ledamot skulle ju verkligen visa vad snille och smak innebär i dessa dagar. Kan teve-kockar stå och berömma sina egna rätter - "underbart", "såååå gott", "perfekt balans" - så kan väl Akademien.