måndag 2 september 2024

Tyska delstatsvalen: framgång för de som kritiserar naturlagarna....



Hörde i radion en analys om varför det gick som det gick i de tyska delstatsvalet i Thüringen och Sachsen.  Folk ar trötta på naturlagarna. Trötta på att inte köra fossilbilar som förr, trötta på att höra att flyget bidrar till klimatförändringarna, trötta på att naturlagarna inte gillar vårt sätt att leva. Så därför röstar man på partier som skiter i naturlagarna. ADF till höger och BSW till vänster.

Det är onekligen intressant... Nu var det förstås inte bara kritiken av naturlagarna som avgjorde valet, men det var en starkt bidragande orsak till att extremvänster och extremhöger gick framåt i de före detta östtyska delstaterna Thüringen och Sachsen. En grundläggande orsak är dock att livet i östra Tyskland skiljer sig  oerhört mycket från västra Tyskland. Jag kan väl bara upprepa det jag skrev redan när Väst- och Östtyskland slogs ihop: det gick för fort, Östtyskland borde efter det att kommunismen äntligen föll fått utvecklas steg för steg istället för att kastas in i ett marknadstänkande så abrupt.

Klyftorna är mycket stora mellan det utsatta öst och det välbärgade väst. Och så skapas grogrund för fascistoida rörelser och den sämre sorten av populistiska rörelser. Den kopiöse Helmut Kohl ville gå till historien som den som förenade Väst- och Östtyskland, så han hade bråttom.

Man ska inte heller bortse från att diskussionen i Tyskland är helt annan än i Sverige när det gäller frågan om krig och fred i Ukraina. Förhandlingar, vapenvila och försökt att få till en så kallad "frusen konflikt" med sikte på fred är vanligt i Tyskland.